perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kuin taivaan liekki leimahtaa maailman ääriin asti....


Kuuntelin vaihteeksi aamuhartautta radiosta ilman suurempia odotuksia. Puhuja oli minulle tuntematon, joten minulla ei ollut käsitystä hänen asemastaan, elämästään ja uskostaan käytännössä. Teksti jota hän käsitteli oli upea Jumalan sanan kohta, jossa evankeliumi tuli kirkkaasti esille, jossa Kristus aivan loistaa lukijan silmiin ja joka lienee positiivisimpia sanoja, mitä vuosikierrossa saarnataan kirkoissa? Mutta puhuja ei päässyt ollenkaan asiaan, hän vertasi vain itseään tekstin hienoihin kohtiin ja seurauksena oli tietysti rankka pyllähtäminen ja putoaminen volttien kera. Jo puolivälissä, siis muutaman minuutin jälkeen ajattelin, ettei tämä puhuja ole lainkaan uskossa. Hänellä oli eväitä vain kourallinen ja nekin pelkkiä epäilyksiä, epäuskoa ja tarpeettomia lausuntoja. Hän katseli sanomaa ulkopuolisen silmin ilman Kristusta. Häneltä puuttui avain Raamattuun, Jumalan valtakunta oli kokonaan suljettu. Ihmettelin, että näin heikoin edellytyksin joku ottaa vastaan tuommoisen tehtävän päätyen henkiseen striptease esitykseen? Ikävä, että tällaisia tyyppejä haalitaan tekemään asioita, joihin heillä ei ole paukkuja? Mutta se on ollut kirkon tiedotuskeskuksen linja jo kymmeniä vuosia - ilmeisesti alkuajoistaan lähtien? Ehkä jätän edelleen radiohartaudet toistaiseksi väliin? On rakentavampaa kuluttaa tuokin aika katselemalla kedon (kevään) kukkia ja (muutto) lintuja, kiittämällä Herraa!


Poltin pihalla risuja, katkenneita oksia, leikattuja pensasaitarunkoja, kantoja, kuivuneita lehtiä. Tuuli auttoi työtäni puhaltamalla tulen kiivaaseen liekkiin. Vielä yöllä tulinen nuotio hehkui kirkkaassa tähtiyössä pihalla. Aamulla kävin kohentamassa nuotiota ja hiiltyneet kannot lehahtivat vielä tuleen. Olin tyytyväinen, kun olin saanut pihaa siistittyä huomattavasti. Muistelin samalla aikoja, jolloin olimme vaimoni kanssa työelämän vauhdissa tekemässä tulosta. Silloin ei ollut aikoja siivota pihaa kuin joskus ja meni välillä vuosia, että kerkisimme yleensä käydä edes takapihallamme. Siitä muodostui varsinainen kasvillisuuden viidakko ilman älykästä suunnittelua, kasvit taistelivat itsenäisesti paikasta auringossa ja minä vain ihmettelin? Vasta kun pihallemme tuli kaivinkone ja tehtiin perusremonttia, aloimme taas nähdä ulos ikkunoista, kun suurin osa viidakosta poistettiin. Aurinko paistoi risukasaan ja elämä kukki.

Helvetti on Raamatun mukaan tulinen tuskan paikka, jonne joutuvat synnintekijät, epäuskoiset, demonit ja itse Saatana. Helvetti on tuomion paikka vankila, josta ei ole pois pääsyä - se on ikuinen. Se on rangaistus, jossa sielut ovat ilman Jumalaa, erossa Herrasta ja mahdollisuudesta parannukseen, kääntymykseen tai taivaaseen. Kaikki sananpaikat ovat kuin valokuvia tästä kaameudesta: Matt.5:22; 5:29; 10:28; 13:42; 18:8-9; 23:15, 23:33, Mark.9:43, 48. Luuk.12:5; Jaak.3:6, 2.Piet.2:4. Helvetti on tulijärvi, jonka esiaste on tuonela pimeyden ja syyllisyyden huone, häkki. Tuonela ei kuitenkaan ole lopullinen, mutta silti jo kamala. Se on sanoma, josta ei haluta puhua. Se on kuin paise vartalossa muuten kauniin ihmisen paidan alla. Mutta sinne menee paljon ihmisiä omasta halustaan. ”Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;” Matt.7:13. Evankeliumi on pelastus helvetistä.


Jumalaan liittyy tuli eri Raamatun kohdissa, niissä ilmenevät Herran olemus kirkkaus, kunnia, pyhyys, valta, rakkaus, elämä, luomisvoima, puhdistus, sana, Pyhä Henki, viha ja tuomio. Profeetta kuvailee suurta näkyään meille: "Minun sitä katsellessani valtaistuimet asetettiin, ja Vanhaikäinen istuutui. Hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi ja hänen päänsä hiukset kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. Tulivirta vuoti, se kävi ulos hänestä; tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin." Dan.7:9-10.
Jumalan olemus on Raamatussa kuvattu pitkin matkaa suurena, etäisenä, ilmoituksena, antavana ja vaativana välittäjien kautta. Ei siis ihme, että monet järjellään asioita pohtivat ovat kompastuneet välittäjiin, Jeesukseen ja profeettoihin, Kristuksen todistajiin ja tiedon puutteessaan luopuneet kokonaan? Jumalan täydellisyys ja ikuisuus ovat vaikeita käsitteitä, jotka nostavat hänet kaiken inhimillisen ulottumattomiin. Jumalan armo ja tuomio ovat kaikkien ihmisten suurin ongelma ja mahdollisuus. Kuitenkin ihmiskunta elää kuin ei näitä seikkoja olisikaan? Meillä on aikaa yleensä kaikkeen muuhun, mutta ei Herran kohtaamiseen. Vasta kun puolikuolleena meitä nöyryytetään Hänen eteensä, olemme valmiit kuuntelemaan ja hyväksymään taivaallisen sanoman ja ehdot.
Ilmeisesti moni näistä ihmisistä, jotka eksyttävät uskovia, tekee sen täysin tyhmyyttään ja uskoen olevansa oikealla tiellä ja kulkevansa valossa? Ovathan meidän edellytyksemme ymmärtää Jumalaa ilman Herran vaikutusta täysin mahdoton, meiltä puuttuu yhteys – olemme paratiisin ulkopuolella. Kaikki arviomme ja käsityksemme ajavat meitä luonnollisessa tilassamme taikauskoon ja epäjumalien palvelemiseen. Vain Raamattu ja Jeesus ovat Jumalan meille antamat edellytykset kohdata Hänet. Ei siis ihme, ettei tule kalua, jos sokea valitaan kertomaan näkevien asioita, tai mykkä puhumaan Jumalasta, tai kuollut kertomaan elämästä, tai pimeä kuvailemaan valkeutta. Tyhmät ovat sitten perustaneet näitä laitoksia, joissa tyhmät opettavat toisia tyhmiä, joista tulee yhtä tyhmiä opettamaan siihen sarjaan pyrkiviä ja kierre on valmis.

Tuli on osa tuonelaa ja helvettiä, josta ei voi koskaan päästä pois, vapautua. Ikuisuuden ajatteleminen on meille ongelmallista, koska olemme vain ajallisia. Ja paljon Suomessa ihmisiä, joiden ajatteluun kuuluu, että ei ole mitään tämän jälkeen, ei vastuuta, ei oikeudenmukaisuutta, ei tulevaisuutta, ei toivoa, ei Jumalaa. Sitten on tämä henkinen lotto-porukka, joka elää miten sattuu ja ajattelee kuollessaan, että katsotaan, josko mitä on jaossa? Heille elämä on vain hetki nautintoja, itsekkyyttä ja kurjuuden kiertämistä ja vaivojen välttämistä? Mutta vielä uskossakin on ihminen vastuullinen Herralleen elämästään, puheistaan, puhumattomuudestaan ja teoistaan. Eikä suhteemme ainoastaan Jumalan uhrikaritsan kautta lahjoitettuun pelastukseen saa muuttua. "Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä, vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat." Hebr.10:26-27.

Poltellessani noita kuolleita oksia, jotka olivat jo hyvän aikaa maatuneet merkityksettöminä, ajattelin niiden tarkoitusta ja esikuvallisuutta. Pieni hetki elämää, pieni hetki kukoistavaa vihreyttä, voimaa ja tuulessa heilumista ja sitten viikate heilahtaa ja elämä on ohi. Voi, kuinka moni on kadottanut yhteytensä Jumalaan, kieltänyt Jeesuksen, hylännyt uskon ja uuden elämän. Voi, kuinka moni on katkeroituneena Jumalaan ja ihmisiin kääntänyt selkänsä ja mennyt omia teitänsä varjoisille kujille. Voi kuinka moni onkaan siirtynyt Kristuksen lahjavanhurskaudesta omavanhurskauden raskaaseen punnertamiseen olla hyvä, rakastava ja edistyksellinen uskova? Voi, kuinka moni onkaan kompastunut uskovien huonouteen ja epätäydellisyyteen, kyllästynyt Jeesuksen valitsemiin pelastuneisiin sieluihin – hylännyt Herran lauman?

Aamulla oli jäljellä vain tuhkaa ja muutama puoleksi palaneita kantoja hiljaisella liekillä edellisen päivän uurastuksesta. Sekin kasa pieneni koko ajan tullen pian matkansa päähän. Mitä jää jäljelle ihmisestä, kun aika loppuu - kupillinen tuhkaa, se on alkuaineemme. Siitä tulimme, siihen palaamme. Mutta sielu on ikuinen se on kerran joko taivaassa tai helvetissä. On aika miettiä, missä vietät iäisyytesi? Kenen oma olet tänään, kenen lauluja laulat, kenelle kuulut, kuka sanoo viimeisen sanan sinusta, mihin rekisteriin kuulut, mitä sinusta lukee taivaan kirjoissa? Suruttomat ihmiset kulkevat sokeina, mykkinä, kuolleina koko elämänsä turhuudessa, pimeydessä ilman Jumalaa - ja hukkuvat, vaikka pelastus on tarjolla, vaikka Jumala on heitä väkevästi kutsunut muutaman kerran. Tee sinä viisas päätös – tule Jeesuksen luo, nyt!


Virsikirja 1881 no: 518 Georgius Marci, (ruots.) 1540-1613.

1. Jo herää, ihminen, synnistä, Jos haluat autuutta taivaan!
Sun tuomarisi tuleepi äkkiä, Ja maailma hukkuupi aivan,
Se hetki ja aika on tuntematon, Siis rukoile armoa Herran,
Ettei sua päivä se karttamaton Saisi synnissä kohdata kerran!

2. Kuin taivaan liekkikin leimahtaa Maailman ääriin asti,
Näin Herran pasuuna kajahtaa Myös odottamattomasti, Nyt
elävät, kuolleetkin kootaan, Kun tuomion alkaman pitää;
Kaikki eteen tuomarin kutsutaan, Ei kenkään saa pois olla
siitä.

3. Kun meidät enkelit asettaa Nyt eteen Herramme kasvoin,
Hän tuomion kohtakin julistaa, Ei katso hän muotoon, ei
arvoon. Hän toiset toisistansa erottaa, Pois hyväin seurasta
pahat; Näin hurskas iäisen riemun saa, Vaan paha saa
iäiset vaivat.

4. Niin kutsuupi Isänsä siunatut Hän valtakuntaansa kaikki,
Jonka itse hän heille on valmistanut Ja ansainnut kalliisti ratki!
He "pyhä, pyhä!" nyt iäisesti Veisaavat majoissa riemun,
Kaikki kyynelet Jeesus armollisesti Pois pyyhkii Ja iloittaa
sielun.

5. Myös kuuluupi huuto jo onneton Nyt keskeltä kirotun
joukon; Heillä valmiina vaiva on loppumaton Nyt pohjassa
pimiän loukon. Siellä itku on, hammasten kiristys, Kuin
nääntyvät helvetin tuskaan, Siellä piina ja ahdistus, hirvitys,
Josta ei ole pääsyä koskaan.

6. Meitä auta, Herra, ja varjele Kristuksen kuoleman tähden;
Suo että me taivaassa riemuitsemme, Aina kasvosi kirkkaat
nähden! Täällä auta meitä uskossa sotimaan Sielumme
vainoojaa vastaan, Aina armosi avulla voittamaan,
Että autuutesi sielu saa maistaa!

Herra, miten vaikea meidän ihmisten onkaan ymmärtää vanhurskauttasi, tuomiotasi, iankaikkista elämää, taivasta ja helvettiä. Me mielisimme lieventää, muuttaa ja lahjoa, saada mieleisemme näyn, ja pelastus ystävillemme. Sinun olemuksesi näkyy sanassasi pyhänä ja kaukaisena, korkealla ja ulottumattomissa. Tule luoksemme, alas ihmisyyteen, heikkouteen, syntiin ja katoavaisuuteen, että löytäisimme sinut. Valmista meitä kuolemaan omatunto puhtaana, verelläsi pestynä, haavojesi turvissa astumaan Isän eteen. Anna vielä herätyksen ja uudistumisen ajat kansallemme, kun sillä ei ole edellytyksiä tulla luoksesi, ellet vedä ja kutsu, anna voima tulla Jumalan lapsiksi. Sinua odotamme Jeesus, sinä olet uskomme, toivomme ja rakkautemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti