torstai 30. toukokuuta 2013

Hulluruohoa, suolaa ja elämänvettä


Sain Osuuskaupasta asiakaspostia, jossa kerrottiin minun ostaneen kevään aikana heiltä pari pussia pannukasviksia, joiden epäillään sisältäneen myrkyllistä hulluruohoa. Mietin, että mitähän kaikkea muuta ne minusta tietävät, kun tietävät, milloin olen ostanut, ja mitä olen syönyt? Kuulemma muutamat ihmiset ovat saaneet oireita näistä vihanneksista ja joutuneet sairaalaan hallusinaatioiden ja erikoisten vaivojen johdosta. Kirjeessä kehotettiin palauttamaan pussit kauppaan tai hävittämään ne kiireesti, mutta sitä en voi tehdä, sillä olen syönyt ne hyvässä uskossa Herraa kiittäen. Minä olen ollut autuaan tietämätön moisesta ja syönyt pavut tyytyväisenä. Nytkään en olisi tiennyt mitään, ellei minuun olisi otettu yhteyttä. Se niistä rehuista. Vaikka voihan joku sanoa minut nähdessään, että taitaa olla Aaltonen taas syönyt hulluruohoa?
                       
On tärkeää syödä, että eläisi. Jos ei syö, kuolee. Jos syö liikaa, lihoo. Jos syö sopimattomia, tulee vatsavaivoja. Jumala on rakentanut meidät ihmiset niin viisaudessaan, että keho kyllä ilmaisee, jos jokin aine ei sovi sille ja maalaisjärkeäkin saa käyttää. Kun hän halusi opettaa elämän leivän salaisuutta, hän antoi heille erämaassa mannaa syödä. Sittemmin ihmiset aina halutessaan korostaa jotakin oikein hyvää, ovat sanoneet sen olevan mannaa. Mutta manna on Kristuksen esikuva, ei se ole jokin maali pallopelissä.

Jerikon kaupungissa oli aikoinaan terveysongelma, joka vaikutti suuresti paikkakunnan elämänmenoon. He kertoivat tästä Jumalan miehelle: "Katso, kaupungin asema on hyvä, niinkuin herrani näkee, mutta vesi on huonoa, ja maassa syntyy keskosia." 2.Kun.2:20. Lapsettomuus on murheellinen asia, mutta vähintään yhtä järkyttävää on se, jos jokainen raskaus keskeytyy ennen aikojaan. Siihen aikaan keskoset kuolivat, eikä ollut edellytyksiä saada heitä elämään. Seurakunnassa sama ongelma ilmenee, kun julistus on sana-köyhää ja hengetöntä. Viihde tai uskonnollisuus on ottanut Kristuksen paikan ja ihmisiä ei tule uskoon, kirkkoon kyllä ja toimituksiin. Terveitä uskovia syntyy vain Jeesuksen antaman elävän veden vaikutuksesta. Huono vesi on sekoitettua, saastutettua vettä, siinä on sivumaku, sivuvaikutus janoiselle. Ihmiskeskeinen julistus ja uskonnollinen puhe ovat tällaisia, niissä Kristus on jätetty taka-alalle, eivätkä ne kykene synnyttämään uutta elämää. Sama tulos on valheen sekoittaminen totuuden sanan seuraksi. Tällaista ilmenee, kun kirkko palkkaa kääntymättömiä työntekijöitä, tai teettää töitä julkisynnissä eläville.

Kautta aikojen on elävän veden lähteet pyritty tukkimaan ihmisten, perkeleen, maailman ja synninhimon vaikutuksesta. Monesti on onnistumisprosentti ollut lähes täydellinen, kunnes Herra on taas avannut lähteen uudelleen. Veden sekoittajia on myös liikkeellä, sillä sekoitettu vesi on kuva ihmisvetoisesta uskonnosta ja lihallisuudesta, sielullisuuden hallitsemasta kristillisyydestä, jossa on nimi, että se elää, mutta se on todellisuudessa täysin kuollutta kamaa. Kun sitten yritetään juottaa tuollaista vettä janoisille, syntyy vain keskosia, sillä siinä asuu kuolema, epäusko, epätoivo, tietämättömyys, valhe ja avuttomuus. Kristusta ei voi korvat millään, se on Jumalan isällinen tahto.

Niinpä profeetta sanoi: "Tuokaa minulle uusi malja ja pankaa siihen suoloja." Ja he toivat sen hänelle. Niin hän meni vesien lähteelle ja heitti siihen suolat, sanoen: "Näin sanoo Herra: Minä olen parantanut tämän veden; siitä ei enää tule kuolemaa eikä keskenmenoa." Niin vesi tuli terveelliseksi, aina tähän päivään asti, Elisan sanan mukaan, jonka hän puhui. 2:20-22. Suola auttoi, kun Herra sääsi niin. Mutta varsinainen parantuminen tuli Herralta, ei suoloista eikä profeetasta. Tämä on hyvä muistaa, ettei eksytä ihmispalvontaan tai taikuuteen. Suola kuvaa meille Kristuksen tuntemista, sillä jo VT laki sanoi, että Herralle uhrattavat uhrit oli suolattava. Samoin uskovat ovat Jeesuksen sanan mukaan maan suola ja taas mauton uskova on sellainen, joka on kadottanut yhteyden Kristukseen ja jäänyt vain uskonnollisuuden varaan. Suola on itsessään melko arvotonta ja kaikkien saatavissa vaikka verrattuna kultaan ja hopeaan, jalokiviin ja muuhun arvokkaaseen. Mutta suola on hengellisesti välttämätöntä seurakunnassa, se on taivaallisen uskon todistus, joka tekee sanoman eläväksi ja kiinnostavaksi. Mutta toisaalta sen sanoman vastenmielisyys purkautuu monesti ihmisten vastustuksena ja vihana, arvosteluna ja kiihtymyksenä. Suola on kuva mausta, ja uskovan pitää olla maukas, niin kuin Herransakin. ”Sillä jokainen ihminen on tulella suolattava, ja jokainen uhri on suolalla suolattava.” Mark.9:49. Nyt me tiedämme, ja olemme nähneet, että kun tuo Herran tuli alkaa kuumottaa syntisen ihmisen poskia, tulee hänelle vimmattu pakokauhu ja hän etsii kaikki puoskarit, jotka vain voisivat hänet vapauttaa tästä ahdistuksesta. Mutta Jumala on nähnyt hyväksi sitoa ihmiset tähän vaivaan, kunnes he kääntyvät ja löytävät pelastuksen. Ne ovat herätyksen aikoja. Uskovaisen tulee pitää suola omassa olemuksessaan, eli pitää Jeesus mukana ja elää hänen kanssaan aina ja kaikkialla. ”Suola on hyvä; mutta jos suola käy suolattomaksi, millä te sen maustatte? Olkoon teillä suola itsessänne, ja pitäkää keskenänne rauha.” 9:50. Suolan sivuvaikutus on myös se, että se tekee innokkaaksi ja auttaa ihmistä antautumaan Kristukselle. Tämän innon keskellä onkin tärkeä säilyttää rauha uskovien kesken, sillä paljon on syntynyt eriseuraisuutta ja lahkolaisuutta, kun on ollut intoa, mutta ei ole tahdottu sitä käyttää Jumalan ohjauksessa.


Anna, Jeesus tuli taivaasta, joka suolaa jokaisen ihmisen. Anna janoisille kuraveden tilalle raikasta elämän vettä. Herra, sinä olet hyvä ja uskollinen, etkä anna meidän kuolla ennen aikojamme ja varjelet myrkyiltä, joista emme edes tiedä. Auta meitä kulkemaan läpi vaarojen maan ja vihollisten ansojen, valheiden ja kierouksien, sinuun hyvään Paimeneemme luottaen. Anna suolasi vaikutus kaikkeen kristillisyyteen, julistukseen, todistuksiin, elämän ratkaisuihin, heikkouteen, yksinäisyyteen, odotukseen ja matkoille. Synnytä terveitä lapsia seurakuntaasi elävän veden lähteen vedellä ja Pyhän Henkesi tulella. Anna meidän kuulla puhettasi ja ääntäsi, että aina seuraisimme sinua, mihin ikinä menetkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti