maanantai 31. maaliskuuta 2014

Älä nuku syntinen, Kristus on tulossa


Mies soitti ovikelloamme ja tarjoutui korjaamaan kattoa ja muuta julkisivua talossamme, sanoin hoitavani korjaukset itse. Keskustelimme kuitenkin vähän hänen alastaan, hintapolitiikasta ja muista asiaan liittyvistä. Sitten mies teki lähtöä ja kysyi olenko eläkkeellä? Vastasin jääväni tuota pikaa, johon hän jatkoi kysyen, mitä teen työkseni? Kerroin olevani evankelista, jolloin hän kysyi, että onko ihmisillä kiinnostusta? Sanoin ihmisten etsivän apua vasta kun jokin vaiva ilmenee, sillä kyse on kuitenkin vapaaehtoisesta asiasta. Mietin myöhemmin, että niin se on, ettei Jeesuksen luo tule edelleenkään muita kuin syntisiä ja sairaita. Taisi olla ”katonkorjaaja” uskossa?

Uusi syntisen sekoilun aihe on ollut esillä mediassa, uuspakanuus Suomessa, Karhun kansa, joka uhraa vahoissa kalmistoissa (auringon temppelissä) epäjumalille. Nämä ovat henkivaltoja, joilla on Kalevalaiset nimet.  Kk porukkaa on vasta muutamia kymmeniä, mutta lisääntymään päin. Heillä on wiccalainen tai satanisti tausta, joten eivät ole mitään alalle aikovia, vaan asiaansa vihkiytyneitä. Näitä pidetään edistyksellisinä, vaikka todellisuudessa he ovat palanneet siihen aikaan, kun Suomessa ei vielä tiedetty mitään Jeesuksesta. Näille annetaan runsaasti tilaa omien ”ajatustensa” julistamiseksi, vaikka se on pelkästään saatananpalvontaa. Heille on tärkeää saada kristillisille juhlille omat sovellutuksensa, l. korvaavat juhlat. Heillä on kaste, vihkiminen ja hautajaiset, mutta nimenä on aina joku demooni. Yksi kehui pesseensä pois kristillisen kasteensa, että saattoi vihkiytyä omin riitein uuteen ulottuvuuteen, johon kuuluu vainajahenkien palvonta, loitsuja, taikuutta ja manauksia. Kk on myös virittänyt oman uskontunnustuksensa, joka tietyissä hetkissä siis hurautetaan. Näiden hörhöilijöiden piirissä kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä, jännittävää ja runollista, mutta eräänä päivänä piru ottaa koko porukan kuristukseensa ja tappaa heidät. Sillä meidän ihmisten suurin ongelma on aina ollut ja tulee olemaan synti, rikos Jumalaa vastaan ja synnin palkka on kuolema. Synnin voittaminen ei ole meille ihmisille mahdollista, mutta Jeesukselle kylläkin ja siksi ainoa turva syntisellä on Jeesuksessa – myös Karhun kansalla.

Mutta kun kansa näki, että Mooses viipyi eikä tullut alas vuorelta, kokoontui kansa Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: "Nouse, tee meille Jumala, joka käy meidän edellämme.....
Jumalan sana ennustaa meidän ajastamme, että Israel tulee kokemaan suuria vaikeuksia ja ylivoimaisia hyökkäyksiä. Ne ovat niin merkittäviä, ettei tuo kansa kestäisi ilman Jumalan välitöntä vaikutusta kovaa puristusta. Kuitenkin se on myös ihmeellinen herätyksen aika, jolloin Jeesukseen nuivasti suhtautuneet heimoveljet kääntyvät Herran puoleen etsimään apua Golgatalta: Dan.12:1 ”Siihen aikaan nousee Miikael, se suuri enkeliruhtinas, joka seisoo sinun kansasi lasten suojana. Ja se on oleva ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä saakka, kuin kansoja on ollut, hamaan siihen aikaan asti. Mutta siihen aikaan pelastetaan sinun kansasi, kaikki, jotka kirjaan kirjoitetut ovat.” Juutalaisten suuri ongelma, synti, on silloin käsittelyssä. Ahdistuksen vaikutuksesta syntyy herätys, joka on ainutlaatuinen, kansallinen ja hengellinen. Herätetyt ihmiset kokevat rikkoneensa Jumala vastaan ja etsivät hänen pelastustaan, valoa ja vapautta. Pelastuksen aika on suuren itkun ja rukouksen aika, kiitoksen ja kunnioituksen aika, jolloin Vapahtaja saa ansaitsemansa kunnioituksen ja tulee olemaan kaiken huomion keskipiste.

Raamattu jatkaa toiseen vaiheeseen, jossa on suuri kuolleitten katselmus, josta ei voi olla pois. Sinne on jokaisen tultava, siellä kerran kirjat avataan ja menneisyys tutkitaan julkisesti. Kaikkien on oltava mukana ja Jumala itse jakaa silloin ihmiset lopulliseen, ikuiseen, olotilaan, taivaaseen ja helvettiin. 12:2. ”Ja monet maan tomussa makaavista heräjävät, toiset iankaikkiseen elämään, toiset häpeään ja iankaikkiseen kauhistukseen.”  Hävettävien joukkoon on liittynyt myös suuri luopioiden ryhmä. He ovat olleet onnellisesti uskossa, kastettuja, tunnustavia kristittyjä, jotka ovat menneet takaisin omille teilleen, eksyneet ja hukkuneet. Jes.66:24. ”Ja he käyvät ulos katselemaan niiden miesten ruumiita, jotka ovat luopuneet minusta; sillä heidän matonsa ei kuole, eikä heidän tulensa sammu, ja he ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle.” Nyt siis pitäisi tarkistaa paikkalippunsa ja ettei ole väärässä junassa, sillä kaikki junat eivät todellakaan mene taivaaseen.

Vielä mainitaan kolmas joukko, jolla on kirkkohistoriassa ollut aivan erityinen tehtävä, evankeliumin julistajat, kertojat ja kirjoittajat. Se on  sekalainen seurakunta lapsia, vanhuksia ja työikäisiä, kaikista kansoista ja kielistä ihmisiä, eri värisiä, eri kokoisia, eri älyisiä. Mutta he ovat kaikki rakastaneet Jeesusta ja tahtoneet taipua Jumalan tahtoon elämänsä valinnoissa. He ovat uskoon tulleita, uskon säilyttäneitä ja Kristuksessa poisnukkuneita. Heidän nimensä eivät ole yleisesti tunnettuja, eikä heistä ole kirjoitettu paljon julkisuudessa, tämä maailma on pitänyt heitä ilonpilaajina, turhuudentuottajina, kuolemanhajuisina ja maanvaivoina. 2:3. ”Ja taidolliset loistavat, niinkuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niinkuin tähdet, aina ja iankaikkisesti.” Kristuksen valoon toisia johdattaneita seuraa ikuinen valo.

Lapuan seurakunnan kirkkoherra Wilhelmi Malmivaara kirjoitti aikoinaan virren, jota sittemmin on muokattu nykyaikaisemmaksi. Siinä on aina ajankohtainen sanoma syntiselle:

1.Älä nuku syntinen, järven partahalla,
Julman tulikivisen! Pohja pettää alla.
Ennenkuin sen aavistat. Lieska korviis lyöpi,
Kohtaat tuskat kauheat, Mato rintaa syöpi.

2.Älä nuku, syntinen, Synnin pyörtehissä,
Vaara iankaikkinen Aina uhkaa niissä!
Niiss' on hyvä hetken vaan Hurjan huvitella,
Kun ei tahdo ollenkaan Vaaraa ajatella.

Tällä papilla oli paimenen mieli, hän ei laittanut vaakakuppiin ensimmäiseksi omaa kunniaansa, ihmiskiitosta ja suosion kukkasia, vaan oli valmis herätyshuutoon, vaikka joutuisikin kärsimään sen tähden. Hän näki asiat Raamatun valossa ja siksi tuo asetelma syntinen ja Vapahtaja olikin aina voimakkaasti läsnä. Hän taisteli Kristuksen asian puolesta. Tässä mainittu virsi ilmaisee asiat totuuden valossa, mutta ei ole mitenkään mieleinen kaikkialla rehottavalle lihallisuudelle. Heränneet olivat varmasti mielissään virrestä ja papistaan, joka heitä herätteli? Kutsu pelastukseen oli aluksi kuin pahanmakuinen lääke, vastenmielinen ja ikävä. Mutta myöhemmin, kun kaikki oli kirkastunut, se oli ihana kokemus…. parannuksen alku….

3.Älä nuku, syntinen, Pirun syleilyssä.
Haureellisten himojen, Lihan hyväilyssä!
Niiss' on hauta helvetin, Sinne sielu vaipuu,
Tunnon tuskiin kauheihin Hekumasi haipuu.

Aina on aikaa vielä vähän, sanoo piru, lisää musiikkiin volyymia, pistää kärryyn vauhtia ja suihkaisee tuoksukiihotinta uhrinsa nokkaan. Turha keskittyä surullisiin asioihin, kun on niin paljon hauskaa jaossa, se jatkaa. Lisää, lisää, lisää, lisää, piru nostattaa tunnelmaa ja kuvailee kaiken viattomaksi ja kauniiksi, hyväksyttäväksi ja ilonlähteeksi. Nuku rauhassa, lepää, ota rennosti, anna muiden murehtia, se pulputtaa korvaan. Ja veri tuntuukin kiertävän aivan uudella vireydellä… pois tieltä Raamattu, sydänlääke, nyt on aika pistää jalalla koreasti, hypätä, huhkia, heilua ja huitoa…. hiiteen kirkot ja uskovaiset, ihmisen elämä on tässä ja nyt…. täältä tullaan maailma, ovi auki taivasta myöten…. tänään eletään leveästi, huomenna kuollaan kunniakkaasti…. tänään minä maksan, täältä pesee, ei olla köyhiä eikä kipeitä…… vain kurjat surkimukset rukoilevat, minä en…. veisatkoon haudoillaan virsiä, minä pyörin karusellissa, vuoristoradalla, maailmanpyörässä, lavatansseissa, lottopallona, ässä-arpana, haarapääskynä, olen kuin kala vedessä…. mutten katiskassa….

4.Älä nuku, syntinen, Maailman orjuudessa,
Elinaikaa tuhlaten Suuress' turhuudessa!
Siell' on tila toivoton Herran vihan alla,
Siell' on loppu onneton Jumalattomalla.

Herätys on aina kova juttu, siinä Jumala ravistelee syntisen tajunnan taivaan kanavalle tahtoi tämä tai ei. Rohkea säikähtää, kova murtuu, seisova kaatuu, iloinen itkee, suosio katoaa yksinäisyyden koloon. Raamattu alkaa elää, saarna tulla kohti, sydän särkyy ja ihminen näkee olevansa yltä päältä kurassa, liassa, haisevassa sonnassa…. on ollut kuin sika, käyttäytynyt kuin porsas, näyttänyt porsaan leikit, hypyt ja hymyn…. Sarvipää on tuudittanut häntä lukemattomat kerrat uneen ja kerran herkkä lapsenmieli on muuttunut kiveksi. Omat ”hyvät jutut, saavutukset, valloitukset, kepluttelut, kaveruudet” osoittautuvatkin orjuudeksi, pimeyden kahleiksi, joiden murtaminen ei onnistu ihmisvoimin tai uskonnolla. Vain kärsimyksen ja heikkouden hetki kääntää tyypin katseen Herraan Jeesukseen….

5.Älä nuku, syntinen, Kuolon kellot soivat!
Huomenna jo tehdä sen Sinullekin voivat.
Kohta oot sä kylmänä Kuolon sitehissä,
Tuomiosi kypsänä, Sielusi helvetissä.

On aika kaikelle ihmisen elämässä…. myös kuolema tulee vuoteen viereen…. pyytämättä vihollinen hiipii kosketusetäisyydelle. Valomerkki tulee ja ravintolassa syttyvät kirkkaat kattovalot…. on laskun aika…. hienosta eliittiravintolasta tuleekin yhtäkkiä konkurssikeidas…. kurja, varaton juhlija yrittää kaivaa kuvettaan löytääkseen laskuun maksun. Mutta, voi hän onkin tyhjätasku, köyhä, puutteellinen, väärässä paikassa, eikä selviä mitenkään…. Kuolema kolkuttaa ovella ja elämä on päättymässä, mutta lasku on maksamatta, helvetti aukeaa silmien eteen, pimeyden vallat vievät omansa ja hän putoaa, putoaa, syvyyteen….ja huutaa…. kuin teurasnauta henkitoreissaan…..

6. Älä nuku, syntinen, Herää aikanansa!
Vielä armo Kristuksen Tarjoo kihlojansa.
Herra vielä rakastaa, Tahtoo sunkin kantaa,
Hukkumasta pelastaa, Syntisi anteeks' antaa.      

Kristus ilmestyy syntisen elämään yllättäen, toivomatta, odottamatta. Syntinen juoksee, ryntäilee edestakaisin, kävelee, ryömii, putoaa polvilleen, huutaa apua, hän rukoilee, hän huokailee, kuiskaa ja kyynelehtii, yrittää tavoittaa vapahtajaa. Voimat ovat menneet, rahat ovat lopussa, kaupat kiinni, kaverit kaikonneet ja kirkot suljetuin ovin, rukoushuoneissa pimeät ikkunat…. Syntinen väsyy, vaikenee, on hiljaa, kuulee enää vain oman hengityksensä, tuntee kiihtyneen pulssinsa, istuu pimeydessä, yksin, avuttomana…. ”Ja kun minä hänet näin, kaaduin minä kuin kuolleena hänen jalkojensa juureen. Ja hän pani oikean kätensä minun päälleni sanoen: "Älä pelkää! Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, ja minä elän; ja minä olin kuollut, ja katso, minä elän aina ja iankaikkisesti, ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet.” Ilm.1:17-18. Silloin hän kuulee viereltään suloisen kauniin miehen äänen, Jeesus puhuu hänelle, armon sanat putoilevat kuin kypsät hedelmät nälkäisen syötäväksi. Hän saa juoda elävää vettä ja uudistuu uskossa. Herran turvissa hän löytää anteeksisaamisen ihmeellisen edun. Jeesuksen lupaukset syntisen pelastamiseksi ovat yli kaiken käsityskyvyn ja hän näkeekin itsensä täysin mahdottomaksi niiden omistamisessa. Hänestä on maksettu liikaa, liian suuri on Jumalan rakkaus, joka hänelle julistetaan ja tarjotaan. Ihana on Herra, suuri ja voimakas, viisas ja rakastava, pelastuksen Jumala, sankari, joka johtaa onnettoman onneen, väkevä ilmestyksessään, ylistettävä olemuksessaan, herättävä sanassaan.
                                        
Herätä meitä, Kristus, Hengelläsi, anna sanasi valon näyttää kaikki pimeys, pimeyden teot, pimeyden kätköt, paholaisen petokset ja valheet, ihmisten lorut ja turhat puheet, suosiostaan juopuneiden turha elämä, synnin vankilassa viruvien karmea loppu. Herätä meitä huomaamaan, että makaamme jo ruumisarkku vuoteenamme, pahat ajatuksemme tyynynä, patjana menneisyyden kirous, peitteenämme tämän maailman turhat arvostukset, seuranamme huono omatunto ja kalvava syyllisyys.
Pelasta syntiset, nosta kuopasta, tartu kiinni ja kanna kalliolle, Kristus. Puhdista meitä verelläsi sydämen puhtauteen, mielen rauhaan ja ikuisen elämän toivoon. Annan herätyksen uudistuksen aika seurakunnallesi, että maailma uskoisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti