perjantai 18. kesäkuuta 2021

Fuskua

 Poliisi iski rajusti rikollisuuteen soluttautumalla näiden joukkoon peitejärjestelmällään. Iskut liittyvät huumeiden lisäksi asekauppaan ja ihmiskauppaan. Maailmanlaajuinen tapahtuma oli hyvin järjestetty, se poiki 800 pidätystä ja yli 700 kohdetta. Lisäksi estettiin yli 100 henkeen kohdistuvaa uhkaa. Suomessakin pidätettiin 100 henkilöä.

Onko siis mukava olla rosvo vai pitäisikö kouluttautua poliisiksi? Korruptiomaissa roolit menevät sekaisin, poliisit tekevät rikoksia ja rosvot ovat Robin Hoodeja, jotka tukevat köyhiä? Ihmiset vaativat oikeutta ja ovat valmiit maksamaan siitä. Mutta monissa maissa kaikki on ostettavissa, ja siksi myös oikeus toimii sen hyväksi, joka maksaa eniten. Moralistit ja humanistit tosin uskovat, että tämä maailma voidaan opettaa ja politisoida hyväksi lainsäädännön ja vallankäytön kautta. Mutta niin kauan, kun synti hallitsee ihmistä, ei tule parannusta yhteiskunnan oloihin merkittävästi ja sekin vähä vain pakon sanelemana. Maailma on täynnä fuskua.

 

Nuorena miehenä pelasin kavereiden kanssa korttia, erilaisia pelejä, rahapelejä, seurapelejä ja ajanvietteitä. Eräs peli oli yksinkertainen ja nimeltään fusku. Siinä yritettiin huijata muita iskemällä kortteja väärinpäin pöytään ilmoittaen maan nimen ja päästä eroon kaikista korteista. Jos joku sitten käänsi kortin ja se olikin eri maata, joutui asianomainen fuskaaja nostamaan korttipinon itselleen. Loppujen lopuksi kaikkein rehellisin tyyppi selvisi aina parhaiten, koska hän ei fuskannut kertaakaan, eikä siis joutunut nostamaan lisää kortteja pöydältä käteensä.

Joillakin aikalaisillani oli sellainen moraali, että yhteiskuntaa saa vetää höplästä, kun sillä ei ollut kasvoja. Samoin ajatellen valtiolta sai anastaa, koska se ei ollut henkilö. Kaverilta ei viety, eikä sukulaisilta, sillä heidän kanssaan elettiin jatkuvasti. Mutta vieraspaikkakuntalaiset olivat jo asia erikseen, sillä heitähän ei tunnettu nimeltä. Aatetoveria autettiin, mutta eri säätyyn kuuluvia sai käyttää mielin määrin hyväkseen. Epärehellisyyteen tottuu vähitellen ja onnistunut vilppi vie harrastajaansa uusiin yrityksiin.

 

Pietari yritti aikoinaan olla Jeesuksen ystävä Pitkäperjantain surullisena yönä, mutta epäonnistui raskaasti. Hän pelasi fuskua, kun olisi pitänyt olla rehellinen. Hän kielsi Herransa ja Vapahtajansa, vaikka oli juuri ennen ollut täysin varma todistajan rohkeudestaan. "Ja Pietari seurasi taampana. Ja he virittivät valkean keskelle esipihaa ja asettuivat yhdessä istumaan, ja Pietari istui heidän joukkoonsa. Niin eräs palvelijatar, nähdessään hänen istuvan tulen ääressä, katseli häntä kiinteästi ja sanoi: "Tämäkin oli hänen kanssaan." Mutta hän kielsi sanoen: "Nainen, en tunne häntä." Ja hetkisen perästä näki hänet toinen, eräs mies, ja sanoi: "Sinäkin olet yksi niistä." Mutta Pietari sanoi: "Mies, en ole." Ja noin yhden hetken kuluttua vakuutti vielä toinen sanoen: "Totisesti, tämä oli myös hänen kanssaan; sillä onhan hän galilealainenkin." Mutta Pietari sanoi: "En ymmärrä, mies, mitä sanot." Ja samassa, hänen vielä puhuessaan, lauloi kukko. Ja Herra kääntyi ja katsoi Pietariin; ja Pietari muisti Herran sanat, kuinka hän oli hänelle sanonut: "Ennenkuin kukko tänään laulaa, sinä kolmesti minut kiellät." Ja hän meni ulos ja itki katkerasti." Luuk.22:55-62. Mutta toinen opetuslapsi päätyi narunjatkoksi samana yönä myös epäonnistumisensa seurauksena. Dramaattista. Kauheaa. Fusku ei kannata. Jumalan valtakuntaa viedään eteenpäin totuudessa ja puhtaudessa, uskossa ja rakkaudessa. Se ei tarvitse mitään kepulikonsteja.

 


Mutta olla rehellinen on kova paikka, kun on syntynyt falskiksi ja tottunut aina pettämään, pelaamaan fuskua. Vielä uudestisyntyneelläkin se ilmenee liioitteluna, valehteluna, totuuden kiertelynä, salailuna, hyvästä vaikenemisena, vääryydellä hankkimisena, oman edun tavoitteluna ja pahan puhumisena. Joillekin uskoon tulemisen esteeksi muodostuu rehellisyys, pelko asioiden paljastumista ja ilmitulosta, velkojen maksusta ja varastetun tavaran palautuksista. Myös uskottomuus, haureus ja siveettömyysrikokset pelottavat paljastuessaan. Ei siis ihme, että rehellisyyttä verrataan riisuutumiseen ja alastomuuteen Raamatun kuvakielessä. Kuka nyt haluaisi olla vapaaehtoisesti ilman peitettä ja suojaa? Jumalaton pukeutuu omavanhurskauteen ja varautuu selittelyyn, hän liittyy fuskun pelaajiin ja odottelee vain viimeistä oikeudenkäyntiä luullen saavansa armahduksen?

"Minä näin jumalattoman, väkivaltaisen, rehevänä kuin viheriöivä puu, juurtunut paikoilleen. Mutta kun ohi kuljettiin, katso, ei häntä enää ollut; minä etsin häntä, vaan häntä ei löytynyt. Ota nuhteettomasta vaari, katso rehellistä: rauhan miehellä on tulevaisuus, mutta luopuneet hukkuvat kaikki, ja jumalattomain tulevaisuus leikataan pois." Ps.37:35-38.

 


Jumalaa ei voi pettää, kukaan ei pysty salaamaan mitään Jumalalta. Kaikki tulee aikanaan ilmi ja valoon, sekä on edessä viimeisellä tuomiolla käsiteltävänä, puheet, teot, ajatukset, laiminlyönnit. Armoa tarvitaan aina ja kaikkialla, ilman sitä on ihmisen tilanne toivoton, kuoleman vakava. Mutta suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, etteivät he tarvitse Jumalaa, syntisen armoa, eikä pahantekijän anteeksiantamusta, ei Golgatan sovitusuhria, ei ristinmiestä, Jumalan Poikaa, Jeesusta. He ovat itse itsensä herroja ja varmat hyvästä tulevaisuudestaan rikosrekisteristään huolimatta. He kauhistuvat ajatusta nöyrtymisestä, antautumisesta Jumalalle, suostumista uskovaiseksi, pelastuksesta, uudesta elämästä, vanhasta elämästä luopumisesta, menneisyyden hylkäämisestä, avunhuutamisesta.

 

John Bunyan kirjoitti kirjassa Kristityn vaellus kahdesta uskovasta, Kristitystä ja Uskollisesta, jotka joutuivat koviin koetuksiin Turhuuden markkinoilla. Se kuvaa tätä maailmaa ja taivaan tie kulki tämän kaupungin halki. Perkele oli kaupungin pääisäntä, siksi uskovia pilkattiin siellä. Eräässä vaiheessa uskovat viedään tuomittaviksi uskonsa tähden. Tuomarina on Hyvänvihaaja. Todistajiksi uskovia vastaan tuotiin Kateus, Taikausko ja Imartelija. Lautamiehinä olivat: Sokea, Kelvoton, Ilkeä, Himokas, Hurskastelija, Kiukkuinen, Ylpeä, Vihamieli, Valehtelija, Julma, Valonvihaaja ja Leppymätön. Nämä tuomitsivat uskollisen kuolemanrangaistukseen ja surmattavaksi julmimmalla mahdollisella tavalla. Ensiksi he ruoskivat hänet, sitten he rääkkäsivät häntä ja viilsivät hänen ruumistaan veitsellä ja keihäällä. Sen jälkeen he kivittivät häntä, lävistivät miekoillansa ja viimein polttivat hänet roviolla. Näin Uskollinen päätti päivänsä.


Silloin näin, että ihmisjoukon takana olivat vaunut ja parivaljakko odottamassa Uskollista, joka heti kun hänen vastustajansa olivat surmanneet hänet, otettiin vaunuihin ja vietiin suoraan pilven lävitse, pasuunain soidessa, lyhintä tietä taivaan portille. Mutta Kristitty sai odotusaikaa ja hänet vietiin takaisin vankeuteen, jossa sai olla jonkin ajan. Mutta hän, joka johtaa kaikkia asioita ja jonka valta riitti hillitsemään näidenkin ihmisten raivon, päästi Kristityn heidän käsistänsä. Ja hän kulki taas tietään laulaen:

 

Sait taistelussa, Uskollinen, voiton,

jo nähnyt olet ikiaamun koiton

ja pääsi seppelöity siellä on.

Mutta vainoojaisi on osa onneton.

Sun muistosi säilyy täällä ainiaan

kehottain sinne, missä pyhät palkitaan.

 

Uskova suutari halusi olla rehellinen ja todistaa Jumalastaan, niinpä hän laati sitten tekstin verstaansa seinälle kaikkiien luettavaksi. Siinä luki arvio oman työn laadusta ja kestävyydestä, sekä ihmisen ikuisuustarpeesta: Täällä ei saa pysyvää paikkaa kenkään!

On selvää, että kaikki työmme on täällä vajavaista ja hyvistä pyrkimyksistä huolimatta kestää vain aikansa. Asuntomme, kotipaikkamme, talomme, omaisuutemme ovat eräänä päivänä ties missä. Nimemme on unohdettu, asemamme jäänyt historian tilastomerkinnäksi ja jälkipolvi on jakanut omaisuutemme tai haaskannut sen sujuvasti taivaan tuuliin ilman tunnon vaivoja. Siksi tarvitaan herätystä, hengellistä heräämistä, totuuden tuntoa ja armon ilmestymistä syntisen elämään. Tarvitaan uskovia suutareita, Jeesuksen todistajia, jotka näkevät Jumalan sanan valossa maailman, elämän ja oman kutsumuksensa. Tarvitaan esirukoilijoita, jotka hellittämättä vetoavat Herran edessä syntisten armahtamista ja uuden elämän virtoja Golgatalta - kaikkialle tarvitaan evankelistoja, jotka johtavat ihmisiä Jeesuksen luo. Tarvitaan paimenia, jotka hoitavat Kristuksen lunastamia sieluja seurakunnassa. Tarvitaan profeettoja, jotka paljastavat kaiken uskonnollisen fuskun ja puhuvat Jumalan salaisuuksia uskon rakennuksiksi ihmisten parhaaksi. Tarvitaan opettajia, jotka opettavat huolellisesti seurakunnassa kansaa elämään Jumalan sanan mukaan. Tarvitaan elävän Jumalan sana, joka ilmaisee kaikenlaisen fuskun ja tuo lääkkeeksi tilalle totuuden, armon ja Jumalan rauhan.

 

Jeesus, olet meidän totuutemme, ainoa totuus, ja voit tehdä meidät vapaiksi lupauksesi mukaan. Varjele omasi kaikenlaisesta fuskusta ja fuskaamisesta, joka pyrkii jatkuvasti tunkeutumaan kristikuntaan ja myrkyttämään sinun verelläsi ja uhrillasi ostaman seurakunnan, tekemään pelastuneista luopioita. Herra, sinä olet lähettänyt omasi kuin lampaat susien keskelle, kavalaan maailmaan tekemään nimeäsi tunnetuksi. Auta siis sanomanviejiä kaikkialla, että pimeyden voimat väistyisivät ja sielut pelastuisivat evankeliumin kautta. Tee sen voima tunnetuksi kaikkialla, että valhe tallattaisiin jalkoihin ja sinun kunniasi saisi ihmiset iloitsemaan voitostasi. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti