torstai 9. maaliskuuta 2017

"minä olen oleva, sanoo Herra, tulimuuri sen ympärillä ja kunnia sen keskellä"


Lapsena meitä pidettiin aidatulla alueella kunnan ylläpitämässä seimessä, etteivät mukulat juosseet autojen alle tai muualle karkuun. Vähitellen pienet ihmiset oppivat aidan olevan turvallisuudeksi ei rajoittamaan vapautta ja tässä ollaan. Aikanaan sitten vanhemmat hakivat lapsensa illalla kotiin ja oli yleistä, että portille tähyiltiin siinä vaiheessa usein. Noutaja oli pelastaja, joka vei omansa kotiin. Ne olivat mieluisia kohtaamisia, jotka muistan vieläkin yli 60 vuoden jälkeen.

Nuorena miehenä olin töissä rajavartiolaitoksen palveluksessa ja tehtäviimme kuului suorittaa merivalvontaa, etteivät naapurin sukellusveneet käy kylässä, eivätkä kalastusalukset tule pyydystämään kaloja alueeltamme. Siitä meille maksettiin ja onnistumisen voivat muut arvioida. Se oli varsin yksitoikkoista hommaa, mutta kalliosaarilla käveleminen oli ainutlaatuinen kokemus, johon en koskaan kyllästynyt. Olin myös tullut juuri uskoon ja laivojen pysähtynyt elämän tempo antoi mahdollisuuden lukea hengellisiä kirjoja vapaahetkinä. Niin teinkin ja saatoin lukea parhaana päivänä jopa 8 tuntia vanhoja kuluneita kirjoja. Ne olivat erittäin koskettavia ja siunaavia hetkiä, joista on ollut myöhemmin suuri hyöty. Samalla tulivat myös rajamme turvattua?

Amerikan presidentti haluaisi estää naapurimaan kansaa siirtymästä heille parempaan elämään ja töihin? Mutta siihen tarvittaisiin valtavan pitkä etelämuuri + hälytysjärjestelmä + melkoinen armeija vartioita, sillä osa porukasta kaivautuu rajan alta myyräntietä maalle? Asia on muutenkin kovin poliittinen, sillä työnantajille nuo poloiset ovat arvokkaita, sillä he ovat halpatyövoimaa; mutta oman maan työntekijät eivät tekisi niin halvalla hommia ja ammattiyhdistysliike on siinä helisemässä? Muurit ovat kuitenkin vanhanaikainen suojautumismuoto, joka on äärimmäisen kallis ratkaisu.

Suljetuissa maissa toimii Jumalan seurakunta, eikä sitä voi estää muureilla eikä määräyksillä lain voimin. Rukous etenee missä vain milloin vain ja mihin vain. Samoin internetohjelmat, whatsapp, skype, tvitteri, shat, tiedostot ja kuvat kulkevat yli rajojen ja muurien. Kristus ilmestyy näiden viestien kautta kaipaaville ja he pelastuvat, vahvistuvat uskossaan ja saavat taivaallista valoa elämäänsä.

Joskus kristityt rakentavat muureja välilleen ikäryhmien, koulutuksen, politiikan tai opillisten näkemysten mukaan. Nuorena uskovana luulin, että kaikki Jeesuksen omat ovat yksi perhe, veljiä ja sisaria, toisistaan välittäviä, uhrautuvia, epälaskelmoivia, epäjuonittelevia, kaikessa yhteyden säilyttäviä pyhiä ihmisiä? Mutta erehdyin ja jouduin näkemään, että vahvat ja rikkaat, kauniit ja rohkeat, menestyvät ja osaavat ovat tavoiteltuja ystäviä. Huomasin, että arvomme kristittyjen piirissä mitattiin omien tekojemme, saavutustemme ja edellytystemme mukaan? Muut olivakin vain sekakansaa, jotka voi helposti ohittaa tervehtimättä, joille ei tarvitse puhua mitään, joille voi vaikka pyllistää? Hienoa, että joukossamme on Jumalan armosta myös muurinmurtajia.

Jeriko rupesi aikoinaan kenkkuilemaan Herran kansalle sulkemalla itsensä muurin sisään ja niin Jumala määräsi kaupungin valloitettavaksi omin menetelmiensä mukaan. Siinä ei ollut kysymys tekniikasta, inhimillisestä voimasta, tai taidokkaasta sotastrategiasta, vaan Jumalan viisaudesta ja voimasta. Jerikon suuret muurit sortuivat Herran tahdosta ja aikataulussa. Sitten kaupunki valloitettiin perinteisellä tavalla, hyökkäämällä. Meille uskoville tämä on ihana esikuva siitä, kuinka monen sukulaisten ja ystävien elämä on syystä tai toisesta "Jerikon muurin ympäröimä", eikä heihin saa yhteyttä. He kulkevat lähellämme kuin kuolleet, eivät kuule, eivät näe, eivät usko, eivät rakasta. Rohkeasti tulee piirittää kääntymättömiä, maailmaa ja kaikkea Jumalan vastustusta kuin muinoin Jerikoa. On hyvä veisata siinä Herralle, lukea vahvistukseksi hänen pyhää sanaansa ja seurata hänen askeleitaan. Jossain vaiheessa hän kehottaa puhaltamaan pasuunaan, joka merkitsee aktiivista liikkeelle lähtöä, evankeliumin julistusta ja esirukousta. Niin tapahtuu ihme, ja erottavat muurit murtuvat, sortuvat ja kaatuvat. Ja niiden takaa löytyy avuton ihminen synteineen, heikkouksineen, kurjuuden ja kuoleman kahleissa hän neuvottomana yrittää vielä paeta alastomana paikalta, etsiä piilopaikkaa pimeydestä.


VT:n profetia viittaa Messiaan aikaan, jolloin perinteinen tulee hengelliseksi. Muurista puhutaan, mutta ei siitä kuka sen rakentaa? kaukainen raja viittaa jo siihen kuinka evankeliumi tulee saavuttamaan kansat. Samaan viittaa myös naapureiden ystävällinen suhde Israeliin. Tämä kaikki toteutuu Jeesuksessa ja vain hänessä, poliittiset päätökset eivät saa näitä aikaan. "Tulee päivä, jolloin sinun muurisi rakennetaan; sinä päivänä on raja oleva kaukana: sinä päivänä tullaan sinun tykösi Assurista ja Egyptin kaupungeista, kaikkialta, Egyptistä aina Eufrat-virtaan, merestä mereen, vuoresta vuoreen." Miika 7:11-12. Avoin Jumalan kaupunki on ilosanoma syntisille - Jumalan kutsuma voi tulla parannukseen, löytää uuden elämän ja saa voiman uudestisyntyä Jeesuksessa uudeksi luomukseksi.


Mittamiehiä riittää maailmassa, samoin muurien rakentajia. Hengellisissäkin piireissä ovat lahkot ja eriseurat yleisiä. On tehty näkyviä rajoja Jumalan valtakunnan ilmenemiseen oikeaoppisuuden, farisealaisuuden ja kulttuuritaustan perusteella. Tähän Herra kuitenkin tulee enkelinsä välityksellä ja lopettaa turhan touhun. "Ja minä nostin silmäni ja katsoin. Ja katso, oli mies ja hänen kädessänsä mittanuora. Minä sanoin hänelle: "Mihin sinä olet menossa?" Ja hän vastasi minulle: "Mittaamaan Jerusalemia, nähdäkseni, kuinka leveä ja kuinka pitkä se on oleva." Ja katso, enkeli, joka puhutteli minua, lähti liikkeelle, ja toinen enkeli lähti häntä vastaan. Ja hän sanoi tälle: "Juokse, puhu tälle nuorukaiselle ja sano: Jerusalem on oleva muuriton paikkakunta, sillä niin paljon siinä on ihmisiä ja eläimiä. Mutta minä olen oleva, sanoo Herra, tulimuuri sen ympärillä ja kunnia sen keskellä." Sak.2:1-5. Kristuksen seurakunnan mitta on hän itse, siinä on hänen kuningaskuntansa, siinä tilassa uskovat toimivat ja elävät. Vapahtaja on pyhä kaupunki, uusi Jerusalem, seurakuntansa kera. Jeesus on itse sen tulimuuri, eikä muuta muuria tarvita, ei temppeliä, eikä muitakaan maanpäälisiä rakennuksia ja papitkin ovat vain tasamaanhiihtäjiä. Jos et ole Jeesuksessa, olet ulkopuolella, vaikka asuisit Jerusalemissa! Jos olet Jeesuksessa, olet osallinen hänestä kaikessa, vaikka et olisi koskaan edes käynyt Israelissa.

Ystäväni evankelista Pekka Maaranen kuvailee haastattelussa elämäänsä, etsintäänsä ja löytöään:
- Lapsuudessani ehkäpä yleisin evankeliointityön muoto olivat telttakokoukset. Olin niiden vakiovieras. Istuin kokouksissa todella paljon ja aina, kun kysyttiin haluaako joku antaa elämänsä Jeesukselle, nostin käteni. Muisto näistä kokouksista on vieläkin yllättävän kirkas, ottaen huomioon pimeyden, johon elämäni hieman myöhemmin ajautui. Vanhempieni (52 v) kuolema
iski minuun (15 v) niin syvän hylkäämisen haavan ja pelon, että muutuin nopeasti täydelliseksi hylkääjäksi.
- Elämäni ehdoton tähtihetki tapahtui sairaalan sängyssä. Olin juonut itseni henkihieveriin taas kerran ja makasin letkuissa. Eräs sairaanhoitaja antoi vapiseviin käsiini Raamatun. Kun avasin sen, silmiini osuivat Jeesuksen sanat: Älä pelkää, minä se olen. Tuo kohtaaminen Jeesuksen kanssa muutti kaiken. Koko se kaaos, joka elämässäni vallitsi, muuttui tarkoituksen mukaiseksi. Olin kadotettu ja tuomittu ihminen joka solullani. Olin juuri sellainen ihminen, jonka syntisiä pelastamaan saapunut Jeesus löytää ja olin juuri siinä ainoassa tilassa, jossa Jumala silkasta armosta pelastaa ihmisen.
- Yhä vieläkin, kymmenien uskonvuosien jälkeen, joudun etsimään, taistelemaan ja kilvoittelemaan päivittäin päästäkseni tälle paikalle yhä uudestaan. Minussa asuu jatkuva kiusaus kerätä meriittejä, ja tulla hieman paremmaksi, että Jumala sitten armahtaisi minutkin.

Ihmisillä on tapana rajoittaa toisinajattelijoiden elämää, kulkemista ja harjoittaa ihmisten niputtamista ryhmätavoitteiden mukaan. Kuinka erilainen onkaan Jumalan toiminta, kun hän puhuu pelastuksen evankeliumia syntisille. Ja ihmeellinen on tuon sanoman vaikutus, kun väkeä lappaa Kristuksen luo kaikkialta ilman ennakkoilmoittautumista. "Riemuitse ja iloitse, tytär Siion! Sillä minä tulen ja asun sinun keskelläsi, sanoo Herra. Sinä päivänä liittyy paljon pakanakansoja Herraan, ja he tulevat hänen kansaksensa, ja minä asun sinun keskelläsi, ja sinä tulet tietämään, että Herra Sebaot on lähettänyt minut sinun tykösi. Ja Herra ottaa Juudan perintöosaksensa pyhässä maassa ja valitsee vielä Jerusalemin." Sak.2:10-12. Ihmiset mittaavat toisiaan koulutuksella, kirkollisuudella, lahkoilla, armolahjoilla, ylistyksellä, onnistumisilla. (juutalaiset mittaavat lailla, ruoka- ja pukeutumismääräyksillä, temppelillä, luvatulla maalla, valloituksillaan). Jumalan raja kulkee Messiaassa. Kristuksen täydellisyys on aina epätäydellisten hyöty, Herran valo jokaisen pimeän tyypin apu. Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niinkuin Jumala on sanonut: "Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani."2.Kor.6:16.


Lopunaikojen kaksi pelastussuuntaa ovat maailma ja luopunut kristikunta, kummastakin tulee kansaa Herran luokse. Näitä ihmisiä Kristus kutsuu väkevästi sanansa ja elämän kohtaloiden kautta pakenemaan uhkaajiaan. Pelastuneissa on juutalaisia ja pakanoita, sillä Golgatan voitto kerrotaan jokaiselle. Tosin varsinainen omaisuuskansan herääminen tapahtuu vasta, kun seurakunta on otettu täältä Karitsan häihin taivaaseen. "Voi, voi, paetkaa pohjoisesta maasta, sanoo Herra! Sillä minä olen hajottanut teidät neljään taivaan tuuleen, sanoo Herra. Voi, Siion, pelastaudu, sinä, joka asut tytär Baabelin luona! Sillä näin sanoo Herra Sebaot: Kunniaksensa hän on lähettänyt minut pakanakansojen luokse, jotka ovat teitä saalistaneet. Sillä joka teihin koskee, se koskee hänen silmäteräänsä. Sak.2:6-8. Profetian keskushahmo on Jeesus, jonka Isä on lähettänyt pakanakansojen luokse. Olkaamme siis kiitolliset Hänelle, hän on tullut lähelle, hän on kaatanut muut muurit tullakseen itse muuriksi.

Herra, sinä käskit aikoinaan rakentaa Jerusalemiin muurin ja temppelin - ja niin tapahtui pari kertaa. Mutta nyt olet ilmestynyt keskellemme rakentamaan temppelin ja muurin elävistä sieluista. Anna siis herätyksen ajat, ja virvoituksen ajat, ja uudistuksen ajat, että ihmiset löytävät syntisten Vapahtajan sinussa. Varjele meitä mittamiehistä, jotka määräävät silmämääräisesti uskovien rajat. Murskaa synnin, kuoleman ja perkeleen rakennelmat ja muurit, jotka estävät ihmisiä tulemasta luoksesi. Kiitos Jeesus, että olet tulimuuri uskovien ympärillä ja kunnia heidän keskellään - tänään. Anna tämän näyn rohkaista heikkoja sieluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti