torstai 23. toukokuuta 2013

Esityksiä ja uskomuksia


Saksalainen säveltäjä, Richard Wagner syntyi 22.5. 1813. Hänen musiikkiaan on ollut nyt tarjolla runsaasti. Mutta millainen ihminen hän olikaan? Hänen isänsä kuoli hänen olleensa vain puolivuotias. Äiti meni pian uudelleen naimisiin erään näyttelijän kanssa ja sen vaikutuksesta W. kiinnostui teatterista ja musiikin opiskelusta. Keväällä 1848 Wagner osallistui Dresdenissä toukokuun vallankumoukseen, mikä pakotti hänet lähtemään maanpakoon kahdeksitoista vuodeksi. Säveltäjä Franz Liszt, jolla oli syvä ystävyyssuhde Wagneriin, auttoi tätä pakenemaan ensin Weimariin ja lopulta Zürichiin vuonna 1849. Zürichissä Wagnerin poliittinen aktiivisuus muuttui teoreettisten ja filosofisten tutkielmien kirjoittamiseksi. Hän oli juutalaisvastainen ja sävelsi tämän tyyppistä musiikkia. Se selittää, miksi Hitler piti Wagnerin musiikkia mielimusiikkinaan? Hänen teostensa esittäminen on edelleen käytännössä kielletty Israelissa. Saksalainen filosofi Nietzsche oli jonkin aikaa hänen läheinen ystävänsä. N. hyökkäsi voimakkaasti kristinuskoa vastaan väittäen sen ”uudelleenarvioineen” luonnolliset, terveet arvot ja vääristäneen Jeesuksen elämän. N. kirjoitti: - Viimeinen kristitty kuoli ristillä ja Jumala on kuollut. Hän oli humanisti, joka loi käsitteen yli-ihmisestä, joka pystyy luomaan itse arvonsa ja norminsa. Hitler mieltyi tähän valheeseen ja teki hirvittäviä asioita sen perusteella. N. kuoli mielisairaana.

Wagnerin elämässä uskomukset, kuvitelmat, sadut, taiat ja kaikenlaiset demonivoimat vaeltelivat sulassa sovussa. Näitä hän ammensi pohjoiseurooppalaisesta mytologiasta. Kuoleman ja pimeyden käsitteleminen olivat hänelle ominaisia aiheita. Esim. Tristan ja Isolde oopperassa päähenkilöt ylistävät yötä, joka yhdistää heidät. Tristan pitää päivänvaloa epätodellisena, hänen mukaansa vain kuoleman yö voi yhdistää heidät lopullisesti. Wagner tunnettiin hulvattomana rahankäyttäjänä, joskaan hänen rahansa eivät aina tahtoneet riittää ylelliseen elämään. Hän oli hyvin määrätietoinen taiteilija, joka teki päätökset rohkeasti ja itsenäisesti muita kyselemättä. Hänen luomiskautensa olivat pitkiä, Nibelungin sormus oli suuri teoskokonaisuus, jonka säveltäminen vei 26 vuotta, ja esitykset kestävät yhteensä noin 15 tuntia.

Wagner yhdisti kristinuskosta hänelle sopivia aiheita omiin uskomuksiinsa. Hän viljeli mielellään gnostilaisia perinteitä (tarkoittaa salattua tietoa), mutta piti Jumalaa avuttomana, koska tämä ei ole pystynyt korjaamaan maailman pahuutta. Hän pyrki ohjautumaan teoksissaan ikivanhojen kysymysten ääreen, kuten pelastukseen, johon vastaus löytyi rakkaudesta ja kärsimyksestä, intohimoista ja tulkinnoista. Kaiken kaikkiaan hänen etsintänsä ei näytä päätyvän mihinkään valaistumiseen? Wagnerista on kirjoitettu toiseksi eniten kirjoja heti Jeesuksen jälkeen. Monille hän on epäjumala, jota seurataan ja palvotaan.

Wagner on tyypillinen sekoittaja, jolla ei ole käsitystä totuudesta, eikä Jeesuksen tuntemisesta. Häntä seuraamalla ihminen kulkee valheesta toiseen kuin pilvessä. Monet fiksut ihmiset kuitenkin pitävät sellaisesta, se kiehtoo uteliasta mieltä. Yliluonnollinen vetoaa ihmisiin ja ihmeet ovat aina saaneet kansan liikkeelle. Salattu houkuttelee menemään yhä pitemmälle etsinnässään ja kun ihminen on riittävän pitkällä, hän jää koukkuun omiin salaisuuksiinsa. Tämä valhemaailma sisältää jonkin verran kokemuksia ja paljon päätelmiä, joiden yhteinen summa on oma totuus. Se ei kuitenkaan ole Kristus, eikä sillä ole pelastavaa kykyä.

Kesällä Amerikassa käydessäni kiinnitin huomion uskontojen ja taikauskon merkittävään asemaan siinä yhteiskunnassa. Ne olivat siellä paljon näkyvämmin esillä kuin Suomessa. Tämä on merkki siitä, että ihmisellä on aina sisimmässä kaipaus Jumalan puoleen ja jumalallisiin kokemuksiin riippumatta hänen yhteiskunnallisesta tilanteestaan. Mutta Raamattu, Jumalan sana on kaiken valheen vastamyrkky, jossa asiat ovat selvästi esillä jokaisen ulottuvilla. Lisäksi Jumala on armoittanut joitakin ihmisiä opettamaan toisille kiinnostuneille Raamatun sanomaa hengelliseksi ruoaksi. Itsekin olen tavattoman kiitollinen Herralle, että olen saanut opetusta vanhojen edesmenneitten opettajien kautta pyhistä kirjoituksista. Olen oppinut tuntemaan Vapahtajan, pelastunut hänen voimastaan, kokenut hänen kauttaan armollisen Jumalan, täyttynyt Pyhällä Hengellä, omistanut Jumalan rauhan, saanut elämälleni sisällön ja suunnan ja seuraamaan häntä.

On suuri kynnys hypätä saduista totuuteen, kertomuksista elävään elämään. Siinä kuollut epäjumalan palveleminen korvautuu elävän Jumalan ilmestymisenä ihmisen elämään. Tapahtuu valaistuminen, Kristus tulee valoksi ihmisen pimeyteen. Pimeyden voimat joutuvat irrottamaan otteensa, syntinen armahdetaan, Jumalan Poika tulee kaiken keskukseksi, kuninkaaksi, messiaaksi ja Herraksi. Ihmeellistä on myös sanan tuleminen lihaksi, kun ihminen kääntyy Jumalan puoleen ja tulee uskoon. Siihen asti hengellisesti kuollut kokee herätyksen ja havahtumisen surkeasta tilastaan ilman Jumalaa, jossa hän on elänyt vain itselleen, materialismille, aatteille ja perkeleelle. Ihminen ei voi koskaan löytää enemmän kuin Jeesuksen, sillä hän on maailmankaikkeuden keskipiste, jonka Isä on pannut hallitsemaan ja johtamaan kaikkea. Hän on alku ja loppu, ensimmäinen ja viimeinen. Hän on armahtaja ja tuomari. Hänen rinnallaan kaikki epäjumalat sulavat ja häviävät. Hän on voittaja ikuisesti. Taivaan enkelit kumartavat ja kunnioittavat häntä. On onnellista elää kuolla Jeesuksen kanssa. KIiitos hänelle kaikesta tänään ja ikuisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti