perjantai 31. tammikuuta 2025

JUMALAN KASVOJEN ETEEN!

 

Aikoinaan tapasin eräällä Neuvostoliiton matkalla Veikko Hurstin, joka oli tuli kuuluisaksi laupeudentyöstään köyhien hyväksi. Hän järjesti monta kertaa itsenäisyyspäivänä rinnakkaisjuhlan presidentin linnan juhlien kanssa Hakaniementorilla ja joulujuhlan ruokineen messukeskuksessa. Muistan kuinka Matti Vuolanne kertoi nuorena miehenä rukoilleensa Hurstin papan, Veikon isän, Arvo Hurstin kanssa mm. Veikon pelastumista. Arvo oli ollut metodistipappi. Veikko oli silloin alkoholisoitunut taiteilija Helsingin alamaailmassa. Luin sitten Arvo Hurstin kirjan Voittajan tie vuodelta 1929. Hurstin maineeksi oli historiaan merkitty ”hyväntekijä”. Aika harvinainen ilmaisu, en tunne ketään samannimistä. Seuraavassa Hurstin sanomaa kirjasta:

Veikko Hursti


Raamatussa puhutaan paljon Jumalan kasvoista, joiden eteen kehotetaan saapumaan. Tämä kehotus kuuluu meillekin, 20:nnen vuosisadan lapsille. Huolimatta suurista keksinnöistä, edistyksestä ja tiedon saavutuksista emme ole huomanneet tarpeettomaksi tätä kehotusta.

Niin kauan kuin elämää on tällä meidän kiertotähdellämme, on ihmisellä tarve päästä Jumalan eteen. Ei mikään eikä kukaan voi tätä tarvetta tyhjäksi tehdä.

Paljon on nuorten opittava vanhoilta. Heillä on paljon sellaista, josta ei ole varaa luopua mistään hinnasta. Mutta nykyajan vanhoilla on sellaistakin, josta ei ole nuorille esikuvaksi. Nuorilla on suuria vaikeuksia voitettavanaan ja kuumia taisteluja taisteltavanaan nähdessään, että heidän vanhempansa ovat heittäneet yli laidan paljon kauniita uskonnollisia tapoja ja todellisen elämän synnyttämiä muotoja. Näin on esimerkiksi säännöllisen, kodin piirissä vietettävän hartaushetken laita. Nykyaikainen kuumeinen ja sairauteen saakka kiihkeä liike- ja teollisuuselämä tahtoo ryöstää ajan ja paikankin tällaiselta rukoushetkeltä. Kuinka monelta ihmiseltä puuttuukaan kammiota, jonka oven hän sulkisi ja rukoilisi Isää, joka on salaisuudessa.

Tämä on vakava asia, johon meidän tulee kiinnittää koko huomiomme, jos mielimme välttää uhkaavaa vaaraa.

Kun on tahdottu päästä säännöllisestä rukouksesta ja hartaushetkistä, on keksitty sen tilalle »rukoushuokaus». Me huokaamme vain ja sillä kuittaamme kaiken vanhurskauden. Nykyaika ei tarvitse muuta kuin huokailla, sillä Jumala kuulee huokauksenkin, vakuuttelemme toinen toisillemme. Nykyajan kristitty on perin käytännöllinen näissä uskonnonkin asioissa. Hän huokaa vain. Hänen ei tarvitse suuressa nöyryydessä polvistua Jumalan ja Hänen Pyhän Poikansa eteen rukoillakseen hengessä ja totuudessa. Jeesuksen puheet, »ajasta ja paikasta» hän on selittänyt industrialistisen katekismuksensa mukaan, joka selittää, että sellainen erikoinen rukousaikojen pitäminen on ajan hukkaa.

Myönnän, että Jumala kuulee huokauksenkin, mutta väitän, että hän odottaa meiltä jotain enempää. Meidän tulee päästä tästä nykyaikaisesta »huokaamisjärjestelmästä», meidän tulee päästä säännölliseen rukouselämään ja Jumalan kasvojen eteen tulemiseen.

Kirkot ovat jälleen avattavat hiljaiselle, yksityiselle jumalanpalvelukselle ja kodeissa on jälleen pystytettävä rukousalttarit. Pyhä tuli on uudelleen alttareilla sytytettävä. Isän ja äidin on yhdessä lastensa kanssa lähestyttävä Herran kasvoja.

Arvo Hursti

Me tiedämme Herran tahdon olevan sen, että hänen kansansa tulee rukoilevaksi kansaksi, kotonaankin rukoilevaksi kansaksi. Koeta Herran nimessä saada aikaan säännöllinen aamuhartaus eli aamuvartio. Herätessäsi aamulla siunaa itsesi Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Pukeudu viivyttelemättä. Avaa sitten suurella hartaudella Raamattusi ja lue siitä luku, jonka katsot sopivaksi. Parempi on tietenkin, jos luet säännöllisesti sitäkin, mieluummin jonkin suunnitelman mukaan. Tähän menee sinulta ehkä viisi minuuttia. Asetu sitten Jumalan kasvojen eteen ja pyydä, että hän kirkastaa sinulle lukemasi Jumalan sanan. Mietiskelyn ja rukouksen avulla pääset laskeutumaan jumalallisiin kultakaivoksiin. Tähänkin menee sinulta ehkä viitisen minuuttia. Rukoile sitten Jumalan siunausta päivän toimille. Jätä itsesi, omaisesi, ystäväsi, köyhät, sairaat, vangitut ja kaikki kärsivät, elävät ja kuolleet hyvän Jumalan haltuun. Jos tunnet, että saat siunausta lukemalla uskontunnustuksen ja isämeidänrukouksen, niin tee se. Tähän osaan menee sinulta kaiketi viisi minuuttia. Sinä kyllä tarvitset nämä viisitoista kaksikymmentä minuuttia joka päivä. Ellet ole tilaisuudessa pitämään hiljaista jumalanpalvelustasi aamulla, niin vietä se sitten päivällä tai illalla, mutta älä millään ehdolla ja minkään tekosyyn varjossa unohda sitä. Koeta olla Danielin kaltainen, joka kolme kertaa päivässä, aamuin, päivin ja illoin lankesi Jerusalemiin päin avatun ikkunan ääreen Jumalaansa rukoilemaan.

Säännöllisen rukouksen hyödyn tulet pian huomaamaan elämässäsi. Penseytesi katoaa. Uskonelämäsi varmistuu ja rakkaus Jumalanvaltakunnan työhön enentyy. Sinä saat yhä suuremman halun päästä syvemmälle Jeesuksen rakkauden tuntemiseen ja Jumalan sanan ymmärtämiseen. Ennen pitkää on elävien vesien virrat sisästäsi kuohuva.

Rakenna siis uudelleen kaadettu kotialttari. Etsi Jumalan kasvoja. Aloita jo tänään!

Tulkaamme Jumalan kasvojen eteen hänen temppelissään. »Minun sieluni ikävöi Herran esikartanoita», laulaa Daavid. Niin — Herran huoneessa olemme erikoisemmassa merkityksessä Jumalan kasvojen edessä. Älkäämme milloinkaan tätä unhoittako. Kirkko ei ole vain saarna- ja lauluhuone, vaan rukoushuone. Seurakunnassaan ja seurakuntansa keskellä jumala tahtoo kirkkaudessaan erikoisella tavalla ilmestyä, kasvonsa valistaa ja kansaansa siunata.

Ja milloin Herran seurakunta kokoontuu viettämään Jeesuksen uhrikuoleman muistoa ja nauttimaan Pyhää Ehtoollista, silloin olemme Jumalan kasvojen edessä korkeimmassa merkityksessä. Tässä pyhässä alttarin sakramentissa läsnä oleva Vapahtaja loistaa Jumalan kasvojen kirkkautena ylitsemme.

Kirkkoon mennessämme tulee meidän tehdä selväksi itsellemme, mihin olemme matkalla. Emme mene sinne vain virsiä veisaamaan, emme kuuntelemaan yksinomaan kaunista saarnaa ja kirkkolaulua, tai ihailemaan liturgiaa, ei, vaan Jumalan kasvojen eteen. Olen varma siitä, että siellä, missä seurakunta oikeassa hengessä kokoontuu yhteen, missä sanaa puhtaasti saarnataan ja sakramentteja Herran tahdon mukaisesti hoidetaan ja jaetaan, siellä on Hän läsnä.

Nuoret veljeni ja sisareni! Käykäämme Herran kasvojen eteen kuten Israelin kansan nuoret, joista lauletaan:


»Pyhissä kaunistuksissa

Nuori väkesi eteesi nousee,

Kuin kaste aamuruskon helmasta.»

Herran kasvojen eteen! Sinne uuteen taivaaseen ja maahan, sinne halutkaamme. Sinne, missä ei ole ärjyvää eikä kauhistuttavaa merta. Sinne Jumalan majaan, jossa kaikki kyyneleet pois pyyhitään, jossa ei ole kuolemaa, ei kipua, ei murhetta, eikä parkua, sillä kaikki entinen on mennyt. Sinne, missä kaikki on aivan muta. Sinne elämän veden virran rannoille, joka kirkkaana kuin kristalli juoksee Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta. Keskellä sen katua ja molemmin puolin virtaa seisoo Elämän puu, joka kasvaa kaksitoistakertaisen hedelmäsadon, antaen kunakin kuukautena hedelmänsä, ja puun lehdet ovat kansojen tervehtymiseksi.

Eikä mitään kirousta ole enää oleva. Ja Jumalan ja Karitsan valtaistuin on siellä oleva ja hänen palvelijansa palvelevat häntä.

Ja näkevät hänen kasvonsa, ja hänen nimensä on heidän otsissaan. Eikä yötä ole enää oleva, eivätkä he tarvitse kynttilän valoa, eikä auringon valoa, sillä Herra Jumala valaisee heitä ja he hallitsevat iankaikkisuuksien iankaikkisuuksissa.

Sinne Jumalan kasvojen eteen halatkaamme!

tiistai 28. tammikuuta 2025

Elämysmatkalla evankelisuuteen

 

Turussa oli Humalistonkadulla Lehdon kirjakauppa, sen oli perustanut aikoinaan Frans Lehto, joka oli ollut SLEY:n maallikkosaarnaaja. Minä ostin tuosta kaupasta uskoon tultuani monta hengellistä kirjaa. Ne olivat kaikki SLEY:n kustantamia ja monet Lutherin kirjoituksia. Sen johdatuksen myötä minulle avautui Raamatun opetuksesta Kristuksen asema, varsinkin Vanhan Testamentin sivuilla tein valtavia löytöjä. Tietysti Raamatun tuntemukseni oli ennen tätä olematon, joten olin hyvin avoin lukemalleni.

 


Joidenkin vuosien jälkeen muutimme Naantaliin ja siellä tutustuimme Sakari Korpiseen, joka oli seurakunnan apupappi. Hän kirjoitti minulle suosituksen hakiessani työpaikkaa Kristillisen Työväen Liitosta. Myöhemmin tapasimme satunnaisesti, kun Sakari oli siirtynyt SLEY:n palvelukseen ja 11 vuotta myöhemmin hän ehdotti, että siirtyisin heidän järjestöönsä töihin.

Oma kokemukseni tätä ennen oli SLEY:stä varsin niukka. Yleisesti järjestöä pidettiin hyvin sisäänpäin lämpiävänä ja yksipuolisesti kastetta korostavana liikkeenä, yhtenä neljästä kirkonpiirissä toimivasta vanhasta herätysliikkeestä. Mutta vanhojen kirjojen perusteella minulla oli myönteinen kuva siitä.

 

SLEY eli jonkinmoista uudistuksen aikaa ja järjestö palkkasi monta uutta työntekijää, rahaa tuntui olevan runsaasti vaikka muille jakaa? Niinpä sitten ensimmäisillä työntekijäpäivillä meitä taisi olla koolla lähes sata ihmistä? Minut laitettiin Kauhajoella iltakirkkoon puhumaan arvovaltaiselle työntekijäkunnalle. Kai se oli jonkinlainen koesaarna, koska minulle sanottiin vähän sen jälkeen, että virkani voitaisiin vakinaistaa ja olin kuulemma ollut koeajalla? Tosin kukaan ei ollut muistanut siitä kertoa minulle, mutta piirin alueella vaikuttaneet ystävät kertoivat, että pomot Helsingistä olivat soitelleet ja kyselleet, että miten se Aaltonen oli pärjäillyt Kymen piirissä?

 


Julistukseni oli alusta pitäen samanlaista kuin ennenkin, enkä hakenut mitään SLEY-pitoista korostusta siihen. Kansa oli hyvin vastaanottavaa ja väkeä kävi paljon kokouksissa ja tilaisuuksia oli todella paljon. Jonkun verran kävin sitten vielä muuallakin puhumassa, kun niitä vanhoja yhteyksiä oli tullut vuosien aikana runsaasti. Kritiikkiä herättivät yhteyteni Kuvan ja Sanan toimintaan, sillä Leo Meller oli ollut ystäväni monta vuotta. Samoin yhteys Turussa toimineeseen Ilpoistenpiiriin jatkui edelleen ja vanhat katulähetys ystävät pitivät yhteyttä.

 

SLEY:n työn parasta osaa olivat lapsityö ja nuorisotyö, jonka ansiosta varmaan järjestö sai paljon nuoria perheitä kannattajikseen. Omana aikanani merkittäviä tämän sarjan puurtajia olivat Maarit Ruuhela, Antti Saarenketo, Juha Heinonen, Teuvo Riikonen, Roadin pojat. Musiikin ohessa pidettiin Raamattua esillä ja sen sanomaa kunnioitettiin ja kuunneltiin. Samaan aikaan esim. Kansan Raamattuseura menetti koko nuorisotyönsä, kun siellä ajauduttiin viemään vain pelkkää viihdettä sanomaksi. Lisäksi heidän nuorisojohtajansa, jonka minäkin tapasin, ilmoitti muutoksestaan uskovasta ateistiksi. Se sai tiedotusvälineissä runsaasti huomiota, vaikkei ollutkaan ennenkuulumatonta. Seurakunnissahan oli paljon uskonsa menettäneitä työntekijöitä, joita minäkin tapasin harva se päivä työssäni. He yrittivät jaksaa jotenkin epäuskonsa kanssa eteenpäin ja vastustivat yleensä äänekkäästi tällaista meikäläisen edustamaa herätyskristillisyyttä. Eivätkä tulleet tilaisuuksimme kuin pakosta kokien koko ajan vastenmielisyyttä minua ja kavereitani kohtaan.

 


Maallikko ei ollut SLEY:ssä mitään, se minun piti oppia kantapään kautta. Vain pappi oli jotakin. Siksi varmaan ainakin kymmenkunta työkaveriani, jotka olivat koulutukseltaan nuoriso-ohjaajia luki papiksi ja osa kävi pikakurssilla Inkerinmaalla vihkiyttämässä itsensä siellä. Eivät he miksikään muuttunueet, paitsi saadessaan valkoisen pannan leuan alle ja joillekin kasvoi rovasti-maha.

Aivan oman ryhmänsä muodostivat tohtoriksi väitelleet papit. He olivat kaikkein korkeimmassa arvossa. He olivat asiantuntijoita kaikilla elämänalueilla, olipa kysymys järjestelyistä, kauppaamisesta, opettamisesta, johtamisesta, kirjoittamisesta, musiikista tai ruoan valmistuksesta. Minullakin oli monta vuotta aina joku tämän sarjan kaveri esimiehenä ja hyvin pärjättiin. Minä kuuntelin ja he puhuivat, että kuinka asiat oikein ovat. Sama linja jatkui ja kaikenlaiset juhlat saivat kruununsa, kun sinne saatiin joku korkea-arvoinen teologi puhumaan. Maallikko saattoi kerätä sitten kolehtia, kaataa kahvia ja myydä vaikka kirjoja. Kerran eräässä Keskisuomen pitäjässä pidettiin evankeliumijuhla ja siellä kuulutettiin, ettei joku suuri Helsingin herra päässytkään puhumaan, mutta ei hätää, oman kylän Osku on luvannut todistaa Kristuksesta. Siihen vanha evankelinen pappa totesi: - ei ne meille mitään hyviä puhujia tänne lähetä!

 

Maallikon ja papin eron saattoi lukea esim. seuraavasti: Elimäellä, entisellä työalueellani pidettiin valtakunnallinen evankeliumijuhla. Jännityksellä seurasin, että millaisen roolin ne laittavat minulle, joka olin aluetta monta vuotta työkseni hoitanut? Minulle annettiin puheenvuoro papin jälkeen päiväseuroissa. Pappi sai ohjeekseen puheen pituudeksi 13 minuuttia ja minä vastaavasti 8 minuuttia. Mielenkiintoista oli havaita, ettei juhlakentällä sen jälkeen tapahtunut tuntiin mitään. Olisin siis voinut pitää vaikka raamattutunnin ajan puolesta sotkematta mitään, mutta tietysti se olisi voinut olla vaarallista SLEY:n julkisuuskuvalle. Vähän samaa, kuin laestadiolaisissa joku sanoisi, että muuallakin voi pelastua.

 


Kirjoitin joitakin kirjoja ja yritin niitä julkaista SLEY:n kautta huonolla menestyksellä, vaikka Sakari Korpinen oli edennyt kirjapuolen johtajaksi. Pari käsikirjoitusta oli siellä suurennuslasin alla ilman hyväksymistä. Salattu Jumala, jonka tein ensitöikseni Kymenlaaksossa 1990-luvulla sai murska-arvion, kun Sakari lähetti sen entisen johtajan Lauri Koskenniemen luettavaksi. Myöhemmin, kun Sakari sai potkut virastaan, hänen sihteerinsä lähetti minulle salaiseksi tarkoitetun arvion ko. käsikirjoituksesta. Kaiken arvostelun ja halveksimisen jälkeen siihen oli kirjoitettu, että Aaltonen on huonompi painos Kaumia. Eero Kaumi oli maallikkojulistaja, joka oli saanut vanhakantaisissa evankelisissa nousemaan vastahengen. Kaumihan oli vanha asekauppias ja juoppo, jonka Herra oli pelastanut. Hänellä oli aluksi voimakas evankelistan kutsumus ja halu johtaa ihmisiä Kristuksen luokse. Sanoin, sitten Eerolle, että jos hän joskus tuntee huonoutta elämässään, niin voin kertoa, että on vielä yksi häntäkin huonompi - se olen minä.

 

Salattu Jumala painettiin sitten Kotkassa omakustanteena ja eräs pastori, Pekka Pitkänen teki sen tietokoneella painomuotoon. Myöhemmin Leo Meller teki kanssani pari radio-ohjelmaa kirjan alkulehtien kristillisestä sanastosta. Kirjan loputtua otin uuden painoksen Herätysseuran kautta.

Toinen pöydällä ollut käsikirjoitus oli "Kritityn näköinen mies". Sakari oli kovin halukas julkaisemaan sen, mutta vaati siihen perustavaa laatua olevia muutoksia. Hän kirjoitti erään luvun uusiksi ja mieleisekseen. Torjuin kuitenkin tällaisen manipuloimisen ja ilmoitin, että yhteistyömme tältä osin loppui tähän. Tämä kirja näki pari painosta Herätysseuran myötävaikutuksella.

Kolmas kirja oli Eero Kaumin elämänkerta ”Minä elän”, jonka kirjoittelin edelleen työni lomassa. Sitä vastustamaan nousi vanha järjestömies ja nyt kirjapuolen uusi vetäjä Aimo Kymäläinen. En tiedä lukiko hän sitä koskaan, vai jäikö vain vanhoihin mielipiteisiin meikäläisistä? Mutta eräillä kesäjuhlilla kävimme keskustelun, jossa hän sanoi minun kuullen, että SLEY ei tule koskaan julkaisemaan tätä kirjaa. Asia oli sillä selvä ja kustansin sen sitten itse. Kannet teetin Kotkassa ja Herätysseura painoi kirjan Suolahdessa. Kirja meni tuhansia niinkuin edellisiäkin.

 


Neljäs kirja tätä sarjaa oli nimeltään Rakkaani, ja käsitteli uskovia naisia nykypäivässä ja Raamatussa. Lähetin senkin huvikseni SLEY:n pöydälle, vaikka tiesin, ettei tämä postiluukku tuo muuta kuin peruutuksia. Niin kävikin. Uusi mies oli ilmestynyt johtajaksi, Juha Vähäsarja. Hän oli niin vihreä näissä hommissa, ettei uskaltanut edes keskustella asiasta ollenkaan. Aikani odotettuani ryhdyinkin sitten tekemään kirjaa painokuntoon. Tähän päivään mennessä en ole saanut häneltä minkäänlaista vastausta tai tiedonantoa käsikirjoituksesta, kirjakin on jo aikoja sitten myyty painos loppuun. Sen jälkeen en enää vaivannut SLEY-kirjoja kyselyilläni.

 

Ihmisten kohtaaminen ja keskinäinen juttelu kuuluivat alusta asti työhöni. Olin opetellut sitä edellisessä työpaikassani evankelioimisen monimuotoisuudessa. 2000-luvun alkupuolella esirukous tuli korostetummin esiin valtakunnallisilla juhlilla. Siihen asti olivat työntekijät vuorotelleet perinteisesti sielunhoitohuoneissa vastaanottaen ihmisiä murheineen. Minutkin nimitettiin siihen virkaan, ilmeisesti siksi, ettei kukaan muu hinkunut siihen? Useamman vuoden ajan järjestelin sitten tuota postia. Sitten hommasin pari esirukoustelttaa kentän reunoille ja järjestelin niihin jatkuvan päivystyksen. 2005 tuli sitten muutos tähän, kun joku viisas teologi keksi, ettei maallikon antama synninpäästö ole pätevä? Niinpä minulta otettiin sielunhoitotyö pois, mutta esirukoustoiminta säilyi eläkkeelle jäämiseen asti.

Suuri siunaus oli mukana Karkun ev. opistolla järjestetyillä sielunhoitopäivillä, joita järjestimme ystävieni Antti Koivuniemen ja Paavo Suihkosen kanssa 2003 - 2014 aikana kaksi kertaa vuodessa. Kerran pidimme samalla tiimillä vastaavat päivät Jaakkiman opistolla ja kerran Kaustisen opistolla.

 

SLEY:n historia muuttui omana 25 vuoden työrupeaman aikana melkoisesti. 90-luvun lopulla karsittiin evankelioimistyötä isolla kirveellä. Potkut annettiin parillekymmenelle työntekijälle, jotka olivat musiikkityössä, radiotyössä, nuorisotyössä, perhetyössä ja evankelioimissa. Toimistohenkilökuntaa tai montaakaan johtajaa ei heitetty pihalle. Sama henki sai lisää menestystä ja tuli vielä pari erottamisaaltoa lisää. Kenttätyönhenkilökunta pieneni puoleen, meitä oli silloin ehkä n. viisikymmentä. Sama linja jatkui ulkolähetystyöntekijöiden osalta, Reijo Arkkilan johtajakauden suuri haave, 100 lähettiä, oli kutistunut myös puoleen. Uusia kenttiä ei avattu ja vanhojakin suljettiin. Alkuajan SLEY teki 100 vuotta lähetystyötä vain Japanissa ja Reijon aikana avattiin monta uutta kenttää Afrikassa, jonne lähetettiin työntekijöitä.

 


Kirkon uudistajat ajoivat naispappeuden läpi 80-luvulla ja se oli kova paikka SLEY:n kutsumukselle. Vanha maallikkosaarnaajien voimalla toiminut herätysliike oli muuttunut vuosikymmenten aikana hyvin pappiskeskeiseksi ja siksi tämä uusi aika koettiin vaikeana. Ryhdyttiin pitämään enenevässä määrin omia kirkonmenoja, joita kutsuttiin messuyhteisöiksi. Jo nimi ilmaisee sen, että SLEY oli menossa kovaa vauhtia katolisen kristillisyyden suuntaan. Myöhemmin järjestöstä erosi joukko puhdasoppisia, mm. Sakari Korpinen ja Anssi Simojoki ja he perustivat samoinajattelevien tuella Luther-säätiön. Taustalla vaikutti sairas mies, teologiastaan tunnettu Simo Kiviranta. Mukaan tuli myöskin Kansanlähetykseen kyllästynyt Matti Väisänen. He ovat sittemmin nostaneet papin viran niin korkealle, ettei esim. maallikko voi edes jakaa ehtoollista. Ennen puhuttiin tämän sortin kavereista, että he olivat korkeakirjollisia. Raamatun mukaan tätä porukkaa vaivaa elitismi ja nikolaiittojen synti, josta Jeesus varoittaa pariin otteeseen. Siinä on nostettu erillinen pappiluokka tavallisten uskovien yläpuolelle.

 

Toiminnan kukoistuksen aikana, saattoi joskus nähdä yhtä aikaa juhlakentällä lähes 10 000 ihmistä sanankuulossa. Mutta eipä aikaakaan, kun ristiriidat ja johtajanpaikkojen vähyys hajottivat lauman. Kukaan ei ilmoittautunut vapaaehtoisesti jalkojenpesijäksi? Joku teologin koulutuksen omaava olisi voinut tilauksesta kirjoittaa siitä kylläkin käsikirjan ja ohjeistuksen alempiarvoisille?

Toinen repeämä sattui SLEY:ssä vähän ennen kun jäin eläkkeelle. Entinen työkaverikaksikko, Antero Rasilainen ja Pekka Kiviranta perustivat samoinajattelevien kanssa uuden liikkeen nimeltä ELY. Se on vähän niin kuin SLEY, samoja kirjaimiakin, laulavat Siionin Kannelta ja kokoavat siipiensä suojiin tiukkaoppisuutta vastustavia jäseniä. Heillä on naispappeus suuressa suosiossa ja ovat saaneet siitä jopa kirkon hyväksynnän merkkinä lähetysjärjestön statuksen, vaikkei heillä ole juurikaan lähetystyötä. Erikoista, taitaa olla kirkkopolitiikkaa? Useinhan nämä protestiliikkeet elävät aikansa ja kuivuvat sitten omaan olemattomuuteensa. Vain se, minkä Herra Jeesus on vaikuttanut toimii.

 


Tämän päivän SLEY on pienentynyt entisestään, enkä voi sen toimintaa arvioida, kun en ole ollut mukana enää kymmeneen vuoteen. Joskus olen käynyt saarnaamassa, kun omat miehet eivät ole ehtineet.

Uutena ilmiönä noista työvuosista on sitten jäänyt paljon äänitteitä, ainakin tuhat erilaista. Suurin osa on pidetty SLEY:n tilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Vuosi sitten Jeesus cafe media toimintaa ylläpitävä ystäväni, Jarkko Laakso, ehdotti, että laittaisimme vanhoja puheitani nettiin heidän sivuilleen ja suostuin. Syksyllä lisäsimme vielä tarjontaan venäjäksi tulkattuja puheita sekä ystävieni henkilökohtaisia todistuksia. Nyt vuosi myöhemmin siellä on käyty niitä kuuntelemassa n. 98 000 kertaa.

lauantai 25. tammikuuta 2025

Kokonaisvaltaisen hoidon kylpylämatka Viroon 2025

 

Matkat

16.-21.3.2025 Medical Spa, Pärnu

ESTONIA Medical Spa & Hotel

Jumalan lupausten liitossa, opettajina Turkka & Hilkka Aaltonen

Kokonaisvaltaisen hoidon kylpylämatka Viroon 2025

– Raamatun opettajamme Turkka ja Hilkka Aaltonen ovat antaneet kokonaisteeman, joka matkallamme on Jumalan lupausten liitossa. Yksittäisten Raamattutuntien aiheet ovat

  •  Jumalan lupausten liitossa
  • Rakkaus ja kuritus
  • Jumalan läsnäolo ja uskovan lepo
  • Onni ja kärsimys
  • Murheen päiviä ja pettämätön ystävä
  • Suurin lahja
  • Voima kullekin päivälle
  • Olen armoliitossa
  • Kotimatkalla

– Täysihoito hotellissa sisältyy hintaan (aamupala, lounas, päivällinen) ja majoittuminen 2h huoneessa, 500€. Bussimatkalle mukaan Mynämäki-Turku alueelta +20€, Salo-Espoo alueelta +10€, Satamasta bussiin +0€.

– 1 h huone lisähinta +100€

– 2h soluhuone lisähinta +25€. Oma huone omalla sisäänkäynnillä, mutta yhteinen suihku/wc-tila.

– Meno- ja paluumatkalla bussissa ja laivalla ruokailut omakustanteisesti.

– Tutustuminen menomatkalla Viron lähetystyöhön. Kirsti Malmi – Lasnamäen seurakunta

Kylpylästä valittavia hoitoja, jotka valitaan saavuttuamme hotelliin:
– ohjattu vesivoimistelu altaassa tai lääkintävoimistelu salissa (valikoimassa on selän- ja nivelryhmä tai kaulan- ja hartianryhmä)
– puolihieronta (20 min)
– maapihkahoito
– rentoutushoito (15 min)
– lämmin persikkaparafiinihoito käsille
– yrttiporekylpy
– jalkakylpy
– paikallinen kylmähoito
– suolakammio
– höyryhengitys
– vain lääkärin tai sairaanhoitajan määräyksestä: vedenalainen suihkuhieronta, magneetti-, ultraääni-, amplipulssi, diadynaamika
– valohoito mielialalle
– hoito väsyneille jaloille (käärehoito Hepariini geelillä)
– valohoito Bioptron-lampulla

 

– Matka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Matkan voi perua ja saada matkanjärjestäjältä maksetun summan takaisin, kunhan sen tekee 13.2.2025 mennessä.

– Suosittelemme jokaisen hankkimaan oman matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Yllättävän tilanteen varalta voi hakea hyvitystä matkan maksuun myös 13.2.2025 jälkeen matkavakuutuksesta.

Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii: Tmi Urpo Muhonen 1275/19/Mj

Tervetuloa kokonaisvaltaisen hoidon kylpylämatkalle! Tiedustelut ja lisätiedot: vskl.matkat@sekl.fi tai 044 239 4178.

sunnuntai 12. tammikuuta 2025

Nouse sielu rasitettu, joka olet turvaton

 


Erik Pöysti syntyi 17. 9. 1849 Antreassa  ja kuoli 8.3. 1919 Iisalmessa. Hän oli suomalainen maanviljelijä ja maallikkosaarnaaja, joka toimi 1800-luvun lopulla valtiopäivämiehenä ja 1900-luvun alussa Suomalaisen puolueen kansanedustajana.

Pöystin vanhemmat olivat maanviljelijä Johan Pöysti ja Helena Peltonen. Hän oli vuodesta 1879 lähtien naimisissa Maria Elisabet Mohkan kanssa. Pöysti opiskeli vuosina 1868–1872 Lähetyskoulussa ja suoritti saarnalupatutkinnon 1872. Pöysti oli myös kuunteluoppilaana Jyväskylän seminaarissa. Pöysti toimi opettajana Jääskessä 1872–1880 ja oli maanviljelijänä 1878–1898. Myöhemmin hän oli ensin Suomalaisen merimieslähetyksen apulaisena Lontoossa 1897–1898 ja sitten maallikkosaarnaajana Suomessa 1898–1907. Pöysti oli talonpoikaissäädyssä Jääsken tuomiokunnan edustaja 1882, 1885, 1888, 1891 ja 1897. Pöysti kuului vuoden 1899 suureen lähetystöön Jääsken edustajana. Hän oli Suomalaisen puolueen kansanedustajana 1908–1909, edustaen Viipurin läänin itäistä vaalipiiriä. Pöysti oli myös Jääsken kuntakokouksen puheenjohtaja ja kirkolliskokouksen jäsen. 

Hän kirjoitti seuraavan virren, joka oli vanhassa Siionin Kanteleessa ja josta on edelleen eräs versio Laestadiolaisten laulukirjassa.

 

1.  Nouse sielu rasitettu, joka olet turvaton.

    Olethan sä lunastettu, ystäväsi Jeesus on.

    Vaikka synnin pilvet synkät sulta valon pimentää,

    lain myös jyskeet ovat jylhät, Jeesus voi ne hälventää.

 

2.  Muista aikoja entisiä, jolloin armosta iloitsit,

    jolloin töitäs syntisiä armovirtaan upotit;

    Ethän silloin peljännytkään Herran armon puuttuvan,

    etkä suinkaan uskonutkaan Hänen mielensä muuttuvan.

 

3.  Vielä nytkin lupaukset horjumatta seisovat;

    Ennen kukkulat ja vuoret sijoiltansa siirtyvät.

    Älä siis, oi sieluni, Herran armoa epäile!

    Wielä elää Jeesuksesi, sua yhä muistelee.

 

4.  Rakkaushan Jeesuksesi ristihin sai riippumaan;

    sovinnoksi syntiesi verens antoi vuotamaan,

    Verivirtansa se voi pestä syntisi ruskeat,

    armon sanat sulle soi, uuteen armoon kutsuvat.

 

5.  Kiitä, sieluni, Herraa aina, muista armon kyllyyttä,

    Aina mieleesi paina Jeesuksesi hyvyyttä!

    Niin on sulla turva luja vastaan pahan pauloja,

    veisata saat Halleluja voitostasi taivaassa.