torstai 7. huhtikuuta 2016

Sinun kätesi ovat minut luoneet ja tehneet; Job 10:8


Olimme katsomassa synnytyssairaalassa vastasyntynyttä. Olin tullut tupla papaksi. On se pieni ja kuitenkin niin täydellinen. Mietin, miten kukaan voi olla tuommoisen nähdessään ateisti tai kehitysopin kannattaja? Kuinka kukaan voi ajatellakaan, että lapsi syntyy sattumalta ja kehittyy vahingossa ihmiseksi? No, meitä on niin monenlaisia, eivätkä järki ja viisaus olekaan sama asia. Tietoa voi hankkia, mutta Jumalan viisaus on taivaan lahja. Monet ovat vain jääneet Tyhmälän asemalle, jonka odotushuoneen nimi on epäusko ja heillä on varattuna junalippu, jossa lukee: yhdensuuntainen matka epätoivoon! Mutta minä kiitän Herraa!
                       

Mutta Jumala on luonut vauvan. Vauvalla on pieni suu, jonka Jumala on valmistanut kiitollisuutta varten. Hänellä ovat pienet korvat, että hän voisi kuulla Jumalan sanaa ja lähimmäisten mietteet. Hänellä ovat pienet silmät, jotka Jumala on valmistanut näkemään luomakunnan ja luodut. Hänellä on pieni nenä, että voisi haistaa hyvän ja pahan eron. Hänellä ovat pienet posket voidakseen tuntea, miten häntä rakastetaan. Hänellä on hiukan hiuksia, että hän voisi vakuuttua siitä, että Jumala lukee ne kaikki. Vauvalla ovat pienet jalat, että hän voi kulkea Jumalan asioilla ja johdatuksessa. Vauvalla on pieni sydän, että voisi uskoa Kristukseen. Vauva on puettu lämpimiin vaatteisiin, että voisi aikanaan ymmärtää, minkälaisen vanhurskauden vaatteen Kristus on hänelle valmistanut. Vauvalla ovat vanhemmat, että hän voisi saada turvan, huolenpidon ja ruoan, jotka ovat esikuvia Taivaallisen Isän lahjoista meille syntisille.

Jumala on luonut ihmiset yhteyteensä, elämään kanssaan ja uskomaan häneen. Olimme paratiisissa, mutta jouduimme sieltä pois. Jotkut ajattelevat sen olevan tänään Panamassa, mutta sen ovi on Golgatalla. Jumalan taivaallinen siunaus on täydellinen ja tämä kaikki on tullut lähelle Kristuksen henkilössä ja vaikutuksessa. Jumalan suunnitelma on paljon enemmän jokaisen ihmisen kohdalla, kuin kukaan osaa ajatella tai ymmärtää. Ja vaikka ajallinen elämä tuokin monet murheet ja vaikeudet tullessaan, on taivastoivo kuitenkin siunaava uskovaa aina. On suurta olla Jumalan lapsi ja pelastettu. On onnellista, jos saa elää uskovassa kodissa, jos jokapäiväisessä elämässä on lähellä uskovia ihmisiä. "Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka on siunannut meitä taivaallisissa kaikella hengellisellä siunauksella Kristuksessa, niinkuin hän ennen maailman perustamista oli hänessä valinnut meidät olemaan pyhät ja nuhteettomat hänen edessään, rakkaudessa, edeltäpäin määräten meidät lapseuteen, hänen yhteyteensä Jeesuksen Kristuksen kautta, hänen oman tahtonsa mielisuosion mukaan, sen armonsa kirkkauden kiitokseksi, minkä hän on lahjoittanut meille siinä rakastetussa" Ef.1:3-7.

Mies heitti ministerin päälle colaa ja sai sitten nimikkeen colasimo, josta hänet myöhemmin tunnistetaan. Myöhemmin sakottamisen yhteydessä hän kertoi rehvakkaana katumattomana tekevänsä sen vaikka uudestaan? Varokoon siis kansanedustaja, virheistä rokotetaan. Eikä kaikille riitä cola, pitää etsiä teräase tai pyssyn kuula vahingoittamaan toista. Sellainen on ihminen, pahuus, vääryys, valhe, viha ja kaikenlainen synti ovat hänen tavaramerkkejään. Ihmisellä ei ole edellytyksiä hyvään ja oikeaan, olemme vääryyden ja pahuuden lapsia - parhaatkin. Siksi kaikki tarvitsevat Jeesusta, muuten elää vain kuolemassa, kylvää kuolemaa ja kulkee kuolemaan.

Ihminen on syntynyt synnissä ja elää perisynnin alaisuudessa, siksi hänen valintansa ovat väärät. Hän on naiivi ja koristelee itsensä mennäkseen paremmin kaupaksi, kuin nuori nainen lauantaitansseihin lipuessaan. Mutta nämä rakastajat osoittautuvatkin hyväksikäyttäjiksi, jotka vain tuhoavat hänet, käytettyään hylkäävät kuin vanhan auton. Aikansa kehuvat, sitten ryhtyvät karttelemaan. Eikä hänen osakseen jää kuin toteamus: tuhon oma! "Ja sinä tuhon oma, mitä teet, kun pukeudut purppuraan, kun koristaudut kultakoristeilla, kun suurennat silmäsi ihomaalilla? Turhaan sinä itsesi kaunistat. Rakastajat ovat hyljänneet sinut, he etsivät sinun henkeäsi. Sillä minä kuulen huudon, niinkuin synnyttäjän tuskanhuudon, vaivan, niinkuin ensisynnyttäjän vaivan, tytär Siionin huudon; hän vaikeroitsee, levittää kätensä: "Voi minua, minun sieluni menehtyy murhamiesten käsiin!" Jer.4:30-31. Murhamiehet ovat tunnetut kautta kirkkohistorian: synti, kuolema ja perkele. Nämä pyrkivät surmaaman kaikki sielut, joka paikassa, kaikkina aikoina. Tälle sylttytehtaalle kelpaa raaka, hyvin riippunut ihmisliha. Murhamiehet toimivat kuin mainoksessa: lihaa säästämättä ja laadusta tinkimättä. Mutta kohteena oleva kokee olevansa vaivassa kuin ensisynnyttäjä, sielu menehtyy.

"Metelin ääni kaupungista! Ääni temppelistä! Herran ääni: hän maksaa palkan vihollisillensa!" Jes.66:6. Kaupunki on kuva Jumalan seurakunnasta, Jerusalemista, joka odottaa messiasta, Vapahtajaansa. Ja silloin hänen äänensä kuuluu temppelistä, oikeasta Jumalan temppelistä, mutta ei enää niin kuin Salomon aikana salattuna kirkkautena, vaan lihaan tulleena Jumalan Poikana. Ja aikanaan selviää, että temppeli onkin Herran oma ruumis, jossa koko jumalanpalvelus ja uhri tapahtuu. Hänet ylennetään ristille, hänestä näkyy karmea kärsimysmuoto, hän on Jumalan Karitsa. Ristillä hän voittaa viholliset, murhamiehet kukistetaan, ihmisen pahimmat viholliset saavat tuomionsa. Sieltä lähtee vain yksi voittaja jatkamaan matkaa - ylösnoussut Jeesus.
Jeesus syntyy ihmiselämään tuon järjestyksen mukaan, kun ihmissielu ohjataan Golgatalle katsomaan syntiensä hintaa ja suurta armahtajaansa.
"Ennenkuin Siion kipuja tuntee, hän synnyttää; ennenkuin hänelle tuskat tulevat, hän saa poikalapsen." Jes.66:7. Poika on jotain, Jumalan Poika, Jeesus, hän on kaiken keskus, valo ja viisaus, tie ja totuus, rakkaus ja elämä. Jumala lahjoitti Poikansa armosta pelastukseksi syntisen maailman hyväksi. Jumala osti roskaa kullan hinnalla, hän sijoitti taivaan rikkauden maalliseen arvottomaan - meihin ihmisiin. Ja tämä tulee ihmisen osaksi uskon kautta ilman omia ponnistuksia, supistuksia ja kipuja. On siinä kuolevaisella ihmettelemistä.
"Minäkö avaisin kohdun sallimatta synnyttää, sanoo Herra, tahi minäkö, joka saatan synnyttämään, sulkisin kohdun?" Jes.66:9. Herätyksen ajat ovat erikoisia siunauksen aikoja seurakunnassa, eikä niitä ole montaa ihmiselämän aikana. Herätyksen ajat ennakoivat syntymää, uutta syntymää, jolloin jossakin sielussa tulee vallankumous ja murhamiehet irrottavat otteensa, kun Kristus tulee hallitsijan paikalle, Kuningas ja hänen valtakuntansa ilmestyvät.
Uusien uskovien syntyminen seurakuntaan tuottaa aina suurimman ilon. Uuden Jumalan lapsen syntyminen on uutisen arvoinen tapahtuma, enkelit iloitsevat Isän edessä, kun syntinen kääntyy. Hänestä tulee Jumalan lapsi, häntä hoidetaan sanan puhtaalla maidolla. "….että imisitte ja tulisitte ravituiksi hänen lohdutuksensa rinnoista, että joisitte ja virkistyisitte hänen kunniansa runsaudesta." Jes.66:11. Pienen lapsen tavoin ihminen vastaanottaa Jumalan sanan ravitsevaa maitoa, joka siihen asti on ollut hänelle vain kuollut kirjain ja historian saate. Mutta tämä taivaita avaava sanoma tulee hänen kalleimmaksi aarteekseen, kaikki muu katoaa, mutta sana ei koskaan. Hän saa osakseen Jumalan lohdutusta, Herra hoitaa häntä, omaansa. Ihminen näkee nyt Jumalan kunnian uusin silmin. Hän tuntee elämässään iankaikkiset käsivarret, jotka kantavat häntä, tukevat ja hoitavat häntä. Jumalan välittäminen on ylenpalttista ja syntinen on aivan kyynelissä näin suuresta rakkaudesta. Hiljaisissa hetkissä sielu virkistyy Herran runsaan pöydän ääressä, armo auttaa pitkin matkaa.

On ihmisiä, joilla on aina paha olo, juttelin juuri hiljattain erään sellaisen kanssa. Kuunneltuani häntä tovin, olin saanut kuulla suuren kuorman huonoja uutisia, lähes kaikki oli pielessä. Oli pakko nostaa kädet ylös ja siirtää koko ongelmajäte Herralle - ainoa mahdollisuus. Rukoilimme yhdessä. Omat taitoni, tietoni tai ymmärrykseni ei kyennyt löytämään mitään hyvää ratkaisua elämän solmuihin. Myöhemmin ajattelin, että on kuitenkin tärkeää kuunnella ja antaa tukea kaverille, jos tämä sitä pyytää. Moni on niin kovin yksin ongelmiensa kanssa, elossa, mutta tunnelma kuin hautajaisissa ilman arkkua ja vainaja kävelee vielä. Aikuinenkin on silloin avuton kuin lapsi, joka kaipaa vanhemman syliä, turvapaikkaa, vastuunkantajaa. Jumala on sellainen. "Sillä näin sanoo Herra: Minä ohjaan hänen tykönsä rauhan niinkuin virran ja kansojen kunnian niinkuin tulvajoen. Ja te saatte imeä, kainalossa teitä kannetaan, ja polvilla pitäen teitä hyväillään. Niinkuin äiti lohduttaa lastansa, niin minä lohdutan teitä, ja Jerusalemissa te saatte lohdutuksen." Jes.66:12-13. Herran sylissä on tilaa, eikä tarvitse olla ensin jotain kelvatakseen. Siellä löytyy paikka vastasyntyneelle ja elinkautisvangille ja kaikille siltä väliltä. Siellä on rauhan virta, Pyhän Hengen lohdutus, hiljaisuus ja lepo. Siellä on vastaus tietämättömälle, ratkaisu päättämättömälle, tulevaisuus pysähtyneelle, armo syntiselle.

Herra, olemme kuin lapset sylissäsi, anna meidän nähdä kasvosi, ettemme olisi vain selin sinuun päin silmät ummessa. Anna meidän tuntea rakkautesi elämässämme ja kuulla äänesi sanassasi, ettemme eksyisi turhuuden markkinoille, tyhmyyden asemalle, epäuskon odotushuoneeseen tai epätoivon junaan. Valitse sinä meidän ystävämme, jotka vahvistavat uskoamme. Anna meille rauhasi, anna sen tulla kuin virta luoksemme, että tulisimme kiitollisiksi ja ylistäisimme sinua. Anna meille lohdutuksesi, että virvoittuisimme ja jaksaisimme.
"Sinä olet luonut minun sisimpäni, sinä punoit minut äitini kohdussa. Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti. Sinun tekosi ovat ihmeellisiä, sen minun sieluni kyllä tietää." Ps.139:13-14.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti