torstai 8. elokuuta 2013

Tilausmatkoja taivaaseen


Ajoin eräänä päivänä Tampereella linja-auton perässä ja sen takaseinässä luki: Tilausmatkat taivaaseen. Ajattelin nähneeni näkyjä, sillä omat ajatukset muokkaavat joskus tahtomatta lukujani. Luulin lukeneeni siis väärin, koska se on tavallista ikäisilläni ihmisillä, mutta tarkemmin katsottuani huomasin, että kyllä siinä oli niin kirjoitettu. Minne tuo bussi oli menossa ja mitä kyyti maksoi? Se oli raflaava mainos, jolla matkailuyrittäjä yritti kiinnittää mielemme haaveisiin. Kuvittelin, että kyse olisi voinut olla jostakin lentofirmasta, jonka pitäisi saada asiakkaita halpalentomatkoille mukaan? Tai sitten kyse oli uudesta seurakunnasta, joka ei säästänyt visioitaan, vaan pyrki tavoittamaan kaikki mahdolliset pelastuksen tarpeessa olevat etsivät ihmiset, jotka olivat pudonneet jo aikaa sitten kirkkoreestä? Tai sitten jonkun jo tunnetun paikkakunnan nimi oli muutettu rekisterissä nimelle Taivas?

”Herra on pystyttänyt istuimensa taivaisiin, ja hänen kuninkuutensa hallitsee kaikkia.” Ps.103:19. Hengellisesti ajatellen taivasmatkaa ei voi tilata, mutta anoa kylläkin. Tilausmatka on asiakkaan mukaan räätälöity, yksityinen ja itse maksettu, joten se ei myöskään täytä hengellisiä kriteereitä. Ihmiset eivät myöskään voi hallita näitä kysymyksiä, eikä ole meidän päätettävissämme, kuka pääsee taivaaseen, sen tekee Jumala itse. Kristittyinä voisimme kyllä ajatella ko. mainosta eräänlaisen kausiteemana tai herätteenä ajattelemaan uskonasioita. Silloin se palvelisi missiona, joka kutsuisi ihmisiä Jeesuksen luokse. Suoraan taivaaseen ei kukaan pääse ilman Jeesusta, ilman parannusta ja ahdasta porttia. Taivaaseen ei ole oikotietä.

Itse olen ollut työkseni markkinoimassa taivasmatkoja yli 34 vuotta vaihtelevalla menestyksellä ja huomannut, että pilven tasolle nousu kiinnostaa ihmisiä, mutta ei sen korkeammalle. Lomakohteet ja maallinen hauskuus vetoaa, muttei elämästä luopuminen. ”Joka elämäänsä rakastaa, kadottaa sen; mutta joka vihaa elämäänsä tässä maailmassa, hän on säilyttävä sen iankaikkiseen elämään.” Joh.12:25. Joka on valmis hukkaamaan tämän elämän iloineen, nautintoineen, mahdollisuuksineen, rikkauksineen, on löytänyt tilalle jotain parempaa. Jeesuksen löytäminen avaa uuden elämän, joka ulottuu taivaaseen. Ajallinen menettää merkityksensä, näkyvä väistyy uskon tieltä. Ikuisuus, taivas tulee tavoittelemisen arvoiseksi asiaksi. ”Jos joku minua palvelee, seuratkoon hän minua; ja missä minä olen, siellä on myös minun palvelijani oleva. Ja jos joku minua palvelee, niin Isä on kunnioittava häntä.” Joh.12:26. Jeesuksen elämä on erilainen kuin kaikkien muiden ihmisten elämä, samoin hänen seuraajiensa elämä. Tähän salaisuuteen kuuluu uusisyntyminen, uusi mieli, uusi vaellus, uusi kutsumus, uudet puheet, uusi ajattelu, uudet ystävät ja uusi koti. Jeesus toi valon taivaasta, Isän luota, meille syntisille, kurjille ihmisille, jotka olimme menossa kohti ikuista helvettiä ja tuhoon. Pimeyteen loisti ensin pieni valon pilkahdus, sitten vähän isompi säde ja sydämen avauduttua sinne aivan tulvimalla tulvi taivaan kirkkautta. ”Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.” Joh.12:46. Huonoille ihmisille tämä merkitsi aivan ainutlaatuista kutsua ja pelastusta synnistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta. Suuri ongelma kuitenkin on aina se, että suurin osa kansasta haluaa pysyä pimeyden veikkojen joukkueessa ja hämärän häkissä, maailmassa, uskosta osattomana, tuolla puolen jokea – ainakin toistaiseksi. Sillä heitä pelottaa tulla Jumalan luo, hänen eteensä, olla kerrankin rehellinen syntisäkki, mätäpaise, sontaläjä, savimöykky, puupää, turvenuija, tyhmä, yksinkertainen, tavallinen avuton ja heikko.

Takavuosien aikaan piti Körttiläisyys arvossaan Wilhelmi Malmivaaran edustamaa herätyskristillisyyttä, jonka piirissä tuli jatkuvasti ihmisiä uskoon. Hän pyysi muuten Urho Muromaa töihin heidän yhdistykseensä 20-luvulla ja tämä oli myös puhumassa Körttijuhlilla. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt – vahinko! Nykykörttiläisyys on haudannut kaikki tämän sarjan taivastelijat keskuudestaan vähin äänin ja sen myötä myös Raamatun ilmoituksen. Kuljetaan vain yleisuskonnollisuuden ja humanismin valossa ja sen kyllä huomaa. Myöskin Raamattuopisto, vaikka olikin Muroman talo, muutti linjaansa ja Herää valvomaan lehden nimi muutettiin Elämään-lehdeksi. Kansanraamattuseura syntyi Frank Mangsin herätystyön pohjalta ja sen hengen vaalijaksi, mutta siitä on tullut maineeltaan lähinnä rahankeruufirma, joka on jatkuvasti talousvaikeuksissa ja jolta puuttuu sanoma? Orpokotisäätiö kaipaisi kipeästi Helena Konttisen henkeä toimintansa vireyttämiseksi. Kansanlähetys oli alkuaikoinaan järjestänyt Nuorten herätyspäiviä, mutta nyt ne ovat sovinnaisesti Nuorten kesä nimellä. Evankelisuus on jo valmiiksi niin puhdasoppista ja sakramentteja ja papinvirkaa korostava, niin ettei siellä tarvitse edes arvioida liiallista taivaskalastelua. Hengen uudistus kirkossa oli alussa hyvässä imussa ja väkeä kävi, kunnes johtajat ilmoittivat julkisesti, ettei se ole mikään uusi herätysliike? Hillitsikö siis Jumala liiallista herätystä, vai saiko kirkko mieleisensä julkilausuman? Kun siis keskustellaan mahdollisesta herätyksestä, niin millainen se voisi olla ja kuka sen ottaisi vastaan, kenestä olisi Jumalan äänitorveksi ilman rahankeräämistä, itsekkäitä valtapyrkimyksiä ja sielunvoittaminen silmiensä näkynä? "Heräjä sinä, joka nukut, ja nouse kuolleista, niin Kristus sinua valaisee!" Ef.5:14. Mistä löytyy sellaisia uskovia, joille Kristus on kaikki kaikessa?

Huolimatta edellä mainitusta Suomen siionin alennustilasta, on syytä edelleen mainostaa taivasmatkaa ainoana viisaana vaihtoehtona ja perustella se Jumalan tahdon ilmaisuna Raamatusta.
Jos kirkot ja herätysliikkeet eivät hoida hommaansa, on kuitenkin aina kentällä kansan syvissä riveissä vilpittömiä Herran palvelijoita, jotka avaavat kotinsa Kristusta etsiville ihmisille. Näillä pysäkeillä ihminen voi nousta taivaan vaunuun ja lähteä sille tielle, joka päättyy kerran Isän valtaistuimen edessä. Joku voi kyllä jäädä pysäkillekin odottelemaan parempaa matkaa? Osa porukasta on aina myöhässä ja heidän kohdallaan käykin vanhanaikaisesti, ei tule enää kyytiä, viimeinen vuoro meni jo!!! Ehkä olisi syytä jakaa sanoman ohessa aikatauluja, että jokainen voisi tietää, ettei aina voi lähteä?

Herra, sinun ikuisuusolemuksesi vetoaa minuun ja sinun valtavat lupauksesi syntisen pelastumiseksi vaivan paikasta ovat mieltä kohottavia. Sinun ikuisesti kestävä rakkautesi, joka kutsuu meitä kaikkia valtakuntaasi, on vaikea edes ymmärtää kaiken tuhlanneen ihmisen näkökulmasta. Sinä pyydät meitä seuraasi ja annat elämän janoavalle, sinä haluat meidät luoksesi ja jaksat olla meille aina hyvä. Mutta ihmeellistä on se, että teet meille paikan itse kullekin taivaaseen. Sinä poistat pelon ja tuot rauhan. Herätä meitä näkemään taivasnäkyjä ja kuulemaan Pyhän ääntä. Me uskovat, kun tulemme luoksesi, haluamme vain katsella sinua ikuisuuden aamussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti