torstai 30. lokakuuta 2014

Hullujenhuoneessa

Tuli taas aika siirtää kelloja tunnilla ja tein niin kymmenen kellon kanssa. Tavallisen älytöntä puuhaa, sillä eihän aikaa voi muuttaa. Aurinko nousee omaan tahtiin, vaikkei kelloja olisikaan. Talvi ja kesä vaihtelevat meistä huolimatta. Pian varmaan joku keksii että uusi vuosikin olisi aina lauantai, samoin Pitkäperjantai ja vappu, samalla voisi kokeilla vaihtaa joulun ja juhannuksen paikkaa, tai kokeilla viiden päivän viikkoa, joita olisi kuusi kuukaudessa, huvin vuoksi vain. Tai, mitä jos kiellettäisiin lailla kaikkien kellojen käyttö talviajaksi, niin ei tarvitsisi kiertää niitä mihinkään? Samalla saataisiin liukuva työaika, eikä kukaan voisi tehdä ylitöitä, kun ei olisi työaikaa. Ei olisi kiire minnekään, kun ei olisi aikatauluja? Hullua?

Luin aikoinaan erikoisen kirjan, L.L. Laestadiuksen, Hulluinhuonelainen. Se ei saanut kirjoittajansa elinaikana kustantajaa ja niin tämä päätti jakaa teoksen viidessä eri osassa asiasta kiinnostuneille. Kului sata vuotta ja sitten viimeinen osa löytyi erään kirjaston arkistosta 60-luvulla. Osat koottiin ja siitä tehtiin ensimmäinen yhtenäinen painos. Kirja on erikoinen, pohdiskeleva kokoelma teologiaa, filosofiaa ja psykologiaa. Tosin en tiedä kenenkään ammattilaisen kehuneen tekijän asiantuntemusta? Mutta teos on kiinnostava ja täynnä yllättäviä sanontoja, päätelmiä ja kannanottoja. Laestadius on ollut todella oman tiensä kulkija, en ihmettele, että hänellä on paljon kannattajia. Hän arvioi aikansa ihmisiä terävästi:
- Jos tarkastelet tätä syntistä joukkoa moraaliselta ja uskonnolliselta näkökannalta, saat havaita, että suurin osa ihmiskuntaa on perkeleen vallassa. Maailma näyttää suurelta krouvilta, suurelta teurastamolta, suurelta ilotalolta, suurelta varasliigalta. Missä on suuri järki, jota järkeisoppinut kiittää ja ylistää? .
"Hullu sanoo sydämessänsä: "Ei ole Jumalaa." Turmiollinen ja iljettävä on heidän menonsa; ei ole ketään, joka tekee, mikä hyvää on." Ps.14:1. Ja näitä riittää joka lähtöön ja joku jää asemallekin? Ihmisillä on aikaa olevinaan kaikkeen muuhun, mutta ei Jumalalle. He kadottavat etsikkoaikansa, hukkaavat elämänsä ja peli on pelattu.

Laestadius: - Luonnonfilosofit taas eivät hyväksy sitä, mitä Mooses kertoo luomisesta, ne tahtovat tehdä Mooseksesta valehtelijan. Ensiksikin he edellyttävät, että maailma on paljon vanhempi kuin mitä Mooses mainitsee. Mutta pitäessään Jumalaa kaikkivaltiaana he eivät kuitenkaan voi todistaa, että Jumala olisi tarvinnut niin pitkän työajan maailman luomisessa. Jumalan kaikkivaltiudesta näet seuraa, että hän olisi voinut tehdä maailman silmänräpäyksessä, kuitenkin hän käytti siihen
varmuudella kuusi päivää, joiden luonnonfilosofit sanovat merkitsevän vuosituhansia. Luonnonfilosofit ovat tehneet liian rohkeita johtopäätöksiä niistä jäänteistä, mitä he ovat maasta löytäneet….. Onko maailma syntynyt minuutissa tai sadassatuhannessa vuodessa, ei merkitse itse
asiassa mitään. Itse ihme on kuitenkin aina jäljellä, ja se on ihmisen matalalta näkökannalta aivan käsittämätöntä. Meidän on uskottava, että maailma on luotu tyhjästä. Mutta kuinka? Kas se pysyy salaisuutena. Syvällisimmätkään ajattelijat eivät voi käsittää vähintäkään tästä ihmeestä….. olet suuri raukka; sinun olisi opittava ottamaan lakki päästäsi Luojasi edessä ja tunnustettava, ettet pysty mihinkään etkä tiedä mitään….. Ennen pitkää on sinun mentävä iankaikkisuuteen ja sinne sinä joudut kuin sokea pukki, ellet ajoissa hanki itsellesi silmävoidetta. Perkeleellä on paljon enemmän ymmärrystä kuin sinulla, mutta se ei silti pysty luomaan täitäkään, vielä vähemmän ihmistä.

Aamulla uutisia lukiessani tulen ajatelleeksi juuri samoin, että maailma on suuri hullujenhuone, jossa on erilaisia osastoja, suurudenhulluille, urheiluhulluille, päihdehulluille, peliriippuville, ylensyöjille, anorektikoille, mustasukkaisille, työhulluille, tiedehulluille, sotaisille, kiusaajille, haureellisille, varkaille ja valehtelijoille. Sillä uutiset ovat sellaisia, ihmisten käyttäytyminen, vallitseva jumalattomuus ja Raamatun vastaisuus rehottaa kaikkialla. Ellei olisi evankeliumia, maailmassa ei olisi yhtään hyvää uutista. Omaa elämääni ajatellen olen tullut siihen tulokseen, että ilman Jeesusta, ei elämälläni olisi mitään merkitystä, päämäärää, eikä sisältöä. Siksi hullujenhuoneen tunnuslauseeksi sopiikin varsin hyvin: "Syökäämme ja juokaamme, sillä huomenna me kuolemme."
Suomessa jokainen asukas heittää ruokaa roskiin n. 25 kg vuodessa ja sen rahallinen arvo on noin 100 € per nenu. Sinne, mieluummin kuin nälkäisille? Hullua? Televisio pursuaa ruokaohjelmia, kun samanaikaisesti joillakin on aina nälkä, joku kuolee nälkään. Hullua?
Ennen vanhaan käytettiin hullujenhuone-sanaa mielisairaalasta. Hieman yksinkertaisista ihmisistä sanottiin, että iso pyörä heittää, sillä on ruuvit löysällä, se on vähän kaheli, vinksahtanut, hei hei, ei oo ihan kaikki kotona, ihan pöpi tyyppi, tai meidän kylähullu. Mutta elämä jatkui ja näennäisesti terveet sopeutuivat, vähemmän järkevien kanssa yhteiselämään. Asiantuntijat yrittivät selvittää, mikä oli syynä ihmisten outoon käyttäytymiseen. Syyksi saatiin perinnöllisyys, suvussa oli ollut ennenkin mielisairaita. Ennen vanhaan ei puhuttu stressistä, mutta esim. sota-aikana monen mieli järkkyi pelon tähden.

Laestadius näki aikanaan kansallisen moraalin heikentymisen ympärillään. Jumala lähetti hänet työhön Lappiin, jossa kansa oli pahasti rappiolla, raakaa ja syntistä. Hän oli siellä suuren herätyksen välikappaleena. Raamatullisesti hän näki, että ihmisten vaihtoehtoina olivat vain kääntymys tai tuomio:
- Jos otamme nämä totuudet pohjaksi arvostellullemme ajan nopeasta edistymisestä, pelkäänpä melkein, että ajan kehitys kulkee takaperin tai lähestyy loppuaan. Sivistyneiden luokkien itsekkyys, kunnianhimo ja voitonhimo levittää myrkyllistä höyryä kansanjoukkojen keskuuteen. Rikollisuuden lisääntyminen, yleinen massojen demoralisoituminen, sodat, vallankumoukset, köyhyys, juoppous, huoruus, heikentynyt fyysinen kunto, sielunvoimien tai sydämen ärsyyntyminen, mielen rauhattomuus, eri luokkien ja kansojen välinen jännitys, kaikki se, mitä aikamme pystyy näyttämään, ei ole todistus nopeasta edistymisestä, vaan pikemminkin todiste siitä, että ihmiskunta fyysisessä, psyykkisessä ja moraalisessa suhteessa kulkee tuhoansa kohden. Ellei pian tule jotain suurta hengellistä uskonpuhdistusta, ei maailma enää pysty kauempaa olemaan koossa.
”He olivat hulluja, sillä heidän vaelluksensa oli syntinen, ja he kärsivät vaivaa pahojen tekojensa tähden." Ps.107:17. Valitettavasti tätä mieltä riittää kaikille aikakausille.

Maailma elää nykyään kaksijakoisesti: rikkaat elävät leveästi ja kaikkea on liikaa, yli oman tarpeen, niin että kuppi valuu yli reunojen. Suurempi osa maailmasta tuottaa rikkaille nälkäpalkalla raaka-aineet ja köyhät ovat surkeissa olosuhteissa nälkäisiä. Heitä sitten innostetaan tappelemaan rikkaita vastaan uskonnon ja jumalien nimissä, paremman maailman, paratiisin ja vallan tavoittelun merkeissä. Hullua eikö totta? Valtavat määrät rahaa kulutetaan kaikkialla vain aseteollisuuteen ja vielä hullumpaa on se, että johtajat määräävät kansansa tappamaan täysin vieraita ihmisiä, joita sanotaan vihollisiksi värinsä, kielensä, syntyperänsä tai uskontonsa tähden.

Lapset, lähes viattomat, ovat kaikenlaisen roskan ja valheen kohteena pienestä pitäen. Ihminen, joka syntyy pakanaksi, joutuu heti hullujenhuoneen armoille. Sillä se pyrkii valmistamaan hänestä kannattajan ja rahoittajan itselleen kainoja kaihtamatta. Hänet opetetaan pienestä pitäen valehtelemaan ja varastamaan, kiroilemaan ja halveksimaan, kiusaamaan ja himoitsemaan; ja kas kummaa, hän oppii kaikki kujeet helposti, siitä pitää perisynti huolen. Näistä pöpilän kasvateista tulee suuri rahanlaskijoita, poliitikkoja, urheilusankareita, ammattitaistelijoita, huumekauppiaita, ym.

Jos joku ei toimi pöpilän tavoilla, häntä nimitellään uskovaiseksi, tyhmäksi, lapselliseksi, sinisilmäiseksi, taivastelijaksi. Maailmalla on tapana pyrkiä eliminoimaan tällaiset tapaukset mahdollisimman pian pois näkyvistä ja kuuluvista. Heidät tapetaan kuin Jeesus aikoinaan.
Laestadius kirjoittaa:
- Kun rakastetun vapauden puolesta uhreina kaatuneiden ruumiita haudataan hyvin prameasti ja uhkeasti, on juuri tarkoitus ohjata itsekkyyden perkeleellistä passiota elävissä
ruumiissa ja antaa maailman kuvitella, että nämä vapauden marttyyrit ovat voittaneet marttyyrikruunun. Olemme lopulta päässeet niin pitkälle hengellisen pimeyden yössä, että itsekkyydestä on tullut maailman vapahtaja, jonka edestä on vaivan arvoista uhrata henkensä ja elämänsä.
"Herran pelko on tiedon alku; hullut pitävät halpana viisauden ja kurin." Snl.1:7
Hullujenhuoneen erikoisuus on lupa tuoda EU-maasta omaan käyttöön tai lahjaksi 110 l olutta
10 l muita alkoholijuomia 20 l välituotteita 90 l viiniä - ja jopa enemmänkin tarvittaessa yhdellä kertaa?! Seurauksena on miljoonien lasku työttömyytenä, rikollisuutena, avioeroina, mielenterveysongelmina, varkauksina, väkivaltana.

Aivan uusi villitys on hullujenhuoneessa tehdä suunnitelmia avaruudenvalloittamiseksi, pitäisi päästä esimerkiksi Marsiin. Lehtiuutinen arvioi tätä: - Miten punaisesta planeetasta saadaan vihreä? Ensin pitää ainakin käynnistää ilmastonmuutos. Nasan planeettatutkijan Chris McKayn mukaan suurimman osan muokkaustyöstä tekisi elämä itse. ”Ei Marsia rakenneta. Sitä vain lämmitetään ja sinne heitetään vähän siemeniä”, Planeetan paluu vihreille juurilleen vaatii vain varakasta puutarhuria.
Mars One -yhtiö julkistettiin viime vuonna ja se tähtää Marsin asuttamiseen aluksi yksisuuntaisella lennolla 2022-2023. Seuraava ryhmä seuraisi kahta vuotta myöhemmin ja vähitellen siirtokunta kasvaisi. 200 000 ilmoittautui siitäkin huolimatta, että tarjolla on vain menolippu. Joukossa on viisi suomalaista. Heistä on kahden karsinnan jälkeen jäljellä 705 ihmistä.
Jos uudisasukkaat pääsisivät perille, heistä ensimmäinen kuolisi jo 68 vuorokautta Marsiin saapumisen jälkeen. Kaikki uudisasukkaiden tarvitsema ravinto on tarkoitus kasvattaa paikan päällä. Samalla syntyy tarvittava happi. Juomavesi sulatetaan marsperän jäästä. Suunnitelmien mukaan kuusi avaruusalusta riittää viemään ensimmäiset ihmiset ja kaikki heidän tarvitsemansa tarvikkeet Marsiin. MIT laski, että aluksia tarvitaan jo ensi vaiheessa 15. Mikä onkaan mielenkiintoisempaa kuin seurata livenä vuosia, kuinka ihmiset valmistautuvat matkaan. Loppuhuipentumana saamme seurata, kuinka he kamppailevat elämästään punaisella planeetalla - ja häviävät.
"Hullun tie on hänen omissa silmissään oikea, mutta joka neuvoa kuulee, on viisas." Snl.12:15.

Tämän maailmaan "viisaat" eivät ymmärrä mitään Jumalasta, eivätkä hänen suunnitelmistaan, eivätkä kunnioita hänen puhettaan lainkaan. Mutta se onkin sulaa hulluutta. "Missä ovat viisaat? Missä kirjanoppineet? Missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hullutukseksi?" 1.Kor.1:20. Kun Jumala jätetään pois kuvioista, lopputulos on konkurssi ja kuolema. Koko ihmiselämä on järjetön kaaos ilman Jumalaa, tarkoitukseton sähläys, tyhmää ajanhaaskausta ilman Jumalaa. Millään ei ole mitään väliä, eikä mistään joudu vastuuseen, eikä armoa ole jaossa ilman Jumalaa.
Laestadius: - Katsokaammepa, miten järkeisoppinut menettelee Raamattua tutkiessaan. Kas! Ensiksi hän pureskelee, maiskuttelee ja sitten jauhaa rikki jok'ainoan jyvän järjen käsimyllyssä. Hän vertailee, selittelee, soveltaa. Kaiken, mitä hän ei voi käsittää jäykän sokealla järjellään, hän seuloo pois kelvottomana ja loput hän yrittää vihdoin nielaista, mutta kuitenkaan se ei mene alas. Miksi? Koska hän ei voi käsittää ilmoitusta subjektiivisesti, s.o. sydämellä, hän yrittää käsittää sitä ymmärryksellä, ja kun hän tuntee, että se on liian kova purtavaksi, hän sylkäisee kaiken ulos ja sanoo: - Tämä ei ole Matin ruokaa. Se voi sopia räätälille, mutta ei suutarille.
"Sillä väärä voitto tekee viisaan hulluksi, ja lahja turmelee sydämen." Saarn.7:7

Hullua on se, että syntinen ihminen tappaa Jumalan Pojan, niin myös se, että Jumala tarjoaa ihmisille Jeesuksessa pelastusta ikuisesta kuolemasta ja ihminen torjuu hänet. Mutta uskovat tarttuvat Herraan ja pelastuvat. Jumala on hyvyydessään nähnyt hyväksi rakentaa tähän suureen hullujenhuoneeseen pienen huoneen, joka edustaa taivaan valtakuntaa. Sitä hän nimittää seurakunnaksi. Tämä suuri hullujenhuone nimittää tämän pienen huoneen väkeä hulluiksi. Kun joku julistaa evankeliumia sydämen kyllyydestä, sanotaan hänen seonneen. "Sinä olet hullu, Paavali, suuri oppi hulluttaa sinut." Apt.26:24. "Sana rististä on hulluutta niille, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima." 1.Kor.1:18. Jumala päättää viime kädessä kuka on hullu ja kuka ei. On onnellista mennä hullun maineessa taivaaseen uskossa Jeesukseen ja hänen pyhän uhrinsa ja verensä ansioon. Mitä sillä on väliä, mitä ihmiset sanovat, tärkeää on se mitä Jumala sanoo: "Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan." Jes.35:8

Ihanaa olla Jumalan hullu. Kiitos sinulle Herra Jeesus, että kelpaan sinulle tällaisena ansiosi perusteella ja että olet rakastanut maailmaa niin paljon, että kutsusi tavoitti minutkin, että lävistetty kätesi kurottautui luokseni ja tarttui elämääni. Kiitos sinulle, että alennuit tulemaan tänne hullujenhuoneeseen pilkattavaksi, halveksittavaksi ja runneltavaksi, ristiinnaulittavaksi. Kiitos, että tulit tuomaan valon pimeyteen ja toivon toivottomuuden yöhön. Kiitos, että puhuit meille Jumalan viisauden, joka on pelastuksemme perusta ja taivaspaikkamme tae.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti