lauantai 10. syyskuuta 2016

Hyvä Paimen piti löytämäänsä lammasta sylissään


Asuessamme aikoinaan Naantalissa vuokraisäntämme kertoi kerran erikoisesta miehestä, Mikko Reposesta, joka oli yöpynyt heillä emäntäkoululla (isäntä oli siellä talonmiehenä) muutaman kerran matkoillaan sota-ajan jälkeen. Mies oli saanut profeetan maineen puheittensa tähden. Isäntä kertoi miehen olleen varsin askeettinen elintavoissaan. Hänellä oli mukanaan vain päällään olleet vaatteet ja jotain pientä kassissa. Siinä oli koko hänen maallinen omaisuutensa. Kun he antoivat hänelle kengät tai takin, niin hän jätti vanhat siihen paikkaan sanoen, ettei tarvitse kuin yhdet vaatteet kerrallaan?

Mikko Reponen syntyi 18. 6. 1892 Johanneksen pitäjän Revonsaarella.  Vanhemmat muuttivat perheineen Viipuriin 1895 asettuen asumaan Saunalahteen. Mikon isä, Joonas Reponen, ryhtyi Viipurissa harjoittamaan kalakauppaa. Mikko-poika vietti siellä lapsuutensa, varttui mieheksi ja ryhtyi jatkamaan isänsä ammattia, menestyen siinä hyvin. Liike laajeni ja asiakaspiiri kasvoi. Leipätyön ohella hänellä oli myös aatteellisia harrastuksia. Hän toimi kotikylänsä raittiusyhdistys Kilpi III:ssa. Myös hän oli puhuja, lausuja, näyttelijä ja harrasti "kansantanhuja", jopa hän yhteen aikaan tanssikin tutussa toveripiirissä.

Mikko itse kertoo elämästään seuraavaa:
- Olen entinen kauppias Viipurista, jossa elin ilman elävää uskoa Jumalaan ja Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen. Lapsuudesta asti olin kuullut Jeesuksesta, syntisten auttajasta ja hänen ihmeistään. Kansakouluaikana tapahtui elämässäni ratkaisu, mutta maailma ja synti voittivat minut taas puolelleen.
- Kuitenkaan en saanut synnissä ja maailmassa rauhaa, vaan rauhattomuuden tuli oli aina sisimmässäni. Viinaa ja väkijuomia en tosin eläessäni ole maistanut. Myös tupakka jäi jo lapsuudessa kouluaikana pois. Mutta kävin tansseissa ja teattereissa. Vieläpä itse järjestimme palokunnan talolla tansseja ja näytelmiä. Mutta kaiken maallisen ilon keskellä minulla ei ollut sielunrauhaa. Hiljainen tuli jäyti sisimmässäni. Synti sai vihdoin yliotteen.
- Vasta vaimoni kuoleman johdosta 1928 maaliskuussa sain väkevän herätyksen, ja Herra näytti, että kuolema on totisesti synnin palkka. Jo kaksi kuukautta ennen vaimoni kuolemaa Herra etsi väkevästi minua sotilaskirkossa Viipurissa ihmeellisellä laululla: "Ihminen, synnissänsä kauan maannut" (virsi 225). Se oli kuin enkelin laulua kohdallani. Jumalan Henki lähestyi elävänä ja teki itsensä rakkaaksi. Se laulu on vieläkin ihmeellinen.
- Vaimoni kuoleman jälkeen vei murhe minut maaseurakunnan kirkkoon, ja siellä sain tuhlaajapoikana kuulla rakkaan Vapahtajamme sanat: "Tulkaa Minun tyköni, kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin Minä annan teille levon!" Se oli niin elävä Jeesuksen kutsu, että kyynelsilmin riensin Herran pöytään, jossa sain nauttia Kristuksen ruumiin ja veren pyhässä Ehtoollisessa elämän tosileipänä. Kaikki oli ylhäältä käsin valmistettu tuhlaajapojalle. Sain raadollisena tuntea Isän rakkautta minua, syntistä kohtaan.
- Nyt tuli sielulleni suuri halu etsiä Herraa koko sydämestäni. Murhe vaimoni kuolemasta valmisti sydäntäni rukoilemaan. Synninhätä, suru ja kadotuksen pelko ajoivat minua etsimään totisin sydämin pelastusta ja rauhaa Herrassa. Kuukauden ajan rukoilin joka päivä hämärissä vaimoni haudalla notkistaen syntiset polveni. Sitä jatkui Monrepoon metsässä puolitoista vuotta illoin ja aamuin. Ne olivat siunauksen hetkiä, sillä joka etsii, se löytää. Ja niin kävi minullekin.
Mutta puolitoista kuukautta ennen armon kirkastumista Herra käytti "Ananiasta" kohdallani; eräs 70-vuotias uskonveli sai nähdä sydänhätäni ja sanoi minulle: "Rukoile rakasta, taivaallista Isää, että Hän kirkastaisi Poikansa Jeesuksen Kristuksen syntiesi sovittajaksi." Ja niin tapahtuikin 11.12. aamulla. Taivas aukeni. Jumala kirkasti Poikansa Jeesuksen ja antoi Henkensä sydämeeni. Tulin uudeksi luomukseksi. Jeesus tuli sydämeeni asumaan ja hallitsemaan.
- Oi sitä riemua ja autuutta! Synkkä Mikko tuli onnelliseksi Jumalan lapseksi. "Sillä kaikille, jotka ottivat Hänet vastaan, Hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi." Kirkossakäynti tuli joka sunnuntaiseksi vaimoni kuoleman jälkeen. Raamattu oli joka päivä kädessäni. Sitä luin ahmien. Se oli onnellista aikaa. Jumalan mielen mukainen murhe muutti katumisen autuudeksi. Tuhlaajapoika pääsi Isän armolapseksi.
- Seitsemän kuukauden kuluttua vaimoni kuoleman jälkeen Jumalan Henki pani minut nöyrtymään ja pyytämään ihmisiltä pahoja töitäni anteeksi. Henki puhui: "Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa, niin kauan kuin vielä olet hänen kanssaan tiellä. Ja jos olet pahentanut yhden pienimmistä, niin parempi olisi, että myllynkivi ripustettaisiin kaulaasi ja sinut heitettäisiin meren syvyyteen." Oli lokakuu, kun Henki vei minut kerjäämään armoa niiltä, joita vastaan olin rikkonut ja joita olin vuosia kiertänyt. Nyt sain Herran armosta voimaa anteeksipyytämiseen. Sain polvillani ryömien kerjätä anteeksi rikoksiani. Ja kiitos Herran, sain ne anteeksi. Seuraavana päivänä ei ollut enää painavaa taakkaa, vaan se oli pudonnut pois. Nyt maistuivat rukoukset ja laulut sellaisten seurassa, joita olin vuosia väistellyt. Totisesti: "Missä on syntien anteeksiantamus, siellä on elämä ja autuus!"
- Kun armo kirkastui, sain myös todistajan lahjat ylhäältä. Suuni avattiin kuukauden perästä ihmeellisesti todistamaan Jumalamme rakkaudesta meitä syntisiä kohtaan Jeesuksessa Kristuksessa. Oli helppo puhua ja todistaa. Henki vaikutti kaiken. Jeesuksen sana kävi toteen: "Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman ja te tulette olemaan Minun todistajani". Tulipa rohkeutta todistaa armosta myös kauppapaikallani. Se oli ihanaa aikaa. Rakkaille ostajilleni sain todistaa Jeesuksesta, joka päästi minut synnin kahleista ja antoi rauhan sydämeeni.
- Tuli sitten 1932 marraskuu, jolloin Herra, riisuttuaan minut ajallisesta mammonasta, päästi entisestä ammatista. Sain jättää Viipurin Kalarannan. Tämän kaiken vaikutti Jumalan armo niin ihmeellisesti, että oli oikein helppo jättää entinen ammatti ja lähteä uskossa seuraamaan Herraa, mihin ikinä Hän elämäni ohjaisi. Tähän aikaan oli jo kaksi kunnalliskotia perustettu, joissa sain käydä kerran viikossa todistamassa Jumalan rakkaudesta meitä syntisiä kohtaan. Herran salattu koulu oli myös alkanut. Ihmeellisillä näyillä ja unilla Herra hengessä opetti ja valmisti minua tehtävääni. Ne olivat kihlausaikoja, jolloin ei aina unikaan öisin maistanut Hengen ollessa lähellä ja opettaessa. Suuri, salattu Jumala on totisesti ihmeellinen Neuvonantaja, josta Jeesus sanoi omillensa: "Ja he tulevat kaikki Jumalan opettamiksi".
- Tätä koulua kesti muutaman vuoden, kunnes vuonna 1935 alkoivat matkat kauemmaksi, sinne, minne Henki kulloinkin johti. Oli lähdettävä kylvämään kallista Sanan siementä ihmislasten sydämiin. Tämäkin, pitkille matkoille lähteminen, oli helppoa, kun Herra antoi armonsa kaikkeen.
Vuoden 1932 jälkeen Herra alkoi näyttää ihmeellisillä näyillä, että Jeesuksen tulo on oven edessä. Lopun aika lähenee. Mm. näytettiin oman kotikaupunkini tuho monien näkyjen kautta. Sentähden Henki kehotti ilmoittamaan julkisilla paikoilla ja kirkoissa, että sota, nälkä ja rutto ovat oven edessä. Kaikkeen tähän sain armon Herralta, joka minua rohkaisi armollaan ja rauhallaan.
Jumalan armosta sain kuitenkin vapauden liikkua, eikä minua vangittu, vaikka moni pitikin minua sairaana tai löylynlyömänä. Sanoihan Vapahtaja omillensa: "Maailma ei tunne teitä. Teitä solvataan Kristuksen nimen tähden". Tämä väärinymmärrys ei koskenut yhtään. Olin onnellinen Jumalan armolapsi Jeesuksessa, Vapahtajassani, joka asui Pyhässä Hengessä sydämessäni. Meninpä minne tahansa, olin onnellinen Herrassa ja Hänen rakkaudessaan.
- Ne olivat siunattuja kihlausaikoja, jolloin Hyvä Paimen piti löytämäänsä lammasta sylissään ja antoi tuntea ihmeellistä rakkauttaan kurjaa, kadotettua syntistä kohtaan, jonka Hän rakkaudessaan armahti antaen elämän ja autuuden syntien anteeksiantamuksessa. Tätä autuutta en olisi koskaan saanut, ellen olisi murtuneena vajonnut suuren Armahtajan ja Veri-Yljän, Jeesuksen, jalkojen juureen ja tunnustanut Hänelle raskaita syntejäni.
- Kun tuo suuri armo oli kirkastunut ja taivas auennut, avattiin suuni kuukauden kuuluttua ihmeellisesti todistamaan Jumalan rakkaudesta Kristuksessa. Se tapahtui tammikuun 18. sunnuntaina, jolloin jouduin menemään sairaalaan erästä miestuttavaani tervehtimään. Hiljainen Jumalan Henki puhui korvaani juuri, kun avasin sairaalan oven. "Mitä Jumalan Poika nyt tekisi? Hän sanoisi: "Haluatko tulla terveeksi?" En arvannut, mitä tapahtui, mutta suuni avattiin ihmeellisesti, kun menin tuntemattoman nuorukaisen luo ja kysyin, mikä häntä vaivasi. Oli puukotettu rintaan häissä. Silloin avautui suuni puhumaan armon sanoja. Sanat vuotivat vuotamalla ja sanomaton rauha ja rakkaus täytti koko olemukseni. Kävin monen sairaan luona ja kaikille täytyi todistaa Jeesuksen ihmeellisestä lunastustyöstä. Sen päivän olin kuin taivaassa. Rintani täytti Jumalan ihmeellinen armo.
- Sitä riitti neljä kuukautta. Kerran viikossa kävin sairaalassa ja aina oli elävää sanaa Jeesuksen rakkaudesta meitä syntisiä kohtaan. Sairaskäynneistä tuli kuitenkin loppu. Sanottiin: "Kaduilla la kujilla saat saarnata". Se oli jumalallinen ilmoitus, vaikka sairaalan ylihoitaja sen sanoikin. Sillä nyt alkoi kauttani kuulua hiljainen todistus autoissa, saunoissa, raitiovaunuissa, laivoissa, junissa ja kauppapaikoilla. Henki antoi rohkeuden, rakkauden ja rauhan. Oi, niitä ihania ja suloisia todistushetkiä, jolloin ensimmäinen rakkaus täytti rinnan! Se oli Hengen innoittamaa, elävää todistusta ja vuoti itsestään virran tavoin. Kiitos Jumalalle ja Karitsalle nyt ja aina Hänen pelastusarmostaan meitä syntisiä kohtaan!
- Vaikka ajalliset käyttövarat, rahat ja tavarat, kauppapaikassa minulta loppuivatkin, on Herra kuitenkin ihmeellisesti johtanut minua Hyvänä Paimenena, ettei ole mitään puuttunut. Jeesus kielsi opetuslapsiaan ottamasta mukaan leipää, rahaa ja kaksia vaatteita. Kun Hän kysyi: "Puuttuiko teiltä mitään matkalla?" niin opetuslapset vastasivat: "Ei mitään, Herra." Samoin olen minäkin saanut kokea näinä vuosina, että Herra vie totisesti omiaan ihmeellisesti läpi tämän synnin korven. Totisesti, kenet Herra Jeesus kutsuu tähän kalliiseen todistajatehtäväänsä, hänestä Hän aina läsnäolevana, ylösnousseena ja taivaisiin astuneena Vapahtajana pitää huolen. Niinä runsaasti viitenätoista vuotena, jotka olen saanut armossa elää Jeesuksen johtamana, olen voinut yhtenä Hänen heikoimmista oppilaistaan sanoa: Herra on minun Paimeneni, ei minulta mitään puutu! Hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

Mikosta kerrottua:

Oli neljäs rukouspäivä, lokakuun 25. v. 1936. Pastori Bertel Törmävaara oli saarnaamassa. Hän oli Suomen Nuorten Kristillisen Yhdistyksen ja NMKY:n palveluksessa ja oli silloin puhujamatkalla Viipurissa pitämässä miesten päiviä sekä puhumassa nuorille. Hän oli ehtinyt saarnansa loppuun, kun yhtäkkiä Mikko Reponen nousi kirkon penkissä seisomaan käytävälle ja alkoi huutaa voimakkaalla äänellä. Hän julisti, että Viipurin kaupungin asukkaiden on tehtävä parannus, sillä Jumala on ilmoittanut hänelle että sen tuomiokirkko joutuu hävitettäväksi, niin ettei siihen jää kiveä kiven päälle. Kolmen vuoden kuluttua tämä kaikki tapahtuu ja vieraan vallan sotajoukot marssivat kaupungin katuja. Kohahdus kävi läpi kirkkokansan. Kaikki suuntasivat katseensa välikohtauksen aiheuttajaan. Pastori oli keskeyttänyt puhumisensa. Kirkon vahtimestari lähti kulkemaan miehen luo luullen tätä joksikin hermosairaaksi, joka ei tietänyt, mitä teki. "Ottakaa Herra Jeesus vastaan omaksi Vapahtajaksenne", hän huusi. Sitten hän polvistui paikallensa ja painoi päänsä rukoukseen. Vahtimestari vei hänet ulos ja Mikko huusi: "Nyt Mikkoa viedään, mutta pian te kaikki lähdette!" Myöhemmin hänet asetettiin syytteeseen kirkkorauhan rikkomisesta. Tuomiokirkko tuhoutui talvisodassa käyttökelvottomaksi ja 1953 se purettiin lopullisesti.

pommituksissa tuhoutunut tuomiokirkko
Joensuussa Mikko näki ihmisten seisovan viinajonossa, niin hänkin meni sinne, polvistui ja rukoili sekä puhui ihmisille. Seuraus oli, että kymmenittäin ihmisiä lähti pois viinajonosta. Poliisi saapui paikalle ja sanoi Mikolle: "Mitä te tänne tulette puhumaan?" Mikko vastasi: "Kenelle minä sitten puhuisin, jos täällä ei olisi ihmisiä?" Kun hän puhui torilla, niin poliisi vei hänet putkaan. Seurakuntatalolla hän kerran lauloi: "Öiset varjot hiljaa väistyy". Kokouksessa ihmiset odottivat hartain mielin, milloin Mikko rupeaa puhumaan ja ihmisiä oli hyvin paljon. Hän meni tanssipaikkaan ja puhui siellä ihmisille ja soittaja sanoi sitten, ettei hän voi enää soittaa. Viipurissa hän sanoi ihmisille: 'Teille tulee niin kiire lähtö, ettette jouda ottamaan hattua päähänne".

Sota-ajan jälkeen Mikko joutui Härmän parantolaan hoidettavaksi. Muuan entinen taistelulentäjä, joka oli Mikon huonetovereita ja mieleltään ateisti, ei sietänyt Mikon rukouksia ollenkaan. Jostain kumman syystä heidät oli laitettu samaan potilashuoneeseen. - Joko Mrkko lähtee tästä huoneesta tai minä, vaati hän jyrkkänä. Lentäjä siirrettiin toiseen huoneeseen. Parin päivän kuluttua hän joutui leikkauspöydälle. Hän ei kestänyt sitä, vaan menetti tajuntansa. Kaikki tiesivät, että se merkitsi kuolemaa. Mikko meni hänen luokseen ja oli tuntikausia polvillaan rukoilemassa kuolevan vastustajansa vuoteen äärellä. Viimeiseen saakka hän taisteli miehen puolesta, joka oii hyljännyt Jumalan. Lentäjän äkillinen kuolema järkytti koko parantolaa. Se vavahdutti erikoisesti siksi, että mies oli ollut Mikkoa kohtaan niin tyly ja vihamielinen, olipa uhannut häntä nvrkilläänkin.

Mikko Reponen kuoli 22. 10. 1951 viidenkymmenenyhdeksän vuoden ikäisenä keuhkotautiin parantolassa ja haudattiin Ylihärmään. Kävin siellä matkallani hautausmaalla ja löysin hänen hautansa. Siinä luki arvonimenä saarnaaja, joka parhaiten kuvasi hänen kutsumustaan. Hän oli Kristuksen todistaja. Hän ei edustanut mitään herätysliikettä, mutta kuului koko ikänsä luterilaiseen kirkkoon. Hänen kerrotaan olleen ulkomuodoltaan profeetallinen. Vartalo oli laiha ja hän kulki etukumarassa, kasvot olivat kalpeat ja riutuneet, osittain punertavan parran peittämät, silmät syvät ja liekehtivät. Häntä kuunneltiin kaikkialla hartaasti. Muistan, että joku mies 70-luvulla (nimi ei tule enää mieleen) kertoi kohdanneensa poikasena Mikon kaupungin kadulla. Tämä oli tarttunut häntä olkapäistä kiinni ja kääntänyt hänen katseensa valon aamun suuntaan. Sitten hän oli sanonut: "Katso poika, siellä loistaa Luojan aurinko!" Sitten Mikko oli mennyt matkoihinsa. Mies muisti vielä hyvin tämän lapsuuden tapauksen.

Jumala, sinä kutsut ihmisiä kovin eri tavoin ja joskus hyvin murtavasti, murheen ja kärsimyksen kautta. Sinä tuot totuutesi esiin ihmisille, että he voisivat päästä vapaaksi valheesta ja synnistä. Sinä teet profeettoja, sinä nostat julistajia palvelemaan sanomaasi. Sinä johdatat omiasi kaitaa tietä ja varjelet pitkin matkaa. Olemme, Herra kiitollisia kaikesta kuulemastamme, mikä todistaa sinun ainutlaatuisuudestasi, kaikkivaltiudestasi ja armostasi syntisiä kohtaan. Odotamme myöskin tähän aikaan lähettejäsi, elävää seurakuntaa, Jumalan sanan miekkaa, kääntymisiä, pelastuneiden kiitosta, sinun kunniaasi. Odotamme, että eräänä päivänä haudat aukenevat ja sinä viet uskovasi luoksesi ikuiseen kirkkauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti