perjantai 6. toukokuuta 2016

прими иисусa - vastaanota Jeesus


Pitkällä Venäjänmatkalla tuli käytyä monissa seurakunnissa ja kodeissa ja pidettyä kymmenkunta
uusia kerrostaloja
puhetta ja lukuisia keskusteluja ja rukouksia. Kävimme mm. Hilkan isän kotipaikkakunnalla Harlussa. Näkymä oli varsin ankea - tavanomainen - kauniista päivästä huolimatta. Vanhoja talorähjiä siellä täällä, hoitamattomia pihoja, koirien haukuntaa ja lautasantenneita. Kylän valopilkku oli uusi kirkko ja sen yhteydessä toimiva päihdeongelmaisten hoitokoti. Muissakin kylissä ja kaupungeissa kristityt olivat esillä uusien kirkkorakennusten kautta. Mutta ongelmana näyttää olevan sama kuin monissa kehitysmaissakin, että ulkomailta tuotettuna valtaväestö tottuu avustamiseen niin, ettei sen keskuudessa synny uutta elämää ja hengellistä liikehdintää. Ja nekin harvat, jotka ovat
kirkko ja vankila mantereella matkalla solovetskin saareen
aktiiviseurakuntalaisia, miettivät, miten pääsisivät Suomeen tavaraparatiisiin? Puhuimme seurakunnissa, joissa oli vain 25 - 50 jäsentä. Paikalla saattoi olla puolet seurakunnasta, joka on kyllä hyvä lukema. Suomessahan se tarkoittaisi väen paljoutta - tuhansia? Erikoista olivat myös aivan uudet kerrostalot, 6 kerrosta, mutta ilman hissiä? Voisi olla vaikea saada kaupaksi Suomessa? Itsekin mietin, että jos olisin siellä yläkerrassa ja sitten tullut parkkipaikalle ja huomaisin, että kukkaro jäi kotiin - ja ei kun kiipeämään takaisin.

aamunäkymä erään pappilan keittiöstä
Erään entisen kirkon pihalla Petroskoissa kävimme kääntämässä. Se oli myyty tarpeettomana jollekin maalliselle yritykselle. Ennen niin kaunis piha ja ympäristö romuineen näytti paikalliseen tapaan kaatopaikalta tai kierrätyskeskukselta? Seisoin siinä hetken sateessa ja muistelin aikoja, jolloin olin saarnannut täällä ja Herra oli ollut väkevästi läsnä. Täällä oli joskus ollut koolla satoja ihmisiä Jumalan sanan kuulossa ja laulamassa Herralle kiitosta. Muistelin ihmisiä, joita olin tavannut, joiden kanssa oli jaettu kokemuksia ja yhteistä uskoa. Nyt se oli kaikki ohi. "Sillä paimenet olivat järjettömät eivätkä etsineet Herraa; sentähden he eivät menestyneet, vaan koko heidän laumansa hajotettiin. Ääni kuuluu! Katso, se tulee, suuri pauhina pohjoisesta maasta, tekemään Juudan kaupungit autioiksi, aavikkosutten asunnoksi." Jer:10:21-22. Henkivallat väijyvät kaikkea pyhää ja Jumalan asuntoja saadakseen tappaa, tuhota ja niellä kahdentienkulkijat, luopiot ja penseät kristityt. Vaarana on myös yksinkertaisuuden hylkääminen ja pyrkimys prameaan kristillisyyteen, sillä menestys maistuu, muttei risti.

paikallinen menopeli ja perhe
Sortavalan kaupungin pääkatua kulkiessani pysähdyin vanhan sisälähetysseuran toimitalon edessä, siinä oli ollut myös raamattupaino ja diakonissalaitos. Vielä oli seinällä kyltti, jossa luki Risti ja Raamattu. Siinä on riittävästi ohjelmaa ja johdatusta kenelle tahansa Kristuksen seuraajalle, vaikkei olisi näkyvissä mitään ihmeellistä profetiaa tai erikoisia ilmestyksiä. "Näin sanoo Herra: "Älkää totutelko itseänne pakanain menoon älkääkä kauhistuko taivaan merkkejä, sillä pakanat niitä kauhistuvat. Sillä kansat noudattavat turhia jumalia;… Ei ole ketään sinun vertaistasi, Herra; sinä olet suuri, ja suuri ja voimallinen on sinun nimesi. Kuka ei sinua pelkäisi, sinä kansojen kuningas? Sillä siihen sinä olet arvollinen." Jer.10:2-3,6-7. Suuri Jumala ilmenee pienissä ihmisissä, Jumalan voima ilmenee ihmisen heikkoudessa, Jumalan valo ilmenee ihmisen pimeydessä, Jumalan vanhurskaus ilmenee ihmisen suuressa syntisyydessä. Mutta pakanuuden valta ulottuu kaikkialle ja syö kaiken hyvän tieltään, myrkyttää sielut ja tuhoaa uskon. Vain Herra voittaa sen, elävä Jeesus Kristus.
juhlakakku
Samassa kaupungissa oli myös näköalapaikka, Kuhavuori, jossa kävimme ihailemassa maisemia. Siellä oli vanha näkötorni, jonne oli tullut aikoinaan vesijohto. Mutta suomalaiset olivat sabotoineet systeemin lähtiessään, eivätkä uudet asukkaat osanneet sitä laittaa kuntoon ja niin siellä ei ole tänään vettä. Vettä on kyllä yleisesti tarjolla ja sitä riittää, laatu vaihtelee. Mutta elävää vettä on niukasti jaossa ja valtio vahtii sen jakelua. Voimme vain kuvitella, millainen riemu siitä syntyisi, kun tuhat kaupunkilaista saisi juoda elävää vettä? Varmaan syntyisi vaino? Mutta Jeesukseen turvautuva imaisee itseensä taivaallista vettä ja elää. "Siunattu on se mies, joka turvaa Herraan, jonka turvana Herra on. Hän on kuin veden partaalle istutettu puu, joka ojentaa juurensa puron puoleen; helteen tuloa se ei peljästy, vaan sen lehvä on vihanta, ei poutavuonnakaan sillä ole huolta, eikä se herkeä hedelmää tekemästä." Jer.17:7-8.

Murmanskin valtatiellä oli eräs pysähdyspaikka, jossa einehdimme. Paikka oli jotenkin sidoksissa ortodoksikirkkoon, koska kahvilassa oli jopa kirkon työtä varten peltinen kolehtilaatikko. Emme laittaneet kuitenkaan mitään siihen tällä kertaa, katsotaan, jos sitten ensi kerralla? Samassa paikassa oli tienposkessa suuri ortodoksiristi, jossa kaksipuolinen teksti: "Enkeli
kanssasi" ja "Pelasta ja suojele". Saman voisi hyvin lanseerata myös Suomen pikatien scriinille, ehkä se pysäyttäisi jonkun tai ainakin hiljentäisi hetkeksi miettimään minne olet menossa ihminen, missä vietät iäisyytesi? Eräällä seinällä pappilassa, jossa yövyimme matkallamme, oli juliste, jossa luki vänäjäksi: прими иисус - "Hyväksy (vastaanota) Jeesus". Siinä on sanomaa kirkolle loppuelämäksi. Jospa kaikissa Suomen pappiloissa lukisi tuommoinen teksti, jospa jokainen virkaan asetettu seurakunnan työntekijä olisi noin motivoitunut ja sisäistänyt Pyhässä Hengessä taivaallisen sanoman? "…ja he huusivat suurella äänellä sanoen: "Pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsalta." Ilm.7:10.
Eräässä seurakuntatapahtumassa oli varsin hyvä henki ja koimme Jumalan siunausta paikallisten kanssa. Eräässä vaiheessa nuori mies (20 v ?) halusi laulaa hengellisen laulun koko porukalle ja mikäs siinä, antaa palaa vain. Pian aloituksen jälkeen huomasimme kaikki, ettei hänellä ollut laulunääntä, mutta intoa senkin edestä. Mutta ei hätää, taitava tulkkimme säesti kitaralla ja lauloi mukana. Se kuulosti melkein hyvältä. Ajattelin, että Herra on ihmeellinen, kun saa kivet huutamaan edelleen ja innostaa todistajiaan. Se on usein mennyt niin, että kun hyvät eivät lähde, Herra lähettää huonot.


Pysähdyimme vanhalla rajakivellä, jossa oli punaisella maalilla CCCP ja sinisellä SUOMI. Muuten paikka oli kuin mikäkin maalaismaisema, ei suuri kylttejä, ei matkamuistomyymälää, ei sotilaita, ei virkavaltaa, ei katselijoita. Sillä kertaa paikalla vain me, pari turistia ja paikallinen tulkki. Ilmeisesti suurin osa kiiruhti tuon paikan ohi siihen kiinnittämättä huomiotaan?

paikallinen pirulle pyhitetty mersu
Jumalan valtakunnan etsintätyössä ihminen joutuu joskus tiukoille omatuntonsa kanssa. Kun Herra tulee lähelle, alkavat posket kuumottaa ja hiki nousta pintaan, hyvästä tulee huono, viattomasta syntinen. Ikuisuuden rajalla käydään ankaraa taistelua sielunpelastuksesta, ihminen hangoittelee vastaan ja Herra kutsuu pelastukseen. Huutosakki yrittää estää ihmistä kääntymästä ja järkisyyt puoltavat maailmanorjuutta edelleen. Jo aikaa hukattu kasteenarmokaan ei nyt auta, eikä rippikoululupauksesta ole mitään hyötyä. Hyvien tekojen kurssi laskee silmissä ja poloinen on kovin heikoilla tässä ravistelussa. Sitten Jumala näyttää ihmiselle, miten suuri on hänen syntinsä ja kurja tilansa, sekä tulevaisuuden ennuste: "Juudan synti on kirjoitettu rautapiirtimellä, timanttikärjellä, kaiverrettu heidän sydämensä tauluun ja teidän alttarienne sarviin….. Sinun on luovuttava perintöosastasi, jonka minä olen sinulle antanut; ja minä saatan sinut vihollistesi orjuuteen maassa, jota sinä et tunne. Sillä te olette sytyttäneet minun vihani tulen; se on palava iankaikkisesti." Jer.17:1,4.

Parhaimmillaan ihminen nöyrtyy ja suostuu armahdettavaksi. Hän antautuu ilman ehtoja. Rajat muuttuvat ja Jeesus merkitsee valloittamansa uuden alueen taivaan kirjoihin. Kun ihminen tulee uskoon, Jumala laittaa valtakuntansa hallinnon sydämeen, sinne pystytetään risti, ja Golgatan voittajan, Jeesuksen, Henki vuodatetaan sisimpäämme. Alue on Vapahtajan sitten pysyvästi, paitsi jos ihminen luopuu Jeesuksesta. Piru karkotetaan pihalle ja Pyhä Henki kirjoittaa sinne uuden omistajan nimen. "Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. " Jer.31:33 Tämä on ainoa tapa, millä Jumala saa otteen ihmisestä, suvusta, läheisistä, seurakunnasta.

puilla toimiva vedenlämmitin
Eräässä kirkossa, Aunuksessa, jossa pidin jumalanpalvelussaarnan, kävi niin, että kirkonmenojen jälkeen alkoi vielä lapata lapsia ja nuoria alttarin ääreen polvistumaan ja rukoilemaan. He puhuivat asioitaan papille ja tämä rukoili heidän puolestaan ja siunasi heitä. Myöhemmin keskustelimme pappilassa tapauksesta ja mies kertoi sen olevan tavallista heidän toiminnassaan. Rohkaisin häntä jatkamaan ja kerroin olleeni kovin ilahtunut nähdessäni tällaista. Ajattelin samalla meikäläisiä vastaavia tilanteita, joissa väki lähti kuin varpusparvi mahdollisimman hilpakasti tahoilleen. Vai oliko niin, ettei sana ollut sattunut silloin, tai oliko sitä ollut ensinkään mukana? Oliko ollut vain jonkinlainen aamuvihje kyseessä, oliko tarjottu elämän leivän asemesta makupaloja ja toivepuheita? Oliko sanoma laimennettu niin paljon, ettei se enää vaikuttanut ja kansa oli tottunut pillimehuannoksiin, vaikka Jumala oli laittanut pidot Golgatalla ydinrasvasta ja voimaviinistä?

Sinä, Herra olet tehnyt kaiken eteemme, että voisimme elää uskossa sinuun ja tehdä valintoja sanasi mukaan. Sinun suuruutesi kattaa koko maailmankaikkeuden ja sinä kokoat kerran kaikki kansat eteesi. Rukoilen, että pelastat tänään suuren Venäjän ihmiset.  Anna siellä uskoville rohkeutta pitää vanhurskautta voimassa, palvella sinua valtakunnassasi ja säilyttää sen rajat, kunnia ja lupaukset. Kirjoita sanasi sydämiin ja anna tuntuvaa rakkautta niille, jotka eivät sitä mitenkään ansaitse. Ilmesty vankiloissa, kodeissa ja kaduilla, kirkoissa ja ihmismielissä Jäämereltä Mustamerelle, Karjalasta Siperiaan, Kremlin palatseista ja surkeimpaan mökkiin, pikkusyntisistä suurrikollisiin, lapsille, nuorille, äideille, isille, vanhoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti