torstai 23. tammikuuta 2014

Heikoin lenkki


Lapin ely-keskus myönsi uskomuslääketiedefirma Droppi-veripalvelulle syntejä verestä mittaavan menetelmän kehittämiseen 22 500 euroa yritystukea. Ohoh, että tällainen menee nykypäivänä kaupaksi? Tämä erikoinen ilmiö yrittää nostaa profiiliaan ja myydä palvelujaan iskemällä ihmisten heikkoon kohtaan: syntiin. Olisiko sillä merkitystä, että sen kehitysryhmä on pohjoisesta Laestadiolaisalueelta? Syntimittarin kotisivujen mukaan sanotaan: Syntisyyden vakavuus on  jaoteltu parhaimmasta huonoimpaan luokkiin: Täydellinen, Autuas, Vanhurskas, Nöyrä, Kurja, Uppiniskainen, Ylpeä, Pilkkaaja, Uskoton, Saastainen ja Jumalaton….. edelleen sanotaan: Syntisyyden järjestyksellä halutaan siis kuvata sitä millaisia meidän pitäisi olla ja millaisia meidän ei pitäisi olla. Jokainen syntisyyden luokka opettaa tavallaan niitä asioita, joita meidän pitäisi korjata elämässämme, jotta emme olisi syntisiä.


Tällainen opetus on hyvin katollista ja ihmiskeskeistä, aivan niin kuin meillä olisi käsissämme ratkaisun avaimet koko maailmaa vaivaavassa perusongelmassa. Voimme vain päättää korjauksistamme tai hoitaa oman verenkuvamme kuntoon ostamalla ko. firman tuotteita ja palveluja? Synti on aina meitä väkevämpi, eikä siihen ole lääkkeitä kaupan muuta kuin Jumalalta. Ilmeisesti tämän sarjan hörhöily sopii joillekin ja asiakkaitakin löytyy? Raamatun mukaan kuitenkin totuus on se, että kaikki ovat syntisiä (minäkin, jonka veriarvot ovat huippu-urheilijan luokkaa hg yli 170. Syntimittarin mukaan korkea hemoglobiini osoittaa puhtautta. Pyh!), eikä huonoverisyys millään tavalla osoita ihmisen olevan jotenkin Jumalan armon ulkopuolella. Päinvastoin sairaat ovat usein kaikkein lähimpänä meidän Herraamme.

Syntimittari sivuilla mainitaan muutaman kerran ohimennen ainoa synnin voittaja, anteeksiantaja ja pelastajamme, Jeesus Kristus. Miksi niin? Koska Jeesuksen korostaminen veisi pohjan pois näiden sivujen opetukselta. Keskeisenä opetuskohtana on sivuilla vedottu Jes.1:18 ”Tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi.” Syntimittari tekee sitten ihmeellisen sovellutuksen: Jos kuivaveresi on hyvässä kunnossa, niin tällöin olet punaverinen ja Jesajan kirjan mukaan et vielä todistaudu syntiseksi. Jos taas kuivaveresi on huonossa kunnossa eli olet valkoverinen, niin tällöin olet todistettavasti syntinen. Valkoveristen veren puhtaus on alle 50%. Mainitun raamatunkohdan opetus on osoittaa synnin vakavuus ja siitä vapautuminen Herran avulla, mutta ei missään tapauksessa tehdä mitään ihmisverenanlyysiä. Jumala pongaa meidän syntimme omatunnossamme ja sitä ei rauhoiteta hyvillä teoilla tai veriarvoillamme vaan yksin Kristuksen uhrilla ja verellä, Pyhän Hengen kirkastamana.

Televisiossa näytettiin joitakin vuosia sitten viihdevisailuohjelmaa Heikoin lenkki, siinä tietämättömin putosi aina armotta pois. No, tällainen karsiminen sopii ihmisen kärsimysnautintoon hyvin, sillä ohjelma keräsi runsaasti katselijoita. Kansa on aina pitänyt erikoisesti voittajista ja nauttinut häviäjistä. Historia kertoo, kuinka muinaisessa Roomassa oli kansanhuvia mennä katsomaan, kuinka ihminen tappaa toisen näytösluontoisesti, amfiteatterit, sirkus ja polttoroviot korvasivat siihen aikaan elokuvat. Vahvat tappoivat heikot ja hallitsijat orjuuttivat muut, luotiin järjestelmä, jossa muutamien osa oli jo syntyä luuseriksi, tuomituksi ja heikkoon kehykseen?

Nykypäivän hakkerit sotkevat tietoliikennettä minkä kerkiävät ja niissä hommissa ihminen on aina heikoin lenkki, koska ihmisen virheen takia tietomurrot ovat mahdollisia. Harva se päivä joku valittaa, että häntä on vedetty höplästä katteettomien lupausten tai kauppojen kautta ja rahat ovat menneet sen siliän tien. Haittaohjelmat ja virukset ovat pirullinen harrastus, joita alan starat sitten kilvan kehittelevät. Samaan sarjaan kuuluvat kaikki pommien rakentajat ja muut ansojen virittäjät, sillä pimeydellä ei ole pohjaa lainkaan.

Tiimityöskentelyn idea on se, että vahvat ja osaavat tukevat heikompia ja hitaampia ja porukalla mennään eteenpäin. Silloin ei sooloilu ole muotia vaan yhteistyö. Koti on hyvä kenttä oppia tiimissä elämistä – ehkä siksi meillä onkin niin paljon sinkkuja tänä päivänä, sillä kaikki eivät halua tiimiä? Mutta Jumala opettaa meitä juuri perheen kautta valtavasti hengellisiä totuuksia, kuten uskollisuus, nöyryys, toisen huomioiminen, uhrautuvaisuus, omastaan luopuminen, aikansa antaminen toiselle, rakkaus, toivo, pitkämielisyys, jatkuvuus, ilo, jne. Silloin kuka tahansa voi olla porukan heikoin, mutta pärjää muitten kanssa hyvin, kun muut huomioivat hänet myönteisesti. ”Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä.” Room.14:1. Seurakunta pitäisi aina olla kaikenlaisten ihmisten paikka, johon vedetään, innostetaan ja kutsutaan jokaista. Se ei saisi muodostua valikoitujen ja älykkäiden, porvarien ja lukeneiston valtalinnakkeeksi. Seurakunta ei myöskään tulisi olla erikoisen hurskaiden ja onnistuneiden näyttelykeskus - ei mikään äärimmilleen trimmattujen kennelkerho. Seurakunnan tulisi aina huomioida heikot toiminnassaan, opetuksessaan ja elämässään. ”Hoivatkaa sentähden toinen toistanne, niinkuin Kristuskin on teidät hoivaansa ottanut Jumalan kunniaksi.” Room.15:7. Seurakunnan keskuksena tulee aina olla Kristus, hänen uskollisuutensa, rakkautena, ristinkuolemansa ja ylösnousemuksensa. Hänessä on virtaa jokaiselle heikolle.

Tunsin aikoinaan juopon miehen, Eeliksen. Hän oli rikkinäisen kodin lapsena oppinut juomaan ja myymään viinaa. Tämä harrastus oli jo siinä vaiheessa tuhonnut hänen elämänsä, kun näin hänet ensi kerran. Hän oli tullut hoitoon alkoholistikotiin ja istui puupinon vieressä pilkkomassa saunapuita. Juteltuani hänen kanssaan tulin siihen tulokseen, ettei hänestä enää tule kalua. Hän vaikutti luuserilta, joka osasi pilata kaiken? Myöhemmin teimme joitakin viikkojen työkeikkoja talokorjauksiin miesporukalla ja Eelis oli mukana. Hän oli toisaalta ainainen murheenkryyni, koska ei sopeutunut millään muiden aikatauluihin. Hän oli aina myöhässä ja aina myöskin arvostelemassa milloin mitäkin. Mutta toisaalta hänen suorapuheisuutensa oli joskus niin humoristista, että nauratti. Aikanaan tiemme erosivat ja hän enää tavannut häntä. Sitten luin yllättäen Sana-lehdestä hänen haastattelunsa:
- Olin sairaalassa lähes kolme kuukautta ja raitistuin sinä aikana. Sairaalasta pääsin suoraan Kriisipalvelun hoitokotiin Vuosaareen lähes tuntemattoman ystäväni järjestämänä. Hän osasi oikealla tavalla kysyä minulta, haluanko muutoksen elämääni vai aionko sairaalasta päästyäni palata tuhoon johtavalle tielleni.
Puoli vuotta Vuosaaressa käänsi Eeliksen elämän lopullisesti uuteen nousuun. Raitistuminen alkoi osoittautua pysyväksi, mutta vielä parempaa oli tulossa. Eelis muutti Toijalan katulähetyskotiin, missä hän alkoi yhä enemmän kiinnostua hartaustilaisuuksista ja Raamatun lukemisesta.
- Kuljin kuin juna kohti pelastuksen päivääni. Uskoontuloni oli aika erikoinen ja vauhdikas. Usko tuli elämääni aikamoisella rytinällä.
Eelis muistaa vuoden takaisen heinäkuun illan paremmin kuin eilisen päivän, vaikka aluksi illassa ei tuntunutkaan olevan mitään erikoista. Hartaustilaisuuden avaajan sanat eivät tehneet mitään vaikutusta takapenkissä istuneeseen Eelikseen.
- Mutta toisen puhujan ensimmäiset sanat liimasivat minut tuoliin kiinni. Tuli jotenkin ahdistava ja puristava tunne. Pelkäsin luitteni murtuvan, niin oli kova puristus, Eelis selittää.
- Olin sen verran kuullut saarnoja, että tiesin, mistä on kysymys. Jumala halusi minun luovuttavan elämäni ohjakset Jeesukselle. Saatana sitä vastoin yritti vielä estää minua tekemästä sitä ja kehotti minua lähtemään äkkiä ulos salista.
Hetken aikaa se vaihtoehto pyörikin Eeliksen mielessä, mutta kun hän yritti siirtää jalkojaan, mitään ei tapahtunut.
- Sanoin pirulle, että minä en onneksi pääse tästä lähtemään, lähde sinä. Samassa kuulin sisäisen äänen sanovan kaksi kertaa, että sinun syntisi annetaan anteeksi, jos luovutat elämäsi kokonaan Jumalan Pojalle. Ääni puhui myös ahtaasta portista ja tunsin, kuinka konkreettisesti ahdas portti puristi minua. Sitten kuulin selvästi Jeesuksen koputuksen ja jopa hänen askeltensa äänet, kun hän tuli elämääni.
- Vähitellen puristus loppui ja sisälläni kävi aikamoinen myllerrys. Tunsin ensin ikään kuin tyhjentyväni. Hetken kuluttua tunsin, miten Pyhä Henki täytti minut uudella voimalla. Iltaa seurasi mahtava yö, tunsin todella uuden elämän alkaneen. Ensimmäisinä öinä itkin monta tuntia puhdistavaa itkua, Eelis muistelee liikuttuneena ja haluaa soittaa nauhalta hengellisen laulun, joka liittyy kiinteästi hänen uskoontuloonsa.
Tämän jutun jälkeen Eelis eli vain muutaman vuoden ja kuoli alle 50-vuotiaana – mutta uskossa Jeesukseen, pelastuneena.

Jeesus valitsi vallan heikkoja tiimiinsä, hänen valintansa kohdistuivat syntisiin, sairaisiin, surkimuksiin ja epäonnistuneisiin. Hänellä ei ollut pääsykokeita eikä hän pyytänyt keneltäkään suosituksia, hän valitsi ne, jotka eivät olleet mitään, hän otti poisviskatut ja torvet. Hänen seuraajansa ovat aina muodostuneet avuttomista ja antautuneista. Niistä ihmisistä hän alkoi rakentaa seurakuntaansa. Koko toiminta perustui hänen itsensä varaan, ei vähimmässäkään määrin porukan osaamiseen. Nykyaikana olisi puhuttu riskienhallinnasta, koska Jeesus otti riskin valitessaan tämänlaisia tyyppejä joukkueeseensa. Hänen riskinhallintansa perustui jumaluuteen ja kaikkivaltiuteen, kaikkitietävyyteen ja ennaltanäkemiseen – taivaalliseen valintaan. Vaikka siis siinä oli tämä inhimillinen tekijä vahvasti mukana, kun ihmisiä otettiin pääasiassa luuserien suuresta joukosta, se toimi mainiosti. Joku fiksu on sanonut, että jokainen organisaatio on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Meidän tapauksessamme sana osuu Kristukseen:  ”....me taas saarnaamme ristiinnaulittua Kristusta, joka on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus, mutta joka niille, jotka ovat kutsutut, olkootpa juutalaisia tai kreikkalaisia, on Kristus, Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset.” 1.Kor.1:23-25. Herra on tullut itse heikkouteen, että voisi kaikkia heikkoja auttaa.

Ihmeellinen Jeesus, sinä kaiken luomisen ja lunastuksen alku ja voima, olet tullut meitä kurjia etsimään ja pelastamaan synnistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta. Emme voi ymmärtää, miten paljon olet nähnyt vaivaa meidän hyväksemme ja jatkuvasti näet. Sinun mittarissasi me kaikki olemme syntisiä, kuoleman ja helvetin ansainneita, eikä meillä ole mitään millä itseämme puolustaisimme. Olemme aina heikoin lenkki, mutta sinussa vahvat. Riisu siis ihmiset inhimillisistä ponnisteluista olla hyviä, rakastavia ja uskovaisia. Nosta meitä kelvottomia taivaalliseen luokkaan oman ansiosi ja uhrisi voimalla. Tartu pirun haaviin jääneisiin ikuisilla käsivarsillasi ja leikkaa siteet poikki, katkaise valheen kahleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti