sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Goog, Israel ja Jeesus

Joka päivä kuulemme karmeita uutisia sodista, tappamisista ja kaikenlaisesta väkivallasta. Ihmiset eivät ole muuttuneet paremmiksi, ylpeys, vallanhimo, hallitseminen, valhe ja ahneus rehottavat kaikkialla. Ei ole kestäviä sopimuksia, mikään neuvottelu ei tuo varmuutta tulevasta helpotuksesta, rauhasta tai rakkaudesta. Suuret päälliköt neuvottelevat harva se päivä, mutta valmista ei tule. Sopimukset kaatuvat, ne ovat vain hyödyttömiä kahvikeskusteluja. Todellisuudessa kaiken näkyvän takana vaikuttaa kaksi suurta voimaa: Jumalan valtakunta ja perkele joukkoineen. Maailman pahuuden esiintyminen on riippuvainen siitä, kuinka paljon Jumala sille valtaa sallii. Ja ihmisten nurja ja pilkallinen asenne Herraa kohtaan tuo varmasti huonon tulevaisuuden. Synti ja sen ilmeneminen vie ihmiset tuhoon, kuolemaan ja tuomioon.

Vanhan Testamentin ennustuksissa mainittu Goog on herättänyt kysymyksiä ja uteliaisuutta. Mutta tuskin kukaan on toistaiseksi pystynyt tyhjentävästi kertomaan, mikä on tämän sanoman viesti? Raamatunlukija pysähtyy vakavien sanojen edessä kysymään, mikä on tämä ennustus ja mitä aikaa se koskee? Olemmeko me tämän ajan kynnyksellä, onko se seuraavan päivän ykkösuutinen maailmassa? Uskovien tulee olla hereillä ja ymmärtää, että kaikki on jo ennalta nähty (määrätty) tapahtuvaksi.
"Niin minä osoitan suuruuteni ja pyhyyteni sekä teen itseni tunnetuksi lukuisain pakanakansain silmien edessä. Ja he tulevat tietämään, että minä olen Herra. Ja sinä, ihmislapsi, ennusta Googia vastaan ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä tulen sinun tykösi, Goog, sinä Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinas. Minä kuljetan sinua, talutan sinua, nostatan sinut pohjan periltä ja annan sinun hyökätä Israelin vuorille….. Ja pyhän nimeni minä teen tunnetuksi kansani Israelin keskuudessa enkä enää salli häväistävän pyhää nimeäni. Ja pakanakansat tulevat tietämään, että minä olen Herra, Israelin Pyhä. " Hes.39:1-2,7. "Minä kuljetan sinua, panen koukut sinun leukoihisi ja nostatan sotaan sinut ja kaiken sinun sotaväkesi:" 38:4.


Tiedämme siis, että Israelin pohjoispuolelta tulee voimakas vihollinen hyökkäämään vastentahtoisesti pyhään maahan ja sinne se myöskin tuhoutuu. Tämän seurauksena Israelin Jumala tulee kunnioitetuksi erityisellä tavalla. Tiedämme, että tätä edeltää Israelin kansan ennalleen asettaminen omassa maassaan, että tämä on lähellä, kun Israelin lapset tulevat ympäri maailmaa kotiinsa. Tiedämme, että tähän kaikkeen liittyy jotain hyvin valheellista ja petollista, yllättävää ja tyrmäävää.
"Pitkien aikojen perästä sinä saat määräyksen, vuosien lopulla on sinun hyökättävä maahan, joka on tointunut miekan jäljiltä, koottu monien kansojen keskuudesta. Sinun on mentävä Israelin vuorille, jotka kauan aikaa olivat olleet rauniomaana. Se on tuotu pois kansojen keskuudesta, ja he asuvat kaikki turvallisina. Sinä hyökkäät kuin rajuilma, tulet kuin pilvi peittääksesi maan, sinä, kaikki sotalaumasi ja lukuisat kansat, jotka ovat sinun kanssasi. Näin sanoo Herra, Herra: Sinä päivänä tulee mieleesi jotakin, sinä mietit pahan juonen ja sanot: Minä hyökkään suojattomaan maahan, ryntään rauhallisten ihmisten kimppuun, jotka asuvat turvallisina, asuvat kaikki muuria vailla. Heillä ei ole salpoja, ei ovia." Hes.38:8-11.

Goog on Ruubenilainen, Semajan poika, 1Aik. 5:4. Mutta Hes.38-39:ssä Goog on eskatologinen hahmo, joka on esiintyvä lopun aikana Israelin kansan vastustajana. Profeetta näkee hänen hyökkäävän jälleenrakennettuun Israeliin maastaan, joka on Pohjan perillä. Goog on kaukaisten kansojen liiton johtaja. Liittolaisina mainitaan Persia, Etiopia, Puut (Libya) sekä Goomerin (Goomerista polveutunut kansa, joka asui Mustanmeren pohjoispuolella Don- ja Dnjepr-jokien välillä. Vuosina 722-705 eKr. he valloittivat Armenian) ja Toogarman heimo (Yksi Jaafetin pojan Goomerin kolmesta pojasta).

Mesekiä ja Tuubalia vastaava kahden kansannimen yhdistelmä esiintyy myös assyrialaisissa piirtokirjoituksissa (Muski ja Tabal) ja kreikkalaisten historiallisessa perimätiedossa (Moskhoi ja Tibarenoi). Heimot olivat alkuaan kaukasialaisia vuoristokansoja…. asuivat Mustasta merestä kaakkoon olevilla vuorilla.

Aikoinaan Suomen ollessa vielä Venäjän vallan alla julkaistiin erikoinen kirja, joka sai runsaasti huomiota, koska se tulkitsi Raamattua aikansa kielellä. Sen nimi oli "Mietteitä Googin sodasta" Merikarvian kirkkoherra-vainajan Gustav Nyholmin (1820-1879) muistiinpanoista 1917. 1912 tätä teosta painettiin ja levitettiin sillä seurauksella, tsaarin viranomaiset kävivät sen kimppuun ja sensuuri kielsi sen julkaisemisen. Siinä hän kirjoittaa:
- Gog ei ole hallitsija, sillä jos hän se olisi, nimittäisi ennustus häntä kuninkaaksi. Sitä paitsi on selvästi sanottu, että Gog on ylipäällikkö. Seitsemännessä värssyssä luetaan: »ja ole sinä heidän päämiehensä». Gog on venäläisen sotilasmahdin olennoitu tyyppi, jonka persoonaan sisältyy koko sotavoima kaikkien läheisten kansojen apujoukkojen kanssa, jotka luetellaan Hes.38:5-6….. Ja Suomi on viimeinen maa, jonka Venäjä alistaa valtaansa. Venäjä on samoin menetellyt Puolaan, itämeren-maakuntiin, Kaukasiaan ym. nähden. Mutta toivon, että suomalaisten sitkeys on voitollisesti kestävä tämän kovan koettelemuksen. Luonnollisesti on joukossa aina monta, jotka sortuvat, pettävät velvollisuutensa ja kavaltavat maansa…. Kyllä silloin suomalaistenkin luut valkenevat Gogin joukon laaksossa…. Vakaumukseni mukaan on Pyhä Henki antanut minun käsittää ennustukset siitä ajasta juuri sen vuoksi, että silloin elossa olevat ihmiset saisivat siitä kuulla ollakseen murheessa lankeamalla toivottomuuteen ja kärsivällisesti odottaakseen, kunnes »kiusauksen hetki» on mennyt. Ja vaikka silloinkin moni ns. kristitty on nukahtanut ja luopunut, kuten apostoli Paavali kirjoittaa tessalonikalaisille, niin uskon kuitenkin, että myös silloin on oleva uskollisia Jumalan lapsia, jos kohta pienempi parvi verrattuna suureen joukkoon. …. Luullakseni Venäjän ylivallan on saatava purkaa kiukkuansa jossakin, itse valmistuakseen lopulliseen perikatoonsa.

Suomen Lähetysseura kustansi 1920 suomennoksena hollantilaisen evankelista Johannes de Heer (1866 - 1961) kirjan nimeltä Kansojen viimeinen ahdinko. Hän kirjoittaa luvussa "Venäjä" Hesekielin lukujen 38 ja 39 ennustuksiin viitaten:
"Jumala on vuosisatoja vaieten katsellut Venäjän väkivallan tekoja juutalaisia kohtaan, mutta sen tilinteon päivä lähestyy…. Nimi Ros tarkoittaa Venäjää, niinkuin Mesek Moskovaa ja Tubal Tobolskia; molemmat ovat pääkaupunkeja, Moskova eurooppalaisessa ja Tobolsk siperialaisessa Venäjässä. Moskova oli kauan sitten joutunut varjoon Pietarin rinnalla, mutta bolshevismin kautta se on jälleen korotettu Venäjän varsinaiseksi pääkaupungiksi…. Mesekin ja Tubalin jälkeläisiä löydämme Etelä-Venäjällä, Georgiassa, Kaukaasiassa, Asovanmeren, Donin ja Dnjeprin rannoilla. Heidän jälkeläisensä tunkeutuivat Skytian erämaahan ja kansoittivat sitä paitsi Pontuksen Vähässä-Aasiassa, missä Mesekin ja Tubalin jälkeläisten ensimmäiset jäljet tavataan…. Mikä on oleva syynä Gogin sotaretken Palestiinaa vastaan? Varmasti tulee Gogin silmätikkuna olemaan se, että vihatut juutalaiset vihdoinkin ovat saaneet varman turvapaikan isiensä maassa….. Hes.38 ja 39 ei ole mitään vertauskuvallista, vaan kaikki on käsitettävä kirjaimellisesti. Mitä siinä on kirjoitettu, tulee myös kerran kirjaimellisesti täyttymään…. Eurooppa kypsyy suurinta katastrofia varten, mikä koskaan on tapahtunut ihmiskunnan historiassa, ja tämä katastrofi on julistettu Jumalan pyhässä ja pettämättömässä sanassa. Kansat ovat täydessä käynnissä ryhmittyäkseen profeetallisen sanan mukaan. Venäjä tulee pohjoisen valtioliiton johtajaksi, samalla kun uudelleen muodostettu Rooman valtakunta lännessä tulee käsittämään koko sen alueen, joka muodosti muinaisen Rooman valtakunnan."

Maailmanvaltiaiden suuri luulo itsestään on joskus suorastaan naurettava, kun he ajattelevat kykenevänsä ratkaisemaan asiat ilman Jumalaa suotuisasti. Historia osoittaa, että aika-ajoin tämä suuruudenhulluus purkautuu maailmansotana, jossa tapetaan paljon ihmisiä ilman erityistä syytä ja tuntemattomat ihmiset joutuvat sotimaan toisia tuntemattomia vastaan tahtomattaan. Milloin on seuraava?
Jumala on pyhä ja vanhurskas, hän asettaa ajoittain kunniansa kaikkien nähtäväksi. Suurin kunnia, jonka ihmiset ovat nähneet, on ilmestynyt Jeesuksessa Kristuksessa, hänen Golgatan työssään. Mutta sitten Herra ilmoittaa pyhyytensä myös ajallisissa tuomioissa: "Sinä hyökkäät minun kansani Israelin kimppuun kuin pilvi, peittääksesi maan. Päivien lopulla on tämä tapahtuva. Ja minä annan sinun karata maahani, että pakanakansat tulisivat tuntemaan minut, kun minä osoitan pyhyyteni sinussa, Goog, heidän silmäinsä edessä." Hes.38:17. Ihmisille saattaa muodostua vähitellen käsitys Jumalasta, joka toimii heihin nähden kuin joulupukki? Ihmiset esittävät asioitaan ja toiveitaan Herralle ja Jumalan pitäisi ne toteuttaa, muuten ihmiset hylkäävät Jumalan? Ajatellaan, että Jumala on vastuussa kaikesta pahuudesta, kurjuudesta, sairauksista, köyhyydestä ja ongelmista. Siksi hänen pitäisi ne pikimiten poistaa, että paratiisi saataisiin takaisin? Mutta tuomitseva, vihainen, oikeudenmukainen Jumala ei kelpaa ihmisajatteluun. Siksi suuri osa ihmisistä ei koskaan tule kääntymykseen, eikä uskoon. Jumalan säätämä järjestys onkin se, että ihmiset etsivät hänen armoaan syntisinä ja kurjina, langenneina ja avuttomina, tyhjinä ja tarkoituksettomina. Evankeliumit ovat täynnä kertomuksia tällaisista ihmisistä. Puhutaan usein tuhlaajapojasta, mutta kuka haluaa olla sellainen, tai kuka tosiaan on sellainen ja tietää sen itse?

Kun Goog rynnistää Israeliin, tapahtuu ilmeisesti ydinsota ja jälki on hirveä. "Minä käyn oikeutta hänen kanssansa rutolla ja verellä. Ja minä annan sataa kaatosadetta, raekiviä, tulta ja tulikiveä hänen päällensä, hänen sotalaumojensa päälle ja lukuisain kansojen päälle, jotka hänen kanssansa ovat." Hes.38:22. Tämän hirmuisen sodan jälkeen tapahtuu Israelin uudistuminen hengellisesti ja kansa tunnustaa Jeesuksen messiakseen. Nythän tiedämme, että tänään Israel ei pidä ollenkaan uskovista, eikä koko Raamatun sanomasta, joka koskee Jeesuksen persoonaa. Monet juutalaiset elävät pahemmin kuin pakanat ja oikeauskoisetkaan eivät tunne Vapahtajaa."Mutta Israelin heimo tulee tietämään, että minä, Herra, olen heidän Jumalansa siitä päivästä lähtien ja aina eteenpäin…. Nyt minä käännän Jaakobin kohtalon ja armahdan kaikkea Israelin heimoa ja kiivailen pyhän nimeni puolesta." Hes.39:22,25.
Viimeaikaiset terrori-iskut ovat herättäneet hyvinvointivaltioiden juutalaiset ajattelemaan lähtöä Israeliin. Käy niin kuin muinoin Egyptissä, kun olot tulivat riittävän rankoiksi, kansa halusi vapauteen ja Jumala johti heidät kohti luvattua maata. Nytkin Herra johtaa kansaansa samaan paikkaan, vaikka aika on toinen. Samalla tullaan näkemään, että Israelin hajotuksen takana on ollut Jumala, eivätkä ihmiset. "Ja he tulevat tietämään, että minä, Herra, olen heidän Jumalansa, kun minä, vietyäni heidät pakkosiirtolaisuuteen pakanakansojen luokse, kokoan heidät omaan maahansa enkä jätä sinne jäljelle ainoatakaan heistä. Enkä minä enää kätke heiltä kasvojani, sillä minä vuodatan Henkeni Israelin heimon päälle, sanoo Herra, Herra." Hes.39:28-29. Mielenkiintoinen on Herran sana, joka lupaa kaikkien palaavan ja siinä tilanteessa Herran Henki tulee heille kuin aikoinaan opetuslapsille. Tapahtuu hengellisten silmien kansallinen avautuminen. Siinä Goog on vain sivuasia, samoin sota. Se on salattu asia, jonka vain Jumala hallitsee, jossa on Jumalan aikataulu ja viisaus. Sitä odotellaan.

Jeesus on Kaikkivaltias Jumala, hallitsija, joka käyttää valtaansa tahtonsa mukaan. Hän asettaa ihmiset eteensä, ensin ajassa, sitten ikuisuudessa. Tuomion syy on aina synti, koska ihmiset eivät kuuntele Jumalaa. Hänen äänensä kuuluu Israelissa ja heidän vihollistensa keskuudessa, monet pelastuvat kuuntelemalla, uskomalla ja taipumalla Jumalan tahtoon. Me luemme uutisia sodista ja julmuuksista, mutta meille ei kerrota, kuinka ihmiset kääntyvät Herran puoleen ahdinkonsa aikana. Uutiset eivät sisällä hyviä asioita, sillä täällä ne elävät vain maailman kurjuudesta. Mutta Pyhä Henki kohottaa katseemme Jeesukseen, yli kaiken ajallisen. Jeesus on rauhanruhtinas, Vapahtaja, sielujenpaimen, Messias, Herra ja Kuningas. Semmoisena hän näyttäytyy omilleen. Hän on Googin yläpuolella, hän on Israelin yläpuolella, hän on pakanoiden yläpuolella. "Katso, kansakunnat ovat kuin pisara vesisangon uurteessa, ovat kuin tomuhiukkanen vaa'assa. Katso, merensaaret hän nostaa kuin hiekkajyvän. Kaikki kansakunnat ovat niinkuin ei mitään hänen edessään, ne ovat hänelle kuin olematon ja tyhjä." Jes.40:15,17.
Mutta uskovalle tämä aika on hyvä aika, sillä Kristus on pian tulossa vapauttamaan omansa. Pian on maailmassa ykkösuutinen kaikilla kanavilla Jeesuksen ilmestyminen, pian voidaan arvailut ja luulemiset jättää omaan arvoonsa, sillä on tulossa hän, joka laittaa kaiken oikeaan jumalalliseen järjestykseen. Silloin ei puhuta Googista, eikä Israelista, vaan Jeesuksesta. Silloin Kristuksen omat seisovat hymyillen voittajan puolella. "Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät. Ja silloin he näkevät Ihmisen Pojan tulevan pilvessä suurella voimalla ja kirkkaudella. Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä." Luuk.21:26-28.

Tänään, Herra, olen edessäsi kuin suuri kysymysmerkki, pieni ihminen, ilmestyssanan kanssa. Luen sitä, ja tutkin, kyselen, ja odotan, kohotan mielessäni ajatukseni puoleesi. Ihmettelen sinun suuruuttasi, Jeesus, kaikkivaltaasi, ihmisrakkauttasi ja että olet ilmoittanut sanassasi jo tuhansia vuosia sitten nykypäivän historian sivujen kääntämiset. Sinä puhut Googille, sinä puhut Israelille, sinun käskystäsi nämä liikkuvat. Sinä katsot yhden ihmisen puoleen, sinä suot aikasi ja totuutesi, armosi ja säälisi, että me voisimme tässä ajassa löytää sinut sodassa ja rauhassa, kaukana Pohjolassa ja Israelin vuorilla, Moskovassa ja Jerusalemissa, sydämissämme. Tule siis vapauttajamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti