perjantai 26. elokuuta 2016

"Eksää kuullu, mitä sulle sanottiin?

Kuulin, että Lauri on sairas, kuolemansairas ja ehkä ei kaukana kotiinkutsusta? Kävin siis katsomassa Lauria terveyskeskuksessa. Hänellä oli todettu aivoissa kasvaimia, joita ei voi leikata. Hänen motoriikkansa oli hiipunut ja puhe oli vaikeaa. Häntä nostamaan tarvittiin kaksi henkilöä sillä aikaa, kun pistäydyin siellä. Ennen niin ryhdikäs iso mies oli kuin varjo parhaista päivistään. Muistelimme menneitä ja hän kertoi viimeisistä vaiheistaan sairauden kourissa, taudin etenemisestä ja tunnoistaan. Vaimo ei enää kyennyt hoitamaan häntä kotona ja niin oli edessä siirto ammattilaisten hoidettavaksi. Mutta usko Jeesukseen oli kirkkaana puheessa ja hän tiesi koko ajan kenen oma on ja mihin hän on menossa. Ja vaikka naapurisängyn kaveri seurasi Riion kisoja ja jännitti lajivoittajia, niin meillä oli yhteisenä puheenaiheena Jeesus, turmiovaltojen voittaja ja taivaan perillinen, jolle Isä on antanut kaiken vallan universumissa.

Jossain vaiheessa Lauri yritti kertoa tuoreen tapauksen sairashuoneestaan. Hän kuvaili siinä sukulaiset, paikallisen papin ja ajalliset puitteet, mutta sitten ei millään meinannut löytyä avainsanaa, jonka halusi tuoda minulle tiedoksi. Hän puisteli päätään, pyöritti kättään kasvojensa edessä, mietti ja funtsasi. Ajan kuluttua se tuli sieltä: ehtoollinen - pappi jakoi heille yhdessä siinä ehtoollista. Hän oli helpottunut, se oli uutinen: hän sai ehtoollisen rakkaittensa kanssa, hän söi Jeesuksen ruumiin ja veren uskossa elämäkseen. Mikä ihana etuoikeus ja rikkaus syntiselle, armahdetulle ihmiselle.

Lähdin terveyskeskuksesta hyvin virkistyneenä ja pienistä omista vaivoista välittämättä. Kyllä ihminen on riisuttu, kun kuolema kolkuttaa ja lähtö on edessä. Siinä ei maallisella ole juurikaan merkitystä, eikä ajalliset enää sido sielua. Mutta uskova on onnellinen, hän on menossa kotiin, Jeesuksen luokse. Ajattelin Kristusta, joka rakastaa meitä niin paljon, että on ottanut syntimme kantaakseen ristinpuulle ja sovittanut uhrillaan pahuutemme. Hänen verensä on hintamme ja avain taivaspaikkaan. Ajattelin Lauria, joka oli niellyt ateismin valheen ja ollut tyhmyydessään vapaa-ajattelija. Mutta sieltä Herra hänet pelasti, sieltä Herra nosti hänet elämäntielle ja uudestisynnytti hengellisesti kuolleen miehen Jumalan kansalaiseksi ja taivaan perilliseksi. Mitkään inhimilliset syyt tai seikat eivät olisi saaneet häntä kääntymään pimeydestä valoon, saatanan vallasta Jumalan valtakuntaan. Ihmisvoimin ja uskotteluin ei hänen mielensä oli tullut muutokseen. Tarvittiin Jumalan Pyhä Henki, elävä julistettu evankeliumi ja evankelistan kutsu antautua Herralle.

Kotiin palattuani kaivoin arkistoista esiin Hietasen perheestä tehdyn haastattelun vuodelta 1983. Se oli tällainen:

Pirkkalassa on ollut herätystä. Lauri ja Ritva Hietanen tulivat uskoon viisi vuotta sitten. Laurin jumalakielteisyys ja Ritvan muotojumalisuus romuttuivat heidän joutuessaan Jumalan kutsun alle. Myöskin lapset Pentti ja Tiina sekä Ritvan isä tulivat herätykseen.
Ongelmatonta ei uskovankaan elämä ole. - Oman minän kanssa on aina vaikeuksia, sanoo Ritva. - Kyllä se epäusko käy joskus päälle, toteaa Lauri ja jatkaa: - Toiset uskovat ovat olleet patistamassa mukaan… se on ollut hyvä asia - oikeastaan ihan välttämätöntäkin.

- Ateistiseen ajatteluuni kuului, ettei ole ketään ihmisen yläpuolella, ettei Jumalaa ole. Olin itse ylin, Lauri Hietanen kertoo. Hänen aatemaailmansa oli saanut voimakkaita vaikutteita puolustuslaitoksessa, josta vapauduttuaan hän välittömästi erosi kirkosta. Työpaikallaan hän joutui tekemiseen vapaa-ajattelijoiden kanssa ja tilasi heidän lehtensäkin. Nämä yhdessä vahvistivat hänen käsityksiään ateismista.
- Kasvoin lapsuuteni työläisperheessä Tampereen Epilässä. Meillä ei puhuttu koskaan Jumalasta. Joskus äiti kuitenkin kielsi meitä lapsia mainitsemasta turhaan Jeesuksen nimeä. Jonkin asteinen lainkunnioitus minulle silti jäi sisimpään lapsuudestani, koska en hyväksynyt esimerkiksi yksityisen omaisuuden varastamista. Joskus väittelin jehovantodistajien kanssa Jumalan olemassaolosta. Jumala oli mielestäni ihmisten keksintö. Kirkko oli minulle vain yksi laitos, jota en voinut hyväksyä. Näin sen toiminnassa paljon epäkohtia. En hyväksynyt kirkon ja valtion yhdessäoloa. Myöskin tapaamani papit vaikuttivat minusta enemmän leipäpapeilta kuin Jumalan miehiltä.

Ritva on kotoisin Kylmäkosketta ja asunut myöskin lapsuutensa Tampereella. Hänellä on ollut myönteisiä kokemuksia kristillisestä uskosta lapsuuden ajoilta:
- Isä ja äiti olivat sellaisia uskonasioitten harrastelijoita. Mummu oli uskova ihminen. Hän oli hyvin rakkaudellinen, eikä koskaan moittinut tai tuominnut ketään vaan paremminkin siunasi ja rukoili. Usein sain kirjeen, jossa mummu ilmoitti rukoilevansa puolestani. Olin esirukouksen lapsi.
Monien kaltaistensa tavoin Ritvakin luuli olevansa uskovainen, vaikka todellisuudessa kuuluikin nimikristittyjen valtavaan joukkoon. Jumala puuttui ratkaisevasti hänen elämäänsä, jolloin hänen piti ratkaista suhteensa Jeesukseen: - Tiesin Jeesuksen Golgatan sovitustyöstä, mutta olin kuitenkin muotokristitty. Kävin kerran vuodessa kirkossa, jouluna. Luulin, että minä olin uskovainen ja mieheni aivan mahdoton jumalankieltäjä. Myöhemmin ymmärsin, että minun piti tehdä ratkaisu ja sitten alkoi Jumalan tahto kohdallani tapahtua. olinhan rukoillut mieheni puolesta, mutta en minä mitään tällaista tulosta odottanut.

- Koko syksyn minua tutkittiin vaivojeni tähden. Tammikuussa jouduin Pikonlinnaan ja minulle sanottiin, että sairastan imusolmukesyöpää. Tämä oli kovaa Jumalan puhuttelua. Sain hirveän kuolemanpelon. Yöt menivät valvoessa. Itkin ja huusin, etten tahdo kuolla. Sitä kesti viikon verran.
- Lähdimme Lapualle Ylivainion kokoukseen. Olimme lukeneet lehdestä miten moni oli saanut avun siellä. Perillä kaikki vaikutti jotenkin suurilta markkinoilta - emme olleetkaan olleet missään hengellisessä tilaisuudessa. Ylivainion puhe vei kuitenkin niin mukanaan, tein päätöksen jättää elämäni Jeesukselle.
Yhtäkkiä mieheni hyppäsi seisaalleen. Minä kysyin hätääntyneenä: "Mihin sä lähdet? Lauri totesi yhtä päättäväisesti: "Eksää kuullu, mitä sulle sanottiin? Niin sitten yhdessä lähdimme eteen. Kun meidän puolestamme rukoiltiin, koin, miten valtava rauha täytti mieleni. Pelko poistui. Kyyneleet vuotivat poskilleni. Tuli taivas ikävä ja olisin voinut siitä paikasta lähteä, vaikka juuri aikaisemmin olin pelännyt kuolemaa.
- Sairaus hävisi, eikä sitä ole sen jälkeen minusta löydetty. Minulle annettiin mahdollisuus vielä sädehoitoon. Nämä sairaalakäynnit ovat olleet enemmänkin sellaisia evankelioimismatkoja.

Hietaset johdatettiin hyvin tietämättöminä apua etsimään Lapualle. Lauri kertoo: - Me yritettiin ottaa puhelimella selvää, mikä ja missä tämä Ylivainio on. Vielä tilaisuuteen mentäessä emme tienneet, mistä on kysymys. Pirkkalasta tehtiin samanaikaisesti myöskin linja-automatka tilaisuuteen, mutta siitä emme silloin tienneet. Ja tuskin olisin halunnut mennä uskovaisten kanssa samassa autossa.
- Kutsun kuullessani tunsin, että nyt minun pitää mennä. Olin jo mukautunut kokouksen ilmapiiriin, viihdyin siellä.
- Uskoontuloni jälkeen jäi heti viina, tupakka ja kiroilu. Olemukseni oli kuin viilipytty, rauha sisimmässäni tuntui fantastiselta. Työpaikallani en näistä asioista puhunut kenellekään. Mutta vähin erin kaverit huomasivat minussa tapahtuneen muutoksen ja joku kysyikin: "Oletko tullut uskoon?" Kotiseuroissa todistin ensimmäistä kertaa.

Ritvan kristillisyys koki Lapualla järisyttävän muutoksen. Koko itse rakennettu hurskaus rapisi rukousalttarille, kun Jumala kutsui pelastukseen.
- Oli niin kuin olisivat suomukset pudonneet silmistäni. Kaikki rupesi näyttämään eri näköiseltä. Minä todella uudestisynnyin. Suurin vaikutus tästä oli, että sain valtavan rakkauden toisia ihmisiä kohtaan. Syntyi halu rukoilla läheisten puolesta ja myöskin kertoa tapahtuneesta. Lapsetkin kysyivät kotiin tullessamme, mitä meille on tapahtunut. Ennen oli voinut puhua vain Jumalasta, nyt halusin puhua Jeesuksesta.
Ritva vaikenee ja jatkaa sitten. Kaiken tämän jälkeen tapahtui hyvin merkittävää:
- Isäni sai tulla uskoon. Molemmat lapset ovat tulleet uskoon. Poikani vaimo on uskossa... ilonkyyneleet pyrkivät silmiin...
Viiden vuoden ajan Ritva on toiminut aktiivisesti Pirkkalan seurakunnan evankelioivassa lauluryhmässä. Kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä:
- Uskovat ottivat meidät hyvin sydämellisesti joukkoonsa. Myöskin kirkkoherra Erkki Pennanen mursi monia ennakkoluulojani papeista. Hän oli avoin ja sydämellinen. Hän toi meille Raamatun, koska meillä oli takana vain siviilivihkiminen. Lauluryhmään osallistuu yli kaksikymmentä jäsentä. Tilaisuuksia on ollut runsaasti.
- Olen käyttänyt puheenvuoroja satunnaisesti seurakunnan tilaisuuksissa, Lauri kertoo. - Ne ovat olleet sellaisia todistuspuheenvuoroja. Nyt, viime kesästä lähtien on Raamattu ja sen sanoma tulleet jotenkin läheisemmäksi. Odotan johdatusta elämääni, Herran osoittamaa tehtävää.
                                                                                    25.1. 1983 Sana ja Työ lehti / TA

Oi Jumala, sä huolen meistä kannat,
tarpeemme kaikki armostasi annat.
Suo, että sinuun aina luotamme,
sun hyvyyteesi, Isä, turvaamme.

Sinä tuot syntiset pois pimeydestä ja annat katuville synnit anteeksi. Annat voiman tulla Jumalan lapsiksi, johdatat eksyneet elämäntielle. Hoidat heikkoja. Parannat haavoittuneet. Kannat uupuneet. Valmistat kodin kodittomille. Yhdistät itseesi ja liität sielut toisiinsa. Olet itse Luoja, Valo, Tie, Totuus, Elämä, Tuomari, Puolustaja, Ylipappi, Kuningas, Profeetta, Kaikkivaltias, Ikuinen, Rakkaus.
Ole kiitetty, Jeesus, näistä todistuksista, joita saamme kuulla sinun ihmeellisestä ihmisrakkaudestasi, joka etsii syntistä pelastukseen. Ylistys sinulle, Kristus, joka annat armahdetun osan jokaiselle, joka sitä sinulta pyytää. Kunnia sinulle, joka et anna ihmisen joutua tyhmyydessään helvettiin ja pimeydessään hukkua omissa aatoksissaan. Kiitos Pyhä henki, että asut tavallisessa ihmisessä ja otat hänet kerallasi luoksesi läpi taivasten taivasten, kun hänen aikansa on tullut lähteä. Tähän auta kaikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti