tiistai 6. tammikuuta 2015

Taivaan valtakunnan sote-uudistus

Yhteiskunnan muutokset vaativat jatkuvasti asioiden ja työtapojen uudelleen arviointia. Poliitikkojen paine kasvaa vaalien lähestyessä, varsinkin jos ei ole saatu kansaa vakuuttuneeksi omasta ja puolueen osaamisesta, sekä yrityksestä vaikuttaa ihmisten elämää parantavia uudistuksia ja lainsäädäntöä. Joku on sanonut, että politiikka on vain tahallista väärinymmärtämistä. Mutta tietysti sen pitäisi olla yhteisten asioiden hoitoa.

Olen kuullut monta kertaa tuon SOTE-sanan uutisissa, mutten ole aiemmin keskittynyt sen syvemmin pohtimaan, mistä oikein on kysymys. Mutta eräänä päivänä otin siitä selvää. Siellä sanottiin: Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat sosiaali-ja terveyspalvelut koko maassa. Varsin selvä ohjelmajulistus, ajattelin, ei muuta kun pankaa vaan toimeksi, kansa odottaa sitä. Jatkoin asian tutkimista ja huomasin, että mitä pidemmälle etenin tutkimuksiani, sen mutkikkaammaksi SOTE kävi? Ei ihme, että poliitikotkin kompastelevat ja riitelevät siitä, kansa epäilee ja arvostelee, vaikkei vielä ole tehty mitään?
Tulin semmoiseen kohtaan, jossa sanottiin Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma on lyhennettynä Kaste (he he he). Taisivat lainata meiltä tuon iskusanan? Sen jälkeen oli ohjelmajulistuksessa SOTE-sanasto vähän niin kuin Katekismuksessa aikoinaan. Eli jokainen asiaan vihkiytyvä voi löytää selityksen tavoitteille ja pyrkimykselle, jotka sopivat SOTE-otsikon alle. Siellä selitettiin: - Syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävä poikkihallinnollinen toimenpideohjelma. Tämä oli minulle vaikea lause, koska minulla ei ole korkeakoulusivistystä. Jouduin lukemaan sen monta kertaa tulematta hullua hurskaammaksi. Joten, mietin koko SOTE-käsitettä minulle ominaiseen tapaan Taivaan valtakunnan olemuksesta käsin ja löysin monenlaista innostavaa asiaa Raamatusta tätä tutkiessani. Päätin antaa hakukierrokselleni nimen Taivaan valtakunnan SOTE-uudistus, koska se oli jo tapahtunut, siitä ei tarvinnut enää äänestää, eikä riidellä. Herra Jeesus on sen takuumies ja jokainen voi Raamattua lukiessaan vakuuttua siitä, että Jumala on viisas kaikessa tekemisessään, ja armollinen häntä etsiviä kohtaan.


Tämä ensimmäinen kohta toteutui aikoinaan, kun yksi syrjäytynyt, köyhä, surkimus sai kohdata Jeesuksen, vapautua riivaajista ja niin ei tarvittu enää poikkihallintoa, koska Kristus toimi niin väkevästi. "Ja hänen astuessaan venheeseen se riivattuna ollut pyysi häneltä saada olla hänen kanssaan. Mutta hän ei sitä sallinut, vaan sanoi hänelle: - Mene kotiisi omaistesi luo ja kerro heille, kuinka suuria tekoja Herra on sinulle tehnyt ja kuinka hän on sinua armahtanut. Niin hän lähti ja rupesi Dekapolin alueella julistamaan, kuinka suuria tekoja Jeesus oli hänelle tehnyt; ja kaikki ihmettelivät." Mark.5:18-20. Ihminen, jolla ei ollut enää paikkaa yhteiskunnassa, työelämässä, joka ei ollut terve, joka eli syrjäytyneenä saamatta edes seurakunnan ruoka-avustusta, parani, tuli tolkkuunsa ja kulki tasapainoisena omiensa keskellä ja herätti ansaittua huomiota vähemmän yksinkertaisten keskuudessa. Taivaallinen SOTE-antoi enemmän kuin virikkeitä ja lääkkeitä, se uudisti koko ihmisen, hänestä tuli evankelista, joka saattoi kertoa omakohtaisen todistuksen Jumalan armosta ja taivaallisesta valosta sisimmässään. Samalla Jeesus opetti omalle poikkihallinnolleen, opetuslapsille, evankeliumin salaisuutta.

Toinen SOTE-sanaston termi oli työpankkikokeilu. Työtä oli siis jossain tarjoilla tulevaisuudessa, eräänlaisena työreservinä halukkaille? Jumalan valtakunnassa tämä on toiminut jo pitkään, sillä Jumala on kutsunut ihmisiä lapsuudesta vanhuuteen ikuisen elämän tielle ja kutsuja riittää edelleen: "Sillä taivasten valtakunta on perheenisännän kaltainen, joka varhain aamulla lähti ulos palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Ja kun hän oli sopinut työmiesten kanssa denarista päivältä, lähetti hän heidät viinitarhaansa. Ja hän lähti ulos kolmannen hetken vaiheilla ja näki toisia seisomassa torilla joutilaina; ja hän sanoi heille: - Menkää tekin minun viinitarhaani, ja mikä kohtuus on, sen minä annan teille." Matt.20:1-4. Kukaan ei voi tietää omaa kutsumustaan, ennen kuin Herra on sen hänelle ilmoittanut. Kukaan ei voi tietää kutsumuksen aikataulua, ennen kuin Herra on sen kuuluttanut. Vasta työssä kirkastuu sen arvo ja siitä saatava korvaus. Vasta Herran seuraajana voi oppia näkemään kuinka äärettömän arvokkaasta asiasta on kysymys ja kuinka suuren virheen he tekevätkään, jotka luopuvat uskosta ja kutsumuksesta. On myös näitä yhdennentoista hetken ihmisiä, joiden työaika on äärettömän lyhyt. Se on kuin putoamassa olevan lentokoneen matkustaja, joka avuksi huutaa Herran nimeä ja kohta hän kokee ajallisen kuoleman törmätessään maahan tai veteen, mutta hänen sielunsa pelastuu taivaaseen.

Kolmas SOTE-sana, jonka bongasin sieltä, oli tasa-arvo-ohjelma. Käsitteenä tätä ajatusta on veivattu vuosia ja se on saanut julkisuudessa monenlaiset kasvot. Valtaapitävät ovat olleet sen varjolla hyviä ihmisiä ja toiset ovat pyrkineet valtaan saman käsitteen varjossa. Mutta missä se sitten on?
Jumalan valtakunnassa tämä asia on ollut iät ja ajat hyvässä järjestyksessä. Sillä evankeliumi on lähetetty kaikkeen maailmaan, kaikkia ihmisiä varten. Sen kokonaisvaltaisempaa aikaan sidottua toimintaa ei ole maailmankaikkeudessa kuin Kristuksen suurenmoiset kutsuvat sanat, jotka ovat edelleen voimassa ja avuksi: "Kaikki on minun Isäni antanut minun haltuuni, eikä kukaan muu tunne Poikaa kuin Isä, eikä Isää tunne kukaan muu kuin Poika ja se, kenelle Poika tahtoo hänet ilmoittaa. Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne." Matt.11:27-29. Kaiken hallitsijana hänellä on varaa levittää kätensä kurjille, syntisille, lainalaisille, kadotukseen matkaaville, perkeleen orjille, ihmisten murjomille, rauhattomille, oppimattomille. Ihana nähdä, kuinka onnettomat ihmiset löytävät Jeesuksen luona onnen, tyhjät ihmiset löytävät täyteyden, levottomat Jumalan rauhan, kuormitetut pääsevät taakoistaan. Suurenmoista nähdä, että Jeesus hallitsee kaiken ja aina, maassa ja taivaassa.

Neljäs SOTE-sana oli yksinkertaisesti kansanterveysohjelma, joka tarkoittanee sitä, että meidän kansamme suuri sisäinen tarve on saada hoidettua erilaiset sairaudet, vaivat ja ongelmat yhteiskunnan avustuksella verorahoin.
Jumalan valtakunnassa tämä kansanterveysohjelma on aina merkinnyt herätyksen ja siunauksen aikoja kaikille kurjille kulkijoille. Silloin on aivan erityisesti puhuttu Jeesuksesta ja kiitetty hänen ihmeellistä rakkauttaan syntisiä kohtaan: "Mutta illan tultua tuotiin hänen tykönsä monta riivattua. Ja hän ajoi henget ulos sanalla, ja kaikki sairaat hän paransi; että kävisi toteen, mikä on puhuttu profeetta Esaiaan kautta, joka sanoo: - Hän otti päällensä meidän sairautemme ja kantoi meidän tautimme." Matt.8:16-17. Jumalan kansan ilo tule ilmi, kun se saa uskossa omistaa kaikki Raamatun suuret lupaukset, taivaallisen siunauksen ja rakkauden. Se näkee täyttymyksen Kristuksen sovitustyössä Golgatalla ja pyrkii aina pakenemaan sinne syntiä, maailmaa ja vihollisen valtaa. Hyvinvoinnin keskellä on paljon kärsimystä, ahdistusta ja pahaoloa, joiden tähden aina joku lähtee liikkeelle, rukouksin ja askelin viedäkseen läheisensä Jeesuksen luokse. Niin tapahtuu monia ihmeitä ja pelastumisia, vapautumisia ja ilon purkauksia.

Viides SOTE-sana on mainittu käsitteenä osakykyiset työssä. Ilmeisesti on ajateltu, etteivät kaikki ole aina täydessä iskussa ja työkykyisiä? Joku saattaa olla koko ikänsä työkyvytön, joku taas hetkellisesti sellainen ja moni kärsii tuntemattomista vaivoista, jotka heikentävät päivittäin kroppaa ja sielunvirettä? Jumalan valtakunnan SOTE-uudistus tulee aina heikoimpien ja köyhimpien, pienimpien ja avuttomimpien luokse. Jeesus puhuu heille, koskettaa heitä, siunaa heitä, kuuntelee heidän murheitaan, osoittaa pelastuksen ansiottomille. "Kun Jeesus tuli Pietarin kotiin, näki hän hänen anoppinsa makaavan sairaana kuumeessa. Niin hän koski tämän käteen, ja kuume lähti hänestä; ja hän nousi ja palveli häntä." Matt.8:14-15. Niin eräässä perheessä tapahtui pieni asia pienelle sairaalle ihmiselle, kun Jeesus kosketti häntä. Mutta tuolle ihmiselle se oli ainutlaatuinen hetki, joka ei koskaan enää toistunut, joka säilyi aina hänen mielessään. Kuinka moni ajatteleekaan, että pitäisi tapahtua jotain todella suurta, ja järisyttävää, että hän voisi uskoa Jumalaan. Mutta kun mitään erikoista ei kuulu, niin tilanne raukeaa mitäänsanomattomuuteen. Parannettu nainen palveli heti Jeesusta ja muita Herran omia. Se on oikein, siinä on asennetta. Hän tunsi paikkansa, hän käsitti, mitä Herra tahtoo ja mitä Herra antaa. Ei ollut kysymys suurista tehtävistä, vain palvelumielestä, kiitollisuudesta Kristusta kohtaan, hänen asiastaan.

Taivaallisesta SOTE-uudistuksesta huolimatta on aina sellaisia ihmisiä, joihin Jumalakaan ei saa otetta tavallisella tavalla. He ovat ihmisiä, jotka kulkevat niin sanotusti onnensa ohi ja ovat suistumassa päistikkaan tuonelan kauhuihin. Se ainoa, mikä voisi heitä auttaa, Jumalan sana, on heille vastenmielinen ja halveksivat sitä. "Mutta he eivät tahtoneet ottaa vaaria, vaan käänsivät uppiniskaisina selkänsä ja kovettivat korvansa, etteivät kuulisi. Ja he tekivät sydämensä kovaksi kuin timantti, etteivät kuulisi lakia eikä niitä sanoja, mitkä Herra Sebaot on lähettänyt Henkensä voimalla entisten profeettain kautta; ja niin on Herralta Sebaotilta tullut suuri vihastus. Samoin kuin hän huusi, mutta he eivät kuulleet, samoin he huutavat, mutta minä en kuule, sanoo Herra Sebaot." Sak.7:11-13. Tämän kaiken seurauksena tulee aika, jolloin Jumalakaan ei tahdo enää kuulla heitä, heidän valituksiaan, rukouksiaan, vaan he jäävät vihan valtaan. Tästä porukasta voisi sanoa, että heidän tavaramerkkinsä on timantinkova vastustus.

Kuudes ja viimeinen esiinnostettu SOTE-sana oli monikkomuodossa, siinä oli usein kysyttyjä asioita SOTE-uudistuksesta. Kysymykset siis osoittivat sen, etteivät asiat olleet vielä mitenkään selvät ihmisille. Tässä vaiheessa, kun kaikki oli vielä levällään, oli siis aika tehdä vakavia kysymyksiä ja esittää henkilökohtaisia näkökulmia tärkeästä asiasta.
Jumalan valtakunta on aina ollut avoin kysyjille ja aina on tullut myös vastausta, joka johtuu siitä, että Jumala on elävä. Emme puhu metsään tai seinille. Mutta kysyjillä ovat usein itsekkäät motiivit ja pätemisen tarve. Harva rukoilee niin kuin avuton: Herra, Jumala, jos olet olemassa, niin ilmoita minulle itsesi! Jumalan valtakunnassa kuljetaan Jeesuksen mukaan: "Ja katso, siellä oli mies, jonka käsi oli kuivettunut. Niin he kysyivät häneltä sanoen: - Onko luvallista sapattina parantaa? voidaksensa nostaa syytteen häntä vastaan." Matt.12:10. Uskonnolliset ihmiset ovat aina miettineet, mikä on oikein, mitä pitää tehdä ja mitä ei missään tapauksessa pidä tehdä, milloin tehdään ja kuka tekee? Ne kysymykset ovat epäoleellisia, jotka ne lähtevät väärästä vaikutteesta - uskonnollisuudesta, mutta eivät uskosta. Ne kysyjät eivät välitä kärsivästä ihmisestä, Jumalan kunniasta, Jeesuksen nimen pyhittämisestä, eikä Pyhän Hengen voimasta. Sellaiset kysymykset eivät pääse raameja pitemmälle, eikä löydä kuvaa, jossa on kaunis Vapahtaja kaiken keskuksena, Kaikkivaltiaana.
Jotkut kristityt askartelevat jatkuvasti menestyksen saavuttamisen ja rahan lisäämisen parissa. Heidän ongelmansa ovat siinä, että he keskittyvät epäoleellisuuksiin, kuten, pääsisimmekö mekin merkittävään asemaan ja saisimmeko mekin lisää tämän maailman hyvää? "Silloin Sebedeuksen poikain äiti tuli poikineen hänen tykönsä ja kumarsi häntä, aikoen anoa häneltä jotakin. Niin hän sanoi vaimolle: - Mitä tahdot?" Tämä sanoi hänelle: - Sano, että nämä minun kaksi poikaani saavat istua, toinen sinun oikealla ja toinen vasemmalla puolellasi, sinun valtakunnassasi." Matt.20:20-21. Varmaan uskovien perheissäkin on tarvetta odottaa, että jälkikasvu loistaisi, saisi hyviä koulutodistuksia ja toisi pokaaleja kirkon kisoista. Tittelit ja arvonimet ovat kuumaa tavaraa ja moni arvostaa niitä enemmän kuin Jumalan nimeä ja uskovaisuutta yleensä. Turhamaisuus kukkii kaikkialla, eikä Herran seurakunta ole tästä synnistä vapaa. Moni uskova on valmis uhraamaan kaikkensa sukulaisiin, muttei juuri mitään Jeesukselle, vaikka Jeesus on uhrannut itsensä heidän edestään Golgatan ristillä?
Pelastus on kuitenkin tärkein asia, jonka Jumalan valtakunta tuo lähellemme ja taivaallinen sote-uudistus tahtoo viedä jokaisen sisälle Kristuksen sisäiseen tuntemiseen. Herra kulkee kaikkialla vain pelastaakseen ihmiset varmalta tuholta. "Ja hän vaelsi kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään ja opetti, kulkien Jerusalemia kohti. Ja joku kysyi häneltä: "Herra, onko niitä vähän, jotka pelastuvat?" Niin hän sanoi heille: - Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi." Luuk.13:22-24. Ilmeisesti siellä oli vähän uskovia, niin kuin aina on ollut? Tämä ei ole suuri kansan huvi ja kaikkia ilahduttava suurtapahtuma. Harva pelastuu, monet kulkevat ilman Kristusta ikuiseen tuhoon. Suuri enemmistö on aina äänestänyt sydämellään ja jaloillaan, vaikenemalla ja arvostelemalla Jeesuksen pois elämästään. Niin heillä ei sitten olekaan elämää, vain kuoleman kahleet, joita he raahaavat illalla sänkyyn, aamulla ruokapöytään, sieltä työpaikalle, sukulaisten ja ystävien luo, harrastuksiin, matkoille, metsään ja pellolle, kauppaan ja kadulle, pankkiin ja postiin, kampaajalle ja lääkäriin, bussiin ja polkupyörään, junaan ja lentokoneeseen. He välttävät viimeiseen asti kysymystä, joka heidän pitäisi ehdottomasti ja pian tehdä: VOINKO MINÄ PELASTUA NYT?!

Kiitos Jumalalle, että on olemassa suuri taivaallinen suunnitelma, joka on jo nyt hyvässä järjestyksessä, ja jonka avulla ihmisten voivat saada täydellisen avun elämänsä suurimpaan vaivaan synnin erottavaan vaikutukseen Jumalasta. Kiitos Herra, että olet tehnyt taivaallisen sote-uudistuksen ja kirjoituttanut sen Raamattuun, että kuka tahansa voi hyötyä siitä, ottaa sen iloiten vastaan ja tulla uskoon. Kuule tänäänkin köyhien huokaukset, murheellisten itkut, herkistettyjen omatuntojen rukoukset, kuule niitä, jotka eivät tahdo mennä helvettiin vaan pelastua. Vie alkamasi hyvä työ päätökseen uskovissa, Jeesuksen nimessä, aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti