Entisen jengi- ja ammattirikollisen Lauri "Late" Johanssonin elämänmuutos alkoi jo vuonna 2007, kun hän tuli uskoon. Johansson istui vankilassa kolmesta murhasta elinkautista kaikkiaan lähes 19 vuotta. Hän vapautui siviiliin neljä vuotta sitten.
Johansson on omistanut uuden, viime viikolla ilmestyneen kirjansa Elinkautisen jälkeen (Docendo) vaimolleen Mialle.
– Kun törmäsin vaimooni, se oli kirsikka kakun päälle, että olen pysynyt jalat maan pinnalla ja siviilissä. Ilman vaimoani ja hänen tuomaa turvaa ja läheisyyttä olisin ajautunut huonoille teille, Johansson sanoi Rikospaikan haastattelussa.
Tampereella asuva Johansson on nykyään eläkkeensaaja ja evankelista. Hän kiertää puhumassa ympäri Suomea.
– Välillä on kuukausia, ettei ehdi kuin käydä kääntymässä kotona. Keikkoja on useita kymmeniä vuodessa, mutta maksimissaan kolmesta neljään keikkaan kuukaudessa on hyvä tahti.
Korvauksilta ei voi välttyä
Kirjassaan Johansson valottaa elämäänsä elinkautisen jälkeen. Hänellä on nyt 58-vuotiaana ensimmäistä kertaa luottotiedot kunnossa, mikä on helpottanut elämää valtavasti ja mahdollistanut esimerkiksi puhelimen ja liittymän hankkimisen osamaksulla.
– Kaikkien pitäisi muistaa se, niin vanhempien kuin nuortenkin, että vaikka alle 15-vuotiaana ei voi saada kakkua eli ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, korvaukset tulevat kuitenkin niskaan. Minullakin ne alkoivat kertyä 14-vuotiaana. 40 vuotta se kesti ja se on pitkä korpitie. En kehottaisi nuoria lähtemään sille tielle.
Johansson on saanut kuitattua käytännössä kokonaan myös entiseen elämäänsä liittyneet alamaailman velat. Hän haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että tittelistä riippumatta kaikki ihmiset ovat loppujen lopuksi samalla viivalla. Kukaan ei ole toista parempi.
– Se pohjautuu siihen mitä Raamattu meille opettaa. Jeesukselle kaikki ovat yhtä rakkaita. Ihmiset ovat samanarvoisia kaikkialla ja kaikkina ajankohtina.
Ihmettelee katujengejä
Katujengejä Johansson ihmettelee drive-by shooting -ilmiöineen.
– Liikkuvasta autosta tulitetaan. Sehän on ihan pähkäpäistä hommaa. Juurettomuudesta ja huonosta olosta nämä kumpuavat.
Alaikäisten rajusti lisääntyneeseen väkivaltarikollisuuteen Johanssonilla on antaa selvä viesti.
– Pitää tehdä ryhtiliike. Nuoren pitää käydä koulua ja opiskella. Mitään muuta järkevää keinoa selvitä elämässä ei ole kuin hankkia ammatti ja sitä kautta työllistyä.
Katso videolta Johanssonin koko haastattelu Rikospaikassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti