lauantai 5. lokakuuta 2019

...että me yhdessä ollessamme virkistyisimme yhteisestä uskostamme...


Elettiin 70-lukua. Syvässä koetuksen hetkessä - tai oikeammin pitkässä kuukausia kestäneessä aikajaksossa - menin erään iäkkään pariskunnan luo kylään Raumalla. Laiva, jossa olin silloin töissä rantautui lyhyeksi ajaksi kaupungin satamaan ja ilta oli vapaa. Olimme viettäneet muutaman päivän etsien joitakin merkkipoijuja ulkomerellä kovassa aallokossa löytämättä niitä. Tuntui siltä, että oli tehty turhaa työtä ja kulutettu aikaa ja rahaa turhaan.
Olin silloin nuori ja vasta vähän aikaa ollut uskossa. Kaipasin toisia uskovia, elävää seurakuntaa, jossa julistetaan Kristusta. Ilman suurempia odotuksia ajattelin, että uskovien yhteys parantaisi sen hetkistä tilaani ja niin tosiaan kävi. Juttelimme, rukoilimme ja sain hyvin rohkaisevia profeetallisia sanoja Jumalan sydämeltä evääksi. Vaikka en enää tarkkaan muista niitä, se kokemus siunasi minua pitkään. Sain profeetallisen sanan, jonka kautta ymmärsin Jumalan tienneen tilanteeni ja odotukseni, tarpeeni. "Moni sanoo: "Kuka antaa meille sitä, mikä hyvä on?" Herra, käännä sinä meihin kasvojesi valkeus." PS.4:7.


Uskovien yhteys on tärkeä Uuden Testamentin viisaus, joka on aivan käskynomaisesti annettu kristityille. Ja olemme täysin riippuvaisia Herrastamme, sillä perisynninturmelus on syvällä olemuksessamme. Pyhyys meissä on helposti katoavaa ja epäusko nujertaa vahvankin uskovan kovin helposti. Yksinäisyys on sen liittolainen ja sairaus viihtyy myös sen seurassa. Siksi tarvitsemme uskovien yhteyttä, kanssakäymistä, ehtoollista, keskustelua ja rukousta jatkuvasti. Se on elinehto. Minun on vaikea ymmärtää uskovia, joille toisten uskovien kohtaaminen ja kanssaeläminen on vastenmielistä, jotka yrittävät työkseen rikkoa uskovien välejä mitä erilaisimmin tekosyin. Olemmehan tietysti erilaisia ja jokaisella on omat vikansa, heikkoutensa ja rasitteensa, joiden kanssa pitää tulla myös toimeen? Jumala on myös kutsunut kaikenlaiset ihmiset omikseen, eikä meillä ole siihen sanomista, hän ei kysy meidän mielipidettämme valintojensa johdosta. Mutta jos kaipaa Vapahtajaa, kaipaa myös toisia uskovia, se on selvää. Tässä suuri taivaan valo selvittää asian ja johtaa hyväksymään Jumalan tahdon. Lienee myös niin, että valon määrän lisääntyessä yhteyskin lujittuu ja sen arvo nousee? "Autuas se kansa, joka tuntee juhlariemun, ne, jotka vaeltavat sinun kasvojesi valkeudessa, Herra!" Ps.89:16.


Uskovien suuri etuoikeus on elämän valo, Kristus-valo, jonka saamme Raamatun sanasta ja Pyhä Henki kirkastaa sen olemuksessamme. Tästä on olemassa ihana lupaus: 1.Joh.1:7. Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä." Tuo ihana Jumalan valo loistaa Jeesuksen persoonasta ja synnyttää yhteyden Jumalaan ja häneen uskovien välille. Jos taas käännämme lauseen toisin päin ja mietimme, miksi meillä ei ole yhteyttä uskovien välillä, niin vastaus on se, että uskovat eivät vaella Jumalan valossa. He ottavat eri vapauksia, syyllistyvät syntien suosimiseen, ihmisten suosimiseen Jumalan ja hänen sanansa kustannuksella, rikkovat pyhän liiton, ja ihmisten väliset liitot. Moni aloittaa Hengessä ja lopettaa lihassa.

Uskoon tultuani luulin, että kaikki kristityt ovat yhtä Herrassa, että kaikki uskovat vetävät yhtä köyttä ja pyrkivät epäitsekkäästi samaan päämäärään. Mutta vähitellen tämä käsitys mureni, kun jouduin katselemaan seurakuntaelämää sisältäpäin. Ehkä kaikkein suurin yllätys oli palkattujen työntekijöiden kiihkomielinen hyökkäily uskovia vastaan. Muistan, kuinka Raisiossa asuessamme kirkkoherra sanoi minulle: - ette kai te yritä koko Raisiota käännyttää? Vastasin siihen: - kyllä, mikäli se meistä riippuu! Keskustelu loppui siihen sillä kertaa, mutta minut velvoitettiin jatkuvasti raportoimaan seurakuntanuorten tekemisistä hänelle, sillä olin valittu nuorten synodin puheenjohtajaksi.
Herätyskristillisyys oli halveksittu ja jatkuvan arvostelun kohteena, se edusti pientä vähemmistöä ja sen suosijat olivat aina huonossa huudossa. Muotojumalisuus eli suurta renessanssia ja se saarnasi kaikin käytettävissä olevin keinoin, ettei ihmisen tarvitse tehdä parannusta eikä muuttua, vaan kaikki kelpaavat sellaisenaan Jumalalle ilman Jeesusta. Uudestisyntyminenkin sijoitettiin kasteeseen ja niin kaikista tehtiin helposti taivaskelpoisia ilman parannusta ja sydämen muutosta. Työntekijät seurakunnassa olivat lähes kaikki tämän linjan puolestapuhujia, ani harva uskalsi olla Raamatun sanan mukaan äänessä, Herran todistaja ja julkinen esirukoilija. Kirkkomusiikki keskittyi vain taiteeseen, eikä se kutsunut ketään Vapahtajan luokse. Enkä ole koskaan kuullut kenenkään pelastuneen urkujen soittoa kuuntelemalla?


Kovin monenlaisin motiivein ihmiset tulevat mukaan kristillisiin rientoihin ja nykyinen maailmanhengellä kuorrutettu kirkollisuus keksii vaikka mitä ihmisvetoisen kristillisyyden korottamiseksi. Jumalan sana on unohdettu, sen yli kävellään jatkuvasti virallisesti ja halveksivasti. Elämme suuren luopumuksen aikaa, joka on ennustettu Raamatussa lopunajan merkkinä. Mutta tämä kestää vain lyhyen ajan ja hukkuu omaan mahdottomuuteensa. Syvimmiltään jokaisen ihmisen suurin tarve on löytää Kristus ja hänen valonsa, uskonsa, verensä ja Henkensä elämäänsä. Samalla kun suuri enemmistö luopuu, pieni vähemmistö sitä lujemmin kiinnittyy Jeesukseen. ”Niin Jeesus sanoi heille: "Vielä vähän aikaa valkeus on teidän keskuudessanne. Vaeltakaa, niin kauan kuin teillä valkeus on, ettei pimeys saisi teitä valtaansa. Joka pimeässä vaeltaa, se ei tiedä, mihin hän menee. Niin kauan kuin teillä valkeus on, uskokaa valkeuteen, että te valkeuden lapsiksi tulisitte." Joh.12:35-36.

Joskus aina näkee vieläkin raamattutunneilla ihmisiä, jotka tekevät muistiinpanoja ja jotka kuljettavat mukanaan omaa Raamattua. Ulkomailla tämä on paljon yleisempää kuin Suomessa. Sanaa viljellään hartaasti erilaisissa evankelikaalisissa kirkoissa, joissa Jumalan sanaa arvostetaan, eikä perinteillä ja mielipiteillä ole tappavan suurta asemaa. Tämän seurauksena myöskin Sanasta keskustellaan yleisesti. Muistan kuinka vanhat papat kertoivat ennen aikaan seurojen päätteeksi pidetyistä jälkikokouksista, joissa setvittiin kuultua ja miten se sopi Raamatun ilmoitukseen. Siinä sattoi heikompikin antaa todistuksensa yhteisestä uskostaan.

Raamatun sana valkeus, valo, fos, merkitsee myös tulta, itse asiassa Jumalan olemusta kaikenlaisen pimeyden vastakohtaa. Sana kuvaa hyvyyttä, pyhyyttä, puhtautta. Jeesus on maailman valo, vain hän, kaikki muu on pimeyttä. "Niin Jeesus taas puhui heille sanoen: "Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus." Joh.8:12. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille ja vastustajia riittää. Siinä voi myös esittää askarruttavia ja vaikeita kysymyksiä kokeneemmille kristityille. Näissä tilanteissa on usein aikaa rukoukselle tarvitsevien puolesta.


"Ennen te olitte pimeys, mutta nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina - sillä kaikkinainen hyvyys ja vanhurskaus ja totuus on valkeuden hedelmä" Ef.5:8-9.
Hän näyttää ihmiselle tämän elämän olevan peräti tyhjää ja tarkoituksetonta voidakseen lahjoittaa tälle tulevaisuuden ja toivon. Hän pysäyttää ihmisen menossaan, että saisi alkaa johdattaa tätä uudessa elämässä taivaan tietä. Hän vie pimeyteen valaistakseen ihmisen mielen. Hän sairastuttaa voidakseen parantaa ihmisen sisäisesti uskovaksi. Hän hiljentää saadakseen äänensä kuulumaan voidakseen puhua sielulle hiljaa. Hän antaa ihmisen upota syvälle pelastaakseen hukkuvan kalliolle turvaan. Hän sallii eksymisen ja harhautumisen omassa ihmisen viisaudessa voidakseen osoittaa Jumalan tien kohti taivasta. Hän sulkee ovia avatakseen syntisen eteen pelastuksen oven. Hän antaa pettyä ihmisiin ja inhimillisiin tekoihin voidakseen osoittaa kuinka luotettava ja uskollinen Jumala on.

Jumalan valossa vaeltavan on tutkittava itseään ja kysyttävä:
1.Olenko uskossa Jeesukseen Kristukseen, elänkö hänessä joka päivä ristiäni kantaen itseni kieltäen?
2.Ovatko ihmissuhteeni Jumalan valon kestäviä ja jos siellä on ristiriitoja, niin pyrinkö rauhaa kaikkien kanssa?
3.Kuljenko rukoillen Jumalan johdatuksessa hyväksyen hänen valintansa ja tahtonsa elämässäni?
4.Olenko valmis todistamaan Jeesuksesta, kun Herra niin ohjaa ja käytänkö hänen antamiaan armolahjoja uskossa ja seurakunnassa?
5.Miten taloudenhoidossani, omaisuuteni käytössä ja rahan kulutuksessa näkyy Jumalan valtakunta ja Raamatun ohjaus?
6.Onko Jeesus Herra kodissani ja onko kotini Herran palvelemisen paikka?
7.Onko ajankäyttöni viisasta, tasapainoista, rakentavaa ja Jumalan rauhan täyttämää?

Tämän Jeesuksen yhteyden seurauksena on siis uskovien yhteys ja edelleen taivaan lahjana Herran veren pesevä vaikutus kaikesta synnistä. Tämä kokonaisuus on valtava asia, joka luetaan uskovien hyväksi jo täällä ajassa ja arkisessa elämässä. Kysymys onkin siihen suostumisesta, mielen ja ajattelun asenteesta, taipumisesta Jumalan sanan osoittamalle tielle. On mieltä ylentävää nähdä kuinka Herra kokoaa uskovia yhteen nimensä alle, seuraan, rukoukseen, lahjojen jakamiseen ja rakentumaan yhteisestä uskosta. "Sillä minä ikävöitsen teitä nähdä, voidakseni antaa teille jonkun hengellisen lahjan, että te vahvistuisitte, se on, että me yhdessä ollessamme virkistyisimme yhteisestä uskostamme, teidän ja minun." Room.1:11-12. Vanhastaan puhuttiin halullisista sieluista, kun tämän sortin ihmiset olivat kokoontuneet yhteen. Herra sen uskovaisen halun herättää, hän kokoaa kansan yhteen ja siunaa tulemalla heidän keskelleen.

Suuri olet Herramme, suuret ovat ajatuksesi ja tiesi, suuri on ihmisrakkautesi luomiasi kohtaan. Täällä turmeluksen maailmassa tarvitsemme ja kaipaamme yhteyteesi, johdatukseesi, varjelukseesi ja siunaukseesi. Auta meitä, armahda meitä. Korjaa vianalaiset ihmissuhteet seurakunnassa, että uskovat olisivat yhtä, yksimieliset, halullisia rakentamaan tahtosi mukaista pyhien yhteyttä. Anna meille uskon silmät nähdäksemme niin kuin sinä tahdot ja niin myös vaeltaaksemme ja tehdäksemme valintoja. Rohkaise meitä heikkouden hetkinä uskonystävien kautta. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti