perjantai 26. lokakuuta 2018

Jeesuksen ystävättären ääni


Kirkonmenot olivat juuri loppuneet ja jumalanpalveluksen osallistujaväki oli lähtenyt tahoilleen. Tulin sakastista kirkon puolelle aikeissa lähteä seuraavaan tilaisuuteen puhumaan. Eräs seurakunta-aktiivi pysäytti minut ja kysyi voisinko tulla rukoilemaan pienen lapsen puolesta, kun seurakunnan vakinaiset työntekijät eivät ehtisi sitä tehdä? Toki, vastasin. Kirkon keskilaivassa istui nuori äiti kahden lapsen kanssa. Vanhempi lapsi ja äiti olivat käyneet ehtoollispöydässä juuri aikaisemmin, olin nähnyt heidät ja heidän lastenrattaansa kirkon käytävällä. Äidin sylissä oli pieni, vastasyntynyt, puolimetrinen vauva, joka oli juuri herännyt. Kysyin äidiltä, että halusiko hän minun rukoilevan vauvan puolesta ja hän vastasi myöntävästi. Kysyin, että oliko lapsella nimi ja sen kuultuani rukoilin pikkuisen puolesta laskemalla käden hän hennoille hiuksilleen. Äiti kiitti ja minä jatkoin matkaani muihin tehtäviin.


Ajattelin, miten avuton vauva olikaan, miten riippuvainen kaikesta avusta, jota hänelle osoitetaan. Miten suuriarvoista onkaan Jumalan luomisjärjestys, jossa isä ja äiti huolehtivat lapsistaan, keskittyvät perheen koossa pitämiseen. Ajattelin sellaisia ihmisiä, jotka on hylätty lapsena, joiden äiti ei ole välittänyt lapsestaan, joiden elämän alkumetrit ovat olleet täynnä syrjään sysäämistä, epävarmuutta ja pelkoa? Ajattelin sitä ihmistä, jolle oli kerrottu aikuistumisen kynnyksellä, että hän oli ollut "vahinko", jonka ei olisi pitänyt lainkaan tulla tähän maailmaan, jonka äiti oli todennut kuuluisat sanansa: - voi ei, taas raskaana? Ajattelin sitä ystäväämme, joka oli saanut äitinsä kuolinvuoteella kuulla isänsä nimen ja mennyt sitten mieli virittyneenä onnelliseen tapaamiseen tämän kanssa. Ovikellon soiton jälkeen oven avauduttua ja ystävän kerrottua, kuka hän oli, isä oli vetänyt oven kiinni tämän nenän edestä sanaakaan sanomatta? Kauhea kokemus! Ajattelin niitä lapsia, joita oli rakastettu ja se oli sanottu ääneen ilman suurieleisiä lahjuksia ja velvollisuuksia, joita on pidetty pienenä sylissä, hyväilty ja pallutettu. Ajattelin niitä lapsia, jotka voivat olla kiitollisia vanhemmilleen hellästä hoidosta ja vastuunkantamisesta, huolenpidosta. Ajattelin niitä lapsia, joita siunattu kätten päälle panemisen kautta ja kasteen yhteydessä, jotka voivat olla kiitollisia uskoville vanhemmilleen siitä, että heidät on kannettu Kristuksen luokse ja heille on pyydetty Jumalan siunausta koko elämän kuluksi.

Ludmilla Elisabeth Schwarzburg-Rudolstadt, eli 1600-luvulla Saksassa, oli elävässä uskossa, kävi aktiivisesti seurakunnassa Jumalan sanan kuulossa ja kirjoitti sen seurauksena 200 laulua. Hän kuoli 32 v. tuhkarokkoon. Hänen laulunsa osoittavat, että hän on ollut syvästi uskovainen luonne ja hänellä oli voimakas rakkaus Jeesukseen. Laulut koostuivat pikemminkin oman sielunelämän rakentamisesta kuin ajatellen julkista palvontaa seurakunnassa.
Nykyisessä virsikirjassamme on virsi 380 joka on hänen kirjoittamansa. Tosin tämä käytössä oleva versio on pahasti kulunut kääntäjien kovakouraisessa riimittelyssä ja alkuperäinen sanoma on himmentynyt huomattavasti. Mutta alkuperäisessä tekstissä on vielä mehu tallella. Se on nuoren naisen rukous rakkaalle Vapahtajalleen, Jeesukselle. Se on säilynyt meille laulukokoelmassa, jonka Ludmillan veli julkaisi sisarensa kuoleman jälkeen nimellä "Ystävättären ääni". Nimi kuvaa nuoren neidon puhdasta rakkautta Jeesusta kohtaan.

1. Huolehdi isä, huolehdi, huolehdi minun huolistani, huolehdi minun rauhastani tänään ja huomenna, huolehdi minusta koko ajan, huolehdi minun mielestäni, oi Jumala ystävällisyydessäsi, sinä hoidat yksin.

Uskovan suuri löytö on Jumalan lapseuden asema, joka annetaan hänelle pelkästään lahjana, taivaan lahjana. Sen vastapainona on sitten tuo kurja orjan asema, joka pyrkii aina vanhan ihmisen kautta valtaamaan mielen. Orja ostaa hyväksymistä ja tekee pakosta asioita Herralleen. Orja ei tunne rakkautta, eikä elä armosta. Lapsi luottaa isäänsä ja suostuu tämän ratkaisuihin. "Sillä te ette ole saaneet orjuuden henkeä ollaksenne jälleen pelossa, vaan te olette saaneet lapseuden hengen, jossa me huudamme: "Abba! Isä!" Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia." Room.8:15-16.


2. Huolehdi, kun päiväni alkaa, huolehdi ruumiistani ja sielustani; huolehdi, etten tee kenellekään toisin, kuin sinä käsket; Huolehdi, Korkein, kun mieleni huojuu edestakaisin; huolehdi, etten ole tahtosi vastaisesti aloittamassa mitään.

Monilla on huojuva mieli syntymäominaisuutena ja sen kanssa pitäisi pärjätä täällä? Siksi on tärkeää, että uskova voisi aina löytää Herransa tahdon ja suunnitelman elämässään ja seurata sitä. Tähän kuuluvat erilaiset valinnat arkipäivässä ja monet ihmissuhteet, joita pitäisi hoitaa menestyksellisesti. Toiset uskovat ovat aivan liian nopeita ja jotkut taas auttamattoman hitaita. Kummankin pitäisi saada Herralta apua luonteensa heikkouksien kurissa pitämiseen, että Pyhän Hengen johdatus saisi tilaa mielessä ja puheissa, hyvissä teoissa, joita ei koskaan ole liikaa. "Hän huutaa minua avuksensa, ja minä vastaan hänelle, minä olen hänen tykönänsä, kun hänellä on ahdistus, minä vapahdan hänet ja saatan hänet kunniaan."Ps.91:15

3. Hoida ja jätä sanasi meille myös loppuun asti, että sakramenttien tapaan et koskaan ole kääntynyt meiltä; Huolehdi esivallasta, että palvelisivat sanallasi kaikkia ihmisiä jokaisessa säädyssä ja paikassa.

Jumalan sana hoitaa ihmisen olemusta kokonaisvaltaisesti, ruumiin, sielun ja hengen osalta. Sen parantava vaikutus on taivaallista. Siihen uskova tahtoo kiinnittyä, sen varassa levätä, sitä syödä lääkkeeksi ja elämäksi. Sana siunaa ja ohjaa myös ympäristöä, kääntymättömän maailman suuria rakenteita, kun Herra ohjaa rukousten kautta historian kulkua. Jeesus on elämämme laupias samarialainen, joka tulee luoksemme, kun makaamme puolikuolleina ja pahasti haavoitettuina: "Ja hän meni hänen luokseen ja sitoi hänen haavansa ja vuodatti niihin öljyä ja viiniä, pani hänet juhtansa selkään ja vei hänet majataloon ja hoiti häntä. Ja seuraavana aamuna hän otti esiin kaksi denaria ja antoi majatalon isännälle ja sanoi: 'Hoida häntä, ja mitä sinulta lisää kuluu, sen minä palatessani sinulle maksan.'" Luuk.10:34-35. Jeesus tekee hoidettavista hoitajia.


4. Huolehdi, suuri ihmisystävällinen meistä, lapsistasi; Huolehdi, Herra, ystävistä ja vihollisista; Huolehdi meistä syntisistä; Huolehdi minun leipäosastani, Huolehdi kuitenkin kaikista, jotka ovat kanssani tarpeessa, Huolehdi, jos lankean.

- Isä meidän rukouksessa pyydämme: - Anna meille jokapäiväinen leipämme. Katekismuksessa luemme: Jumala tosin antaa jokapäiväisen leivän kaikille ihmisille, jopa pahoillekin, ilman meidän rukoustamme. Mutta me anomme tässä rukouksessa, että Jumala opettaisi meitä tuntemaan sen hänen hyvyydekseen ja kiitollisilla nauttimaan jokapäiväistä leipäämme.
Se on kaikki, mitä kuuluu ravintoon ja välttämättömiin tarpeisiimme niin kuin ruokajuoma, vaatteet, jalkineet, koti ja kontu, pelto, karja, raha, tavara, hurskas puoliso, hurskaat lapset, hurskaat työntekijät, hurskas ja uskollinen esivalta, hyvä hallitus, hyvät ilmat, rauha ja terveys, hyvät tavat, hyvä maine, hyvät ystävät, uskolliset naapurit ja muuta sen kaltaista.
 
Jeesus on sieluni ankkuri
Olimme Israelissa pitämässä lastenleiriä Venäjän juutalaislapsille. Eräällä oppitunnilla oli aiheena Jumalan olemuksen isällinen puoli ja tein lapsille kysymyksiä heidän taustastaan ja kotioloistaan: 1. Kuka on kylvänyt sanan siemenen heihin? 2. Kuka on rukoillut heidän puolestaan? 3. Kuka on vienyt heidät seurakuntaan? 4. Kuka on johtanut heitä Jeesuksen luo? Suurin osa vastasi mummo ja vaari, sekä vanhemmat. On onnellista, jos lähisukulaiset ovat noin kirkkaasti uskossa ja ymmärtävät Jumalan hoitavan työn tarkoituksen ja tarpeen lasten suhteen.

5. Huolehdi, kun suljen silmäni, huolehdi, kun olen levossa ja herään taas; Huolehdi toimiani ja asemaani, Sanaa, syytä ja runoa, sinun työtäsi minun kädestäni, antaessani ja tehdessäni.

Lepo, yöuni, terveellinen ravinto, tasapainoinen sielun ja ruumiin kulttuuri ovat tärkeää jokaiselle, muuten menee tahti sekaisin ja päätä särkee, mahahapot kuohuvat yli äyräiden, suoli on solmussa ja mieli ailahtelee. On ihana etuoikeus olla Jumalan lapsi ja Herran hoidossa nukkuessaankin. Kun vielä voi ottaa arkiaskareensa hänen kädestään, se on rohkaisevaa. "Herran armoa on, ettemme ole aivan hävinneet, sillä hänen laupeutensa ei ole loppunut: se on joka aamu uusi, ja suuri on hänen uskollisuutensa." Val.3:22-23.

6. Huolehdi, omaisuudestani, kunniastani ja hyvästä nimestäni; Huolehdi, jos kärsin vääryyden siemenistä; Huolehdi, jos synnin ja pilkan tähden lihani haluaa opastaa minua; Huolehdi, kun kuoleman edessä joudun taisteluihin. 

Kristityn pitäisi oppia elämään aina samanlaisena kotona, kirkossa, maailmassa, uskossa, ilman naamiota - eikä olla kahden tien kulkija, kakkosluokan näyttelijä. Pitää oppia olemaan hyvässä maineessa ja pahassa, koettelemuksissa ja onnistumisissa, rikkaana ja köyhänä, tarpeellisena ja tarpeettomana.

Martta ja Maria sanoivat aikoinaan perhedraaman yhteydessä: "Herra, jos sinä olisit ollut täällä…." Joh.11:21. Kyllä Herra oli silloinkin kaikkialla, hallitsi kaiken. Jeesus toimi niin kuin Isä tahtoi ja tuli kotiin, kun Isä tahtoi. Vaivat paljastavat sisimmän olemuksemme ja uskomme. Pimeys tuo tullessaan valon tarpeen. Eikä Herra ei ole hemmottelemassa omiaan, sillä siitä ei hyvää seuraa, uskovista vain tulee ronkeleita ja nirsoja, etumaisia sijoja tavoittelevia, pintaliitäjiä. "Jos palvelijaansa nuoresta pitäen hemmottelee, tulee hänestä lopulta kiittämätön." Snl.29:21

7. Huolehdi, Herra, kun minua koskettaa Saatana täällä maan päällä; Huolehdi, kun joudun oikeuteen ja minut olisi vangittava; Huolehdi, hautapaikkani; Huolehdi, elämässäni; Huolehdi, jos mieleni on nyt jättämässä sinut.

Meitä vedetään nykyään moneen suuntaan, aikaamme varastetaan turhuuden markkinoille, persoonaamme hyväksikäytetään, varojamme ohjataan ylelliseen kulutusjuhlaan, kotiamme pyritään hallitsemaan tiedotusvälineiden kautta. Paholainen ohjaa maailman menoa, jos sille sallitaan valtaa. Erikoisesti se vainoaa uskovia ja pyrkii suistamaan Herran omat pois tieltä. "Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä saatanan valtaistuin on; ja sinä pidät minun nimestäni kiinni etkä ole kieltänyt minun uskoani niinäkään päivinä, jolloin Antipas, minun todistajani, minun uskolliseni, tapettiin teidän luonanne, siellä, missä saatana asuu." llm.2:13. On onnellista antaa itsensä, rakkaansa ja kaiken Jeesuksen käsiin, sillä hän huolehtii meistä pahuuden keskelläkin. Kiitos hänelle. Jeesuksen ystävyys on taivaan lahja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti