perjantai 14. helmikuuta 2014

Kauppamatkustajia ja kyydistä pudonneita kohti ”hyvää kuolemaa”.


Mainoksilla hyppyytettään nykyään kansaa kuin jossakin piirileikissä tai latotansseissa. Ihmisille luodaan sellainen kuva, että elintaso, ostaminen, myyminen ja kaikenlainen tavaran hamstraaminen olisi meille elintärkeää. Rikkaat kauppiaat ja rahantekijät, kaupparatsut, ja bisnesmiehet pyörittävät karusellia ja pistävät sinne ihmisiä pyörimään huvikseen. Heidän iltarukouksensa on kuin lottopallojen pyörittelyä, kaikki mikä silmää kiinnostaa, maistuu hyvälle ja on saavutettavissa tällä kunnolla, pitää hankkia. Siksi luemme: Ainutlaatuinen mahdollisuus… loppuunmyynti… vain sinulle… erikoistarjous vain nyt… sinua onnisti… olet ainoa… et tule pettymään… älä missaa tilaisuutta… osta heti… tule nyt… ja se on sinun. Ja sanoma menee perille, muutamat ihmiset yöpyvät suosikkitavaratalonsa portailla päästäkseen heti aamulla ostamaan halpaa tavaraa. Tulee mieleen Raamatun Lasarus, Luuk.16……. ”Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa.” Osamaksu on tehnyt monista rikkaanoloisia, kun ei ole mitään plakkarissa ja voi kuitenkin esiintyä varakkaan maineessa. Moni luulee pääsevänsä myös osamaksulla taivaaseen, lyhentämällä syntivelkaansa pikkuisen kerrallaan hyviä tekoja tehden ja välttämällä suuria syntejä. Joku voisi sanoa amerikkalaisittain: ”Kuolkaa nyt ja maksakaa myöhemmin.” tai ”Miksi kannattaa elää, kun me hautaamme näin halvalla!” Tunnen erään miehen, jolla oli aikoinaan ruumisarkkuliike. Rohkeana uskon-veljenä hän laittoi paikallislehteen ilmoituksen: Arkuista nyt 15 % alennus. Tietääkseni se ei lisännyt ostoinnostusta, eikä kukaan päättänyt sen tähden kuolla?

Eräänä päivänä minulle soitettiin ja soittaja esitti heti kättelyssä, ettei ole myymässä mitään. Ehkä hän kuuli jo äänestä, että soitto loppuu lyhyeen tuon miehen kanssa, jos yrittää kaupata jotain turhaa? Sitten hän kertoi olevansa arvokkaalla kulta-asialla ja ostavansa kultaa, kaikenlaista sellaista, kultaesineitä, sormuksia, ketjuja, rannerenkaita, ym. Mutta kultani olivat jokseenkin vähissä, harkotkin olivat sillä kertaa loppuneet, enkä käytä korvarenkaita, nenärenkaita, kielilävistyksiä, solmioneuloja tai rannerenkaita ja se ainoakin kultani oli juuri silloin Kangasalan kunnan palveluksessa työvuorossa – eikä myynnissä. Minulla kun ei siis ollut sellaista, niin sekin juttu loppui lyhyeen. Ajattelin puhelun jälkeen, että kuka hullu ostaa kultaa ja mihin hän sitä tarvitsee? Ruumisarkkuunkin se on aivan turha painolasti vainajalle? Lieneekö siis monilla ihmisillä kotonaan kultavarantoja, koska jotkut niitä etsiskelevät?

Saan usein postia, jossa kerrotaan, miten onnellinen olen, kun arpa on suosinut juuri minua ja pääsen seuraavalle kierrokselle odottamaan suurempaa voittoa. Jostain he ovat ponganneet nimeni ja esiintyvät kuin olisimme hyviä ystäviä ja vanhoja tuttuja. Tämä sama hullutus on iskenyt mm. kaupan kassoihin, nuoret neidit moikkailevat vanhoja ihmisiä (kuten minua) kuin he olisivat tuttuja ennestään. Mikä ihmeen moi minä olen jollekin tytön hupakolle, joka näkee minut ensimmäisen kerran elämässään ja jonka ainoa arvo näyttää olevan lävistys huulessa, tatuointi kädessä, sekavärjätyt hiukset sojottamassa kuin heinäkasa, ja jonka elämänkokemus ei ulotu lähikorttelia kauemmas ja jonka elämänkeskus on kännykässä?

Hyviä uutisia tulee harvoin ja sydänsyrjällään joudun joskus odottelemaan sairaiden ja kärsivien ystävieni tulevaisuuden näkymiä. Ainoa hyvä asia onkin evankeliumi, se kun on aina sama ja pelastaa kurjan syntisen Jumalan valtakuntaan. Joskus ajattelenkin, että kuolemanalainen tila on hyväksi ihmiselle, koska hän silloin joutuu ajattelemaan elämän arvojaan uudestaan, kääntymään viheliäisyydestään ja kurkottamaan Kristuksen puoleen. Tuossa hiljattain meillä kävi yksi isoäiti, joka kertoi hänen lapsenlapsensa, 3 v, sairastavan aivokasvainta ja se oli tietysti sekoittanut koko nuoren perheen elämän. Seurakunta rukoili tietysti tämän lapsen puolesta. Mutta viime joulukuussa sitten tämän pikkuisen äiti oli tullut uskoon pienokaisen sairasvuoteen äärellä. Hän oli antanut elämänsä Jeesukselle ja pelastunut. Lapsi ei tietääkseni ole parantunut ja isäkään ei vielä ollut kääntynyt. Olisiko tämä herätys ollut mahdollistakaan ilman tätä kurjuutta, olisiko pelastus tullut tähän kotiin Kristuksessa, jos ei olisi pimeys ensin laskeutunut vallitsevaksi, jos ei kuolema olisi kolkuttanut ovelle?

Joskus saattaa uskovilla tulla semmoinen tunne, että kristillisen toiminnan ja seurakuntatyön ainoa päämäärä on vain rahankeruu tai omaisuuden kasvattaminen? Joskus ihmiset kyllästyvät ainaiseen rahankeruuseen, eikä syyttä, sillä Kristus pakkaa jäämään taka-alalle ja evankeliumi häviää kokonaan organisaatioihin. Eräänä päivänä ystäväni kertoi minulle, kuinka heidät oli torpattu pois toiminnasta liiallisen uskovaisuuden tähden, koska kirkko ei halunnut  olla tämmöisten hihhuleiden kanssa tekemisissä. Joten rahaa ei kannata heittää kaivoon, vaan antaa rukoillen Herran tahtoa. Kymmenyksistä vaahdotaan ja kirkollisveroa kannetaan sujuvasti, mutta kummastakaan ei ole Uudessa testamentissa mitään velvoitetta. Sama koskee paastoa, meillä ei ole Uudessa Testamentissa mitään paastomääräystä, kuitenkin meillä on pitkä perinne paastonajasta kirkossa. Tosin ihmiset kuittaavat sen olankohautuksella ja herkkuihin tottuneet eivät välitä tuosta ajasta muuten kuin jättämällä hallelujan pois kirkonmenoissa kiitosvirren yhteydessä. Paasto mielletäänkin enemmän painonvartioinniksi ja terveelliseksi elämäntavaksi kuin Jumalan tahdon etsimisen välikappaleeksi. Mutta ei Jumalan valtakunta kaadu näiden puutteeseen, mutta uskon ja rakkauden puutteeseen kylläkin, sillä ne ovat Jeesuksen omaisuutta, eikä niitä jaella kuin ässäarpoja kioskista. Jos et nöyrry Herra edessä, et saa mitään, jäät pimeyteen, kuolemaan, turhuuden markkinoiden kaupparatsuksi.

Aikansa Jumala katselee kaikenlaista koheellusta ja kuuntelee suunsoittoamme, sitten tulee tuomio ja se alkaa aina Jumalan huoneesta, seurakunnasta. Suruton maailma saa vielä hetkisen ähistä onnessaan, se menee sitten holahtaen helvettiin. ”Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä eikä luopua haureudestaan. Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta ja luovu hänen teoistansa; ja hänen lapsensa minä tappamalla tapan, ja kaikki seurakunnat saavat tuntea, että minä olen se, joka tutkin munaskuut ja sydämet; ja minä annan teille kullekin tekojenne mukaan.” Ilm.2:21-23. On aivan väärin ajatella, että Jumala olisi tietämätön kaikista ihmisten sähläilyistä. Hän vain toimii omaehtoisesti ja aikataulunsa mukaan, mutta jokainen joutuu luokalle touhuistaan ja siinä on totinen paikka kovanaamoilla. Muutamat pääsevät helpommalla täällä ajassa, kun kuuntelevat Herran sanaa ja seuraavat sitä. Jumala on armollinen meille ansiottamme, mutta huomioi asenteemme hänen edessään. Joka ehdoin tahdoin tekee sanan vastaisesti tai sen peräti turhentaa, tulee kasaamaan päälleen suuren taakan. ”Mutta teille muille Tyatirassa oleville, kaikille, joilla ei ole tätä oppia, teille, jotka ette ole tulleet tuntemaan, niinkuin ne sanovat, saatanan syvyyksiä, minä sanon: en minä pane teidän päällenne muuta kuormaa; pitäkää vain, mitä teillä on, siihen asti kuin minä tulen. Ja joka voittaa ja loppuun asti ottaa minun teoistani vaarin…..” 24-25. Saatanan syvyydet tunkeutuvat syvälle kirkkoon ja sen henkilöiden sydämiin, vapaaehtoisesti he toivottavat valkeudenenkelin sielunsa ohjaajaksi, mutta katuvat kerran itkien ja huutaen tätä valhetta. On yksi, joka kestää aina, Jumalan sana, se seisoo silloin, kun kirkosta ei ole jäljellä kuin savuava hiillos ja ne jotka Jeesukseen turvautuvat seisovat pystyssä sinä päivänä. Älkäämme siis eksykö, vain Kristuksen teot kestävät.

Tämän vuoden kirkon yhteisvastuun teemaksi on otettu : Lahjoita hyvä kuolema. Tuo sana on käännös sanasta eutanasia (kreikkaa, eu-thanatos, hyvä kuolema) eli armokuolema tai armomurha on tarkoituksellinen suoritettu toisen ihmisen surmaaminen tai kuoleman salliminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön sietämättömän kärsimyksen lopettaminen. Hyvää kuolemaa ei ole olemassakaan, kuolema on vihollinen, jonka vain Kristus voittaa ja hänkin joutui suureen taisteluun kuoleman edessä. ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema” 1.Kor.15:25.  ”Ja lihansa päivinä hän väkevällä huudolla ja kyynelillä uhrasi rukouksia ja anomuksia sille, joka voi hänet kuolemasta pelastaa; ja hänen rukouksensa kuultiin hänen jumalanpelkonsa tähden.” Hebr.5:7. Tämä teema on siis piilomainontaa, jolla viestitetään tietämättömille, että meillä on valta tehdä niin kuin tykätään.
Toinen YV-piiloviesti on otettu sairaan lapsen ja äidin kuvaan. Se on pyritty tekemään Roomassa Pietarinkirkossa sijaitsevan Michelangelon Pieta-veistos mallin mukaan. Olen itse käynyt siellä paikan päällä. Siinä on kuollut Kristus ja Maria-äiti, joka kantaa kuolleen poikansa ruumista. Tämä sama malli on siirtynyt sitten koko  katollisen kirkon opetukseen Marian ainutlaatuisuudesta, Kristus ei ole mitään, hänellä ei ole elämää, valtaa, voimaa, asemaa – hän on kuollut. Mutta Raamattu osoittaa, että asia on juuri päinvastoin, hänen näennäinen tappionsa onkin maailman historian suurin voitto. ”Koska siis lapsilla on veri ja liha, tuli hänkin niistä yhtäläisellä tavalla osalliseksi, että hän kuoleman kautta kukistaisi sen, jolla oli kuolema vallassaan, se on perkeleen, ja vapauttaisi kaikki ne, jotka kuoleman pelosta kautta koko elämänsä olivat olleet orjuuden alaisia.” Hebr.2:14-15. ”Hyvä kuolema” huumattuna tai hetkessä ilman Kristusta vie ikuiseen helvettiin.

Sinä Jeesus olet kerran sanonut: ”Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit….” ja monet ovat sitten tulleet luoksesi tätä kauppaa tekemään ja lähteneet jatkamaan matkaansa iloiten. Anna siis meille taas taivas-kultaa, joka tekee meidät rikkaiksi ja tyytyväisiksi, että meidän aarteemme olisi taivaissa luonasi. Tee tämä maailma köyhäksi omissa silmissään ja sinun edessäsi, että sinun kauppasi kävisi ja syntiset tunkeutuisivat luoksesi kaikkialta. Sinun avattu sylisi odottaa luopioita ja me rukoilemme, että kaikki eksyneet voisivat taas löytää sinut. Etsi Herra ne, jotka kaukana ovat ja joita susi kuljettaa hampaissaan teurastettavaksi. Repäise saalis saatanalta ja ota kadonneet ja hengellisesti kuolleet lampaat taas yhteyteesi. Valaise pimeytemme taivaan valolla ja sydämet palamaan sinun uskoasi ja rakkauttasi. Sillä meillä ei ole mitään, jos meillä ei ole sinua, Jeesus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti