sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Kun Jeesus kutsui seuraajakseen


Kun seuraa pienen lapsen alkavia askeleita, joutuu aikuisena aina vähän jännittämään, pysyykö pikkuinen pystyssä ja selviääkö edes seuraavan kulman taakse? On normaalia, että harjoitteleva kaatuu monta kertaa ja asiat menevät pikku hiljaa perille. Kristillisyydessä toimii tämä sama lainalaisuus; ei kukaan ole syntyessään uskovainen, eikä kukaan omaa mitään hengellistä ilman Jumalaa. Kaikki kristillisyydessä kulkee oppimisen ja opettelun kautta, jossa kaiken pohjana on Jumalan sana.
Kerran äiti oli pukenut lapsensa päälle paidan, jossa luki: "Ei tartte auttaa!" Kuitenkin pikkuinen taapersi sillä vielä vaatimattomalla taidolla, niin että juuri ja juuri pysyi pystyssä. Nämä tunnelmat taitavat olla edelleen seurakuntien ja monen kristityn kuningasajatuksia? "…että me, totuutta noudattaen rakkaudessa, kaikin tavoin kasvaisimme häneen, joka on pää, Kristus" Ef.4:15. Siinäpä onkin varsinainen elämäntehtävä. Sillä joka sitoutuu Kristukseen, sitoutuu kaikkeen, mikä on Herralle tärkeää. Ensisijaista ei ole se, mitä minä saan, vaan mitä Hän tahtoo! Jeesuksen seuraaja elää Herran varassa. Olosuhteet eivät voi horjuttaa uskoa. "…Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen." 2.Tim.2:7.

Kuuntelin vanhan ystäväni vuodatusta elämän vaikeista vuosista. Hän oli ollut vankilassa 11 kertaa ja tullut viimein uskoon. Jeesus oli pelastanut hänet synnin kurjuudesta ja kierteestä. Nuoruuden innolla hän silloin oli Kristuksen todistajana kaikkialla. Nyt pitkän ajan (n. 30 v.) jälkeen hänen todistuksensa oli yhä aito ja vakuuttava. Sitä oli mukava kuunnella, saatoin aivan tuntea herätyksen hengen, joka vetosi kaikin voimin tarttumaan tuohon samaan Vapahtajaan. Uskoontulonsa myötä hänestä tuli toisten kurjien auttaja ja "hengellinen lähihoitaja", joka tuntee nimeltä kulmakunnan alamaailman venkulta, lordit, kutaleet ja surkimukset, imppaajat, pilleristit, holistit ja piikittäjät. Työmaata on riittävästi yhden ihmisen elämään ja Jumala on luvannut olla hänen kanssaan. Jumalan rakkaus on tehokas pimeyden pilviveikkojen keskellä, Jeesus on kuuluisa syntisten ystävä, joka tyynnyttää levottoman mielen, nostaa kaatuneen, paikkaa hakatun, voitelee haavoittuneen, lähettää kelvottomaksi arvioidut työhön ilosanoman kuljettajiksi.

Mutta sitten on valitettavan paljon noita uskovaisuuden laitapuolen kulkijoita, jotka ovat myyneet Jeesuksen pitkässä juoksussaan elintason alttarille. Kristus on taas hylätty, vaiettu kuoliaaksi, tapettu kuin kerran ristillä? Miten se onkaan tapahtunut? No se on vanha vaiva, joka aina kiusaa uskovaista. Jostakin ilmestyy "uuden idean tuoja", joka kertoo, mitä kaikkea pikkuinen uskovainen voisikaan saada haltuunsa jo täällä ajassa - ja sitten vielä taivas. Muuten, itse Jeesuskin joutui aikoinaan tähän samaan mankeliin. "Taas perkele otti hänet kanssansa sangen korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi hänelle: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua."Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: 'Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman.'" Silloin perkele jätti hänet;" Matt.4:8-11. Jeesus voitti Jumalan sanalla vihollisen, mutta nämä nykyajan mannekiinit häviävät taistelunsa, kun sana puuttuu tai siihen ei enää uskota. Tosin heidän maailmanvalloituksensa on perin suppea, kumarrus pirulle tapahtuu, kun hamutaan vain lyhytkestoinen kansansuosio, himoittu lähimmäisen puoliso, tilillä polttava väärä raha, toisten uskovien hylkääminen tai vaiettu totuus.
Maailmamme on täynnä "hyvä virka" uskovaisia, joiden elämän sisältö on kovin köyhä Kristuksesta, mutta koulutusta ja opiskelua tietoineen pursuaa korvistakin ulos. On sadan euron terapeuttia, jotka ratkaisevat ongelman kuin ongelman jalostamalla vanhaa ihmisluontoa. On sadanviidenkymmenen euron laulajia, joiden Jeesus-laulut ovat vaihtuneet rahakkaimpiin esiintymislavoihin, taiteen palvomiseen, konsertteihin ja nimikirjoituksiin. On viidenkymmenen euron haastateltavia "taivaallisen sanoman lehdissä", joissa ei ole Jeesusta, eikä kerrota, miten ihminen pelastuisi helvetistä. Sitten oman ryhmänsä muodostavat uskovien perheiden lapset, jotka maailma on ostanut orjikseen. Heidän on kumarrettava petoa joka päivä ja tehtävä vaaditut liikkeet saadakseen pitää asemansa. Joskus heiltäkin kysytään, että miten se Jeesus sitten….? Jolloin he vaikenevat oman etunsa tähden. Muutamat elävät vain sukulaisistaan, jotka ovat heille tärkeämpiä kuin uskonystävät. Sukuun liittyy aina raha ja periminen, perunkirjoitus ja omaisuuden jako, on siis syytä pitää suhteet kunnossa tai muuten jää vain Jeesus? "Kun laitat päivälliset tai illalliset, älä kutsu ystäviäsi, älä veljiäsi, älä sukulaisiasi äläkä rikkaita naapureita, etteivät hekin vuorostaan kutsuisi sinua, ja ettet sinä siten saisi maksua." Luuk.14:12. Herra toteutti tätä itse ja noukki kavereikseen rupusakin (roskasakin), ja sen joukon kanssa hän lähti valloittamaan maailmaa. Niin tänäänkin.

Kiinan lähetti K Korhonen kertoi muistelmissaan eräästä paikallisesta miehestä, joka tuli herätykseen ja halusi tehdä parannusta synneistään Jumalan ja ihmisten edessä. Hänen suuri vikansa oli, että hän oli varastanut joka päivä naapuriltansa yhden kanan ja syönyt sen. Aikansa mietittyään kolttosiaan hän totesi, että voisi tehdä parannusta pikku hiljaa. Hän ajatteli varastavansa vähemmän, eli vain yhden kanan viikossa ja siitä sitten vähitellen kokonaan lopettaa? Tarina ei kertonut, miten kaveri onnistui hankkeessaan. Mutta ilmeisesti hänen tapaisiaan on Suomessakin, sillä moni kuvittelee parannuksen olevan asteittaista elämänsä ja tapojensa parantelua omin voimin, omalla aikataulullaan. Näitä voisi kutsua jalostuskristityiksi. Lihassa on poveria vaikka muille jakaa, eikä kehnous kutita. Siksi hän laatii oman ohjelman ja mittaa kaiken kristillisyyden itsestään käsin. Hän pitää samoinajattelevista ja heidän pikku kemuissaan on menoa ja meininkiä - eikä kana-ateriat näytä loppuvan pöydästä?

"Minä ensiksi" on monen kristityn iskusana ja elämäntapa. Sillä mennään lujaa ja pitkälle, pois alta kurjat ja köyhät. Tällaisen kristityn teema voisi olla myös "tuonkin ohi olis' päästävä". Mihin lie kaverin kiire ja kenen asialla hän onkaan, kuka häntä vedättää, kuka palkan maksaa, kenen vuoksi hikensä vuodattaa? Vain ykkössija kelpaa hänelle, mutta lukuisat ohilaukaukset elämän koetuksissa vievät sakkokierroksille. Turmeluksen täplät eivät putoa.Turhuudestakin on aina maksettava hintansa ja näkyvän tavoittelussa ei ole mitään rajaa, mikään ei riitä. On ihmisiä, jotka yrittävät paeta Jumalaa sanomalla: ""Tiede on todennut…." Höh, tiede on ihmisistä, sitä arvioidaan ja korjataan aina uudestaan! "Ja hänen sieltä tielle mennessään juoksi muuan hänen luoksensa, polvistui hänen eteensä ja kysyi häneltä: "Hyvä opettaja, mitä minun pitää tekemän, että minä iankaikkisen elämän perisin?" Mark.10:17. Tähän joukkoon lukeutuvat "nirppanokka" kristityt, joille ei tunnu mikään kelpaavan eikä riittävän. Portti tielle on liian ahdas, lihaan sattuu, tie taivaaseen on liian kapea, uskovaiset ovat liian vaatimatonta joukkoa, pyhitys seurakunnassa on jäänyt aivan alkuunsa ja uhraaminen ei ole tarpeeksi runsasta. Moni näistä onkin vanhapiika / -poika ainesta. Ei ole syntynyt riittävän hyvää puolisoehdokasta ja jos joku sellainen kaukaa näyttää tulevankin, niin lähemmin tutustuttuaan hänkin haisee hielle ja on huono ryhtinen, hidas, kouluttamaton, tumpelo? Heille hengellinen ruoka on aina huonoa, joko liian suolaista tai liian tuhtia, sitä on liikaa tai se ei sula sisimmässä? Heidän ruoansulatuksensa kieltäytyy Elämän leivästä!

Vapahtajan seuraaminen vaatii valppautta, rukousta ja sanan edessä viipymistä. Tämä tietää monenlaista taistelua ja itsekieltäymystä, luopumista ja Jumalan tahdon etsimistä. Luontainen nöyryys ei riitä, pitää saada oppia Jeesuksen nöyryyttä ja hiljaisuutta: "….. minä olen palvellut Herraa kaikella nöyryydellä ja kyynelillä, koettelemuksissa, jotka ovat kohdanneet minua juutalaisten salahankkeiden tähden;…." Elämän piiriin kuuluvat yllätykset ja vaivat rusentavat ja pienentävät kristityn joskus kääpiöksi, mutta Herran jalkojen juuressa hän lepää rauhassa. Siinä hän ammentaa voimaa, armoa ja totuutta. "….kuinka minä en ole vetäytynyt pois julistamasta teille sitä, mikä hyödyllistä on, ja opettamasta teitä sekä julkisesti että huone huoneelta…." Kristuksen seuraaminen on Jumalan suunnitelman seuraamista, sanan valossa vaeltamista. Siinä on laitettava itsensä likoon ilman hyötyä tai rahavirtoja. Pitää nähdä jokainen kristitty koti Jeesuksen asuinpaikkana, jossa Luoja suostuu viettämään siunattuja hetkiä ja kuuntelemaan monenmoisia marinoita. Herran kansa on kalliisti ostettu, Jeesuksen veren hintaan. "…vaan olen todistanut sekä juutalaisille että kreikkalaisille parannusta kääntymyksessä Jumalan puoleen ja uskoa meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen….." On jotakin, mikä säilyy aina ja se on uskoontulon välttämättömyys. Sitä ei voi ohittaa, eikä korvata millään kristillisellä hyveellä tai palvelulla. Vain todellinen kääntymys, suunnan vaihto voi pelastaa ihmisen. Elävä armo kohtaa sitä, joka tahtoo luopua synnistä, maailmasta ja perkeleestä, lakkaa pelkäämästä ihmisiä ja heidän sanomisiaan. Laskelmoinnissa on tehtävä arvio, mitä jää viivan alle, kun henki lähtee ja kenellä on viimeinen huuto lapsen puolesta, kuka kantaa kurjan kultasaliin? "….En minä kuitenkaan pidä henkeäni itselleni minkään arvoisena, kunhan vain täytän juoksuni ja sen viran, jonka minä Herralta Jeesukselta olen saanut: Jumalan armon evankeliumin todistamisen." Apt.20:19-24. Maailman ihmisten mielestä uskova on jo ihan pohjilla, eikä kukaan täysijärkinen haluaisi vaihtaa moisen hihhulin kanssa osia. Jeesus oli halveksittu, jota ei pidetty minään ja uskovat ovat samaa sukua. Ei uskovaisuus ole kurssissa, vaan pilkan ja aliarvostuksen kohde. Vain Jeesus rakastaa uskovaa, muut korkeintaan sietävät. Mutta Jeesus oksentaa penseät kristityt ulos kirkostaan (Ilm.3.), mutta penseä kirkko oksentaa elävät uskovat pihalle.

Pysähdyin pitkäksi aikaa tuon ihmeellisen sanan Jumalan sanan edessä, jossa Paavali kertoo saaneensa Jeesukselta tehtävän julistaa armon evankeliumia. Valtavaa! Suurenmoista! Mutta mite n paljon se vaatikaan häneltä, miten kuluttavaa se olikaan, miten voimia kysyvää, miten kunniaa syövää, miten vaatimattomasti hän joutui elämään, miten pitkiä matkoja hän kulki, miten paljon hän valvoi, miten usein paastosi, miten suuresti häntä vastustettiin ja vahingoitettiin pitkin matkaa. Ja kuitenkin hän kaivoi aina esiin jostain tuon ikuisen evankeliumin, joka voi pelastaa ihmissielut. Hän kuulutti sitä koko matkan, helteessä, merellä, petojen keskellä, ilman kannatusrengasta, ilman valtionapua, ilman stipendiä, ilman siunattuja kesäjuhlia tai rukoustapahtumia, ilman omaa kirkkorakennusta tai rukoushuonetta, ilman kännykkää tai läppäriä, ilman silmälaseja, ilman nitroja tai buranaa, ilman ravintolisiä tai paratiisin herkkuja. Häntä ei haastateltu Rooman radio Deissä, eikä häntä kutusuttu puhumaan Antiokian TV7 Pyhän Hengen iltaan. Mutta Herra laittoi hänet yksinäisyyteen kirjoittamaan vankilan pimeydessä pyhät kirjoitukset rakennukseksi tuleville miljoonille uskoville. Sitä oli Jeesuksen seuraaminen - ja on.

Voi, Herra, miten kaukana joskus olemmekaan sinusta, miten kaukaa kuulemme sinun äänesi ja miten vaikea onkaan taipua sinun tahtoosi, suostua kulkemaan niiden kanssa, jotka sinä valitset ystäviksemme. Anna minulle avoin sydän vastaanottaakseni armosi, uhrisi, veresi, syntieni puhdistajaksi, pelastukseksi ja uuden elämän voimaksi. Pyyntöni on, että voisin olla avuksi toisille, jotka haluavat löytää sinut ja seurata sinua uskossa ja elämässä, Raamatun sanassa ja rukouksessa.
Herätä luopiot, synneissä nukkuvat sielut, sakkokierroksille väsähtäneet, pirun pettämät, koukkuun jääneet, pelon vallassa olevat. Ota heidät avosylin vastaan kuin tuhlaajalapset isän kodissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti