lauantai 16. heinäkuuta 2016

Jeesus ja lukitut ovet

Turun Hirvensalossa lasten seimessä laulettiin laulua Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Mutta minä en ymmärtänyt sitä, että kuka on voinut ajaa tai jättää ne avuttomat lapset sinne sankkaan metsään keskenään kulkemaan ilman vanhempiaan, ilman ruokaa, ilman karttaa? Niin, olihan siellä tuo enkeli heidän suojelijanaan, tietysti, mutta tilanne oli minusta vähintäänkin kummallinen. Minun vanhempani eivät olisi koskaan jättäneet minua yksin korpeen? Mutta meni pitkään ennenkuin minulle selvisi, mitä sen laulun sanoma merkitsi minulle. Olisin tarvinnut Jeesusta ymmärtääkseni, sillä olin lukittujen ovien takana.
Uusi laki Venäjällä on täystyrmäys kaikelle herätyskristillisyydelle ja vahvistaa ortodoksikirkon asemaa. Laki kieltää kotikokoukset, seurakunnan ulkopuolisen evankelioimisen. Raamatun opettaminen kielletään alaikäisille ja uskosta osattomille. Kaikkeen hengelliseen toimintaan tarvitaan luvat niin paikallisilta kuin lähettäjiltä. Seurakunnan paimenten pitää kontrolloida kaikkea toimintaa ja raportoida siitä viranomaisille. Ovien sulkeutuminen vie tilanteen vanhaan Neuvostoliiton aikaan takaisin. Venäjä tarvitsee Jeesuksen, sillä he ovat lukittujen ovien takana.

Erään suomalaisen ystäväperheen elämä koki tyrmäyksen, kun islaminuskoinen nuori mies tappoi heidän tyttärensä ja itsensä. Kaikki luottamus ihmisen hyvyyteen ja oikeisiin valintoihin mureni hetkessä tuhkaksi. Uskontoon verhoutuva piru on vaikea vastustaja ja tekee jatkuvasti yllätyshyökkäyksiään. Usko ihmisen hyvyyteen murenee, kun pahuus näyttää sarvensa. Turvattoman linnake on lukittujen ovien takana, eikä siellä ole vielä Jeesusta.

"Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, myöhään illalla, kun opetuslapset olivat koolla lukittujen ovien takana, juutalaisten pelosta, tuli Jeesus ja seisoi heidän keskellään ja sanoi heille: "Rauha teille!" Joh.20:19. Itse he olivat lukinneet ovensa pelätessään kanssaihmisten hyökkäävän kimppuunsa, sillä Mestari oli juuri aiemmin tapettu uskonnollisten ihmisten toimesta. Siellä neljän seinän sisällä oli vain odotettava ja pelättävä ilman mitään hyvää ratkaisua elämäntilanteen korjaamiseksi. Pelkojen horjuttama uskova tuntee olevansa kovin yksin ongelmiensa kanssa. Hänestä Jeesus tulee liian myöhään paikalle? Monta kertaa hän on kokenut, ettei Jumala välitä hänestä, eikä hänen tärkeitä asioitaan tunnuta käsiteltävän taivaassa ollenkaan. Hidasta on kuin Venäjän tullissa. Juutalaisuus pelottaa uskovaa, varsinkin juutalaisuudesta kääntynyttä uskovaa. Uskonto ei hyväky uskoa, muotojumalisuus ei hyväksy Kristusta.

Kun uskonelämä kadottaa Kristuksen, jää jäljelle vain oma into ja pelko, vaihtelevat tunteet ja piiloutuminen. Pelastuksen riemu on kadonnut, taivas on suljettu ja täynnä myrskyvaroituksia. Jonakin päivänä sitä miettii, että mitä tämä kannattaa ja mitä tästä hyötyy, miksi olenkaan joutunut tähän jamaan? Mutta siihen tilanteeseen ilmestyy Jeesus, ja sanoo: "Rauha teille!" Vapahtaja tuo rauhan sanansa kautta, usko tulee kuulemisesta. Koko sen hetkinen ilmapiiri muuttuu, kun Jumalan rauha virtaa huoneeseen. Mestari tuo turvallisuuden, hallintavallan, varjeluksen. Jumala ei olekaan hylännyt meitä, hän välittää meistä ja on kanssamme.

Kun Jumala etsi aikoinaan kansaansa parannukseen, eikä väki halunnut kuulla Herraa, niin Jumala lähetti voimakkaan kurituksen naapurin taholta. Lukittu huone avautui kuin sardiinipurkki, mutta sen teki vihollinen.
"Voi Assuria, joka on minun vihani vitsa ja jolla on kädessään minun suuttumukseni sauva! Minä lähetän hänet jumalattoman kansakunnan kimppuun, käsken hänet vihastukseni kansaa vastaan saalista saamaan ja ryöstöä ryöstämään ja tallaamaan sitä kuin katujen lokaa." Jes.10:5-6
Se toimi Jumalan vitsana ja jälki oli haavoittavaa. Sen seurauksena ovet aukesivat Kristukselle ja hän pääsi taas kunniapaikalleen. Mutta tuho oli suuri ja kansa tunsi nahoissaan kovan kouran. Vain jäännös palasi Jumalan luo, tunnustaen tämän Herruuden. Aina joku oppii kovassa koulussa - mutta eivät kaikki, osa kaatuu kentälle.
"Sinä päivänä ei Israelin jäännös eivätkä Jaakobin heimon pelastuneet enää turvaudu lyöjäänsä, vaan totuudessa he turvautuvat Herraan, Israelin Pyhään. Jäännös palajaa, Jaakobin jäännös, väkevän Jumalan tykö." 20-21.

Sairaus ja lukitut ovet
Sairaus sulkee ovet, jotka ovat olleet aina auki. Ryhdikäs uskova on hetkessä rauniokasa, muinaismuisto, ehtoopuolensankari. Sairas vetäytyy kuoreensa tuntien menettäneensä elämän voimansa, -halunsa ja ystävänsä. Hän ajattelee vain vikaansa, ja miksi se on tullut hänelle, ja miten kauan se kestää, ja missä on Jumala? Sairas rukoilee Jumalaa tai katkeroituu hänelle? Sairaus pilaa hänen omat suunnitelmansa tulevaisuuden suhteen, se lyhentää hänen elämäänsä, se vie hänen kauneutensa, se karkottaa hänen ystävänsä etäämmälle. Niin sairas sulkee ovet ja linnoittautuu huoneeseensa - ilman Kristusta. Pelko lisääntyy, vaivat muhivat, mieli katkeroituu, on yksinäistä. Missä olet Jeesus, missä sinun rauhansanomasi?

Avioliitto ja lukitut ovet
Kun mies ja nainen rakentavat avioliittoaan, siihen kuluu aikaa, sanoja ja oppimista, hikeä ja kyyneleitä, hamekangasta ja rautanauloja, koivuvihtoja ja muovipusseja, sekä tuhansia kilometrejä askeleita ja paljon yöunta, hiukan rahaa ja vähän velkaa. Suku toimii avioliiton huutosakkina ja lapset peilinä sen onnistumisesta, viranomaiset seuraavat etäältä ja pankki vahtii saataviaan. Mutta liian usein avioliittoa rakennetaan ilman Jumalaa, eikä siitä hyvää seuraa. Itse lukitut ovet, ovat omavoimaisuuden osoitus, jossa ratkaisuvalta on otettu omiin käsiin. Sisällä asuu pelko ja kykenemättömyys tasapainoon. Kaksi yrittää elää kuin yksi, mutta eivät tule toimeen edes itsensä kanssa. Viha, vaatimukset, mustasukkaisuus, hallitseminen ja kiusaaminen ovat jokapäiväistä. Siellä tarvitaan Kristusta, rauhan tuojaa.

Seurakunta ja lukitut ovet
Jos uskovaisuus rakentuu vain uskonnolle, on seurauksena vain uskontoa, tapoja, perinteitä, yritystä olla osaava, hyvä, kiltti, kuuliainen ja lainomainen. Sen seurakunnan ovelle voisi laittaa kyltin: "Ei tartte auttaa" tai "Kyllä me pärjätään omilla" tai "Täällä ei olla tiukkapipoja, eikä liian hengellisiä" tai "Me emme kysele toisten uskoa". Joillekin seurakunta on tapa hankkia hyötyä, taloudellista hyötyä, suosiollista hyötyä, kunniaa, kannatusta, ruokaleipää. Tällaiset ihmiset tulevat kirkkoon, jos siitä on jotain hyötyä heille itselleen. Toisten tähden he eivät tee mitään, eivätkä ole ilmoittautumassa vapaaehtoisina Jumalan palvelukseen. Heidän seurakuntansa saattaa olla mainittavan toimiva ja edistyksellinen, mutta sieltä puuttuu Jeesus ja hänen tuomansa rauha. Se elää kuoleman tilassa, vaikka sillä on elävän nimi? Jeesuksen ilmestyminen muuttaa koko tilanteen, hautajaistunnelma poistuu ja elämä virtaa huoneeseen. Jos uskova ei kysy Jumalan tahtoa, hän ei myöskään voi siitä tietää mitään. Jos uskova ei suostu Jumalan tahtoon, hän kulkee oman-tahdon-tietä. Uskova sulkee ovensa Jeesukselta, mutta odottaa kuitenkin Herran huolivan hänet pian taivaaseen, kun on kaikki kuluttanut ajassa loppuun?
Laodikean seurakunta (Ilm.3.) on malliesimerkki lukittujen ovien seurakunnasta. Mutta sielläkin Kristus vielä kolkuttelee päästäkseen sisälle.

Elävä Kristus ja uskovat
"Ja sen sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Niin opetuslapset iloitsivat nähdessään Herran. 20:20. Kaiken kristillisyyden keskus on Kristus itse, hänen persoonansa, työnsä, kuolemansa, ylösnousemuksensa, elämänsä, voimansa, rukouksensa ja rakkautensa. Pelokkaiden uskovien piti saada nyt kertakaikkinen varmuus Jeesuksen olemuksesta, pyhityksestä, valtakunnasta ja tahdosta. Siksi Kristus näyttää heille haavansa, se on taivaallinen todistus, joka vakuuttaa enemmän kuin muut seikat. Uskovat ovat kautta aikojen veisanneet Jeesuksen veren voimasta ja armosta, joka on tullut syntisten ulottuville. Veri-laulut ovat evankeliumin ydintä. Koko Uusi Testamentti on täynnä tätä sanomaa ja uskoon tulleet ihmiset ovat todistaneet Golgatan voittajasta sanoin ja sävelin, elämänmuutoksin ja -tavoin. Ilman Poikaa ei ole Isää. Ilman verta ei ole anteeksiantamusta. Lukittujen ovien tilanteeseen tulee elävä Jeesus, Vapahtaja kohtaa avuttomat uskovat tuoden valon pimeään.
"kuinka paljoa enemmän on Kristuksen veri, hänen, joka iankaikkisen Hengen kautta uhrasi itsensä viattomana Jumalalle, puhdistava meidän omantuntomme kuolleista teoista palvelemaan elävää Jumalaa!" Hebr.9:14.
Jeesuksen antama rauha
"Niin Jeesus sanoi heille jälleen: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät." 20:21. Kun Kristuksen rauha tavoittaa uskovan sydämen, hän uudistuu uskossa. Luottamus Herraan palaa ykköspaikalle ja katse pysyy taas Vapahtajassa.
Lukittujen ovien kansa saa uuden voiman, kun Jeesus tulee heidän luokseen. Ovet aukeavat ja uskovat lähtevät palvelemaan Herraa. Jumalan rauha tulee voimaksi ja siunaukseksi, taivas aukeaa, ilo virtaa olemukseen.
"Mutta minä huusin avukseni Herran nimeä: "Oi Herra, pelasta minun sieluni!" ....Palaja, sieluni, takaisin lepoosi, sillä Herra on tehnyt sinulle hyvin.... Minä uskon, sen tähden minä puhun, minä, joka olin kovin vaivattu.... Sinulle minä uhraan kiitosuhrin ja huudan avukseni Herran nimeä. Minä täytän lupaukseni Herralle kaiken hänen kansansa edessä." Ps.116:4,7,10,17-18.
Elävä Jeesus tuo uskovan pois lukittujen ovien takaa. Elävä Jeesus saa hengellisesti kuolleet elämään ja puhumaan, liikkeelle, Herran palvelukseen, taivas toivoa, ilosanomaa kuuluttamaan. Seurakunta tulee rakkaaksi Jeesuksen valossa, toiset uskovat tulevat tärkeiksi, veljiksi ja sisariksi. Heidän kanssaan on ihana kulkea uskossa, valtakunnassa ja vaivassa, kun tietää Jeesuksen elävän.

Jeesus, Messias, tule lukittujen ovien läpi ja ilmesty kansallesi Israelille ja juutalaisille. Tule, Herra, kuolleitten uskovien koteihin, lukittujen ovien läpi tuomaan kadonnut rauha takaisin. Tule, Kristus ja näytä kylkesi ja haavasi, voitonmerkkisi, syntisille, jotka ovat kuolleet rikoksiinsa Tee veresi arvo sydämissä suureksi ja kiitetyksi. Ilmesty toivottomille sairaille, vaikean avioliiton murtamille, seurakuntiin, jotka ovat kadottaneet yhteyden sinuun, uskoville, jotka yrittävät korvata armon tekemisillään. Auta ylös uskovat, joista ei ole mihinkään! Tule, Messias, Sankari, Rauhanruhtinas, Jumala, pelkojen ja maailman hengen orjuuttamien uskovien lukittujen ovien huoneisiin. Anna ilon ja pelastussanoman sytyttää uskovat kaikkialla lähetystyöhön ja sinun odotukseesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti