tiistai 20. kesäkuuta 2017

Ja heitä kutsutaan "pyhäksi kansaksi", "Herran lunastetuiksi"

Puhuin puhelimessa erään hermostuneen ihmisen kanssa. Hänellä oli monta murhetta, jotka hän halusi kertoa ja hän hyppäsi nopeasti aina seuraavaan ongelmaan, kuin suuren paineen siivittämänä ilmapallona. Yhtäkkiä hän kysyi minun tilannettani ja kerroin jotakin päivän kuluun liittyvää. Mutta hän ei meinannut saada millään asioita pysymään mielessään, vaan kysyi heti uudestaan, nimet, luvut, kaupungit, ja minä sitten toistin ne. Olin puhunut tai oikeammin kuunnellut häntä lukemattomia kertoja, mutta yhteydenpito oli aina ollut samanlaista.
Stressin seurauksena ihminen kadottaa keskittymiskykynsä, kärsivällisyytensä ja tilanteen arviointikyvyn. Sitten tulee unohtelua, asiat ja tavarat katoavat kummallisesti vääriin paikkoihin. Hiki nousee pintaan ja tulee tuskaisia ajatuksia mieleen. Käsiteltäviä asioita tuntuu olevan enemmän kuin aivot kykenevät työstämään.
Herra on onneksi meidän paineidemme yläpuolella ja voi auttaa heikkoa lastaan. Emme ole kaikki varustetut hienolla luonteella, eikä meidän edellytyksemme muutenkaan ole valioluokkaa. Joskus ajattelin, että ihminen voisi jotenkin jalostua ja tulla paremmaksi, mutta olen luopunut tästä käsityksestä aikaa päiviä jo pelkästään omien kokemusten kautta. Heikkoutemme eivät nimittäin tee Jumalan armoa turhaksi, päinvastoin, ne luovat tilauksen sen anomiseksi omaan elämään.

Ollessani pitkällä lastenleirillä Israelissa huomasin lasten tavan purkaa energiaansa tavallaan kaikenlaiseen turhuuteen. Jatkuvasti pitäisi olla jotain tekemistä, pelkkä ajattelu ei riitä, eikä kärsivällisyyttä ole juurikaan. Toisaalta kaikenlaiset pikku esineet ja tavarat antavat lisä mahdollisuuden energian kulutukseen ja kauppiaat ovat keksineet tästä markkinaraon – koko ajan tuotetaan uusia leluja. Ei ihme, että lapset sitten nukahtavatkin nopeasti ja uni on syvää ja hoitavaa laatua. Lapset ovat myös avoimen vastaanottavia ja heidän on helppo kuulla sanomaa Jeesuksesta ja uskoa Vapahtajaan. Vanhemmiten mieli kovenee ja paatuu. Maailma iskee haavansa ja kaikenlaiset älylliset ja tunne-esteet nousevat rajoittamaan Jumalan kutsua. Kuitenkin monet aikuiset ovat ainaisia lapsia ja käyttäytyvät lapsellisesti. Samat ihmiset ovat myös mukavia, yllättäviä, ennakkoluulottomia, iloisia, sanavalmiita, puheliaita ja täynnä uusia haasteita. Jos he kompastuvat ja pyllähtävät, nousevat he nopeasti ylös, pyyhkivät pölyt ja jatkavat menoaan. Lapsena on ilmeisen onnellista kooheltaa ja unohtaa pienet murheet, sillä uudet mielenkiintoiset tavoiteltavat näyttävän kutsuvan luokseen?
Syväntöjen talo Tiberiassa

Kaarlo Syväntö oli erikoinen persoona, jonka tapasin Israelissa 1992 kesällä. Myöhemmin olen tutustunut hänen lapsiinsa, joista kolme on käynyt meidän kodissamme ja yhden olen tavannut Israelissa. Oli sangen vaikuttavaa kuulla, miten monen vaikeuden ja esteen kautta hänen oli kuljettava Jumalan sanan kuljettajana luvatussa maassa. Alkuperäinen näky, jonka Herra hänelle antoi, oli jakaa ilmaiseksi maahan muuttaville juutalaisille Raamattuja. Ja sitä hän teki kuolemaansa 10.4. 1998 asti. Lopputuloksen ja sen vaikutuksen saamme tietää vasta taivaassa. K Syvännön kuolinpäivä osui Herran suunnitelmissa Pääsiäislauantaihin ja sitä pidetään Israelissa erikoisen suuressa arvostuksessa.

Omasta kutsumuksestaan hän kertoo muistelmissaan, että oli vaarassa joutua sotaan ja rintamalle. Silloin hän anoi muutosta tilanteeseen ja teki lupauksen palvella Herraa, jos hänet vapautetaan sotapalveluksesta? Tämän jälkeen hänelle tapahtui Jyväskylässä kesällä v. 1944 erikoinen ilmestys.
- Eräänä iltana olin rukouksessa Herrani edessä, kun yhtäkkiä enkeli ilmestyi huoneeseeni ja sanoi minulle: - Herra on lähettänyt minut näyttämään sinulle tulevan työkenttäsi.... Hän otti minua aivan kuin kädestä kiinni, ja me nousimme ilmojen halki jonnekin hyvin kauas. Sitten hän näytti minulle kutsumukseni maan.... autio ja karu, metsätön, puuton alue, jossa ei missään päin näkynyt järviä eikä jokia…. se oli valtava hautausmaa, ihan täynnä hautakumpuja. Enkeli vastasi: - Tämä on juutalaisten ikivanha hautausmaa. Herra on antanut sinulle tehtävän julistaa ilon evankeliumia Kristuksesta niille, jotka täällä lepäävät. Se on sinun tehtäväsi. - Mutta nämähän ovat jo armonaikansa käyttäneet, ovathan he kaikki kuolleet! Jotakin täytyy nyt olla vinossa. Tämä ei voi olla totta. Eihän Jumala kahta armonaikaa anna kenellekään?
Kaarlo Syväntö
Keskellä hautausmaata oli suuri rakennus. Se oli mielestäni kuin synagoga. Sen nähdessäni ajattelin, että ehkäpä ne elävät ihmiset, joille minun pitäisi evankeliumia julistaa, olivat siellä rakennuksen sisällä. Läksin sinne, astuin sisälle ja totesin tulleeni kamalaan paikkaan. Ikkunat olivat mustat ja likaiset, täynnä hämähäkinverkkoja ja nokea. Ei niiden lävitse näkynyt mitään. Kun silmäni vähitellen alkoivat jotakin erottaa, pelästyin huomatessani, että huone oli täynnä ruumiskirstuja. Ne olivat toinen toisensa päälle ladottuina, keskellä vain oli kapea käytävä.
Hapuilin tietä eteenpäin, olisiko siellä vielä jokin takahuone, jossa olisi eläviä ihmisiä, mutta etsin turhaan. Pimeyttä joka puolella, ja hirvittävä mädän ja kalman haju tunkeutui sieraimiini tukahduttaen halun hengittää. Vahingossa sain käsiinikin mätänevää ihmislihaa. Silloin käännyin äkisti takaisin ja horjuin ulos kuoleman talosta. Aloin nenäliinalla pyyhkiä käsiäni näihin tarttuneesta saastasta ja katsoin tiukasti enkeliä silmiin…. Silloin Herra antoi minulle ihmeellisen sanoman juutalaisille ja sain sen ihan valmiina. Tällaisen: - Huolimatta siitä, että te olette hyljänneet Messiaanne, Jeesuksen Kristuksen, ettekä ole Häntä vielä kahteen tuhanteen vuoteen ottaneet vastaan, Minä sittenkin teitä rakastan. Jumalan armo vieläkin etsii teitä. Ja jos te nyt otatte Hänet vastaan, niin teille ja koko ihmiskunnalle koittaa uusi aika. Hän kokoaa teidät jälleen isienne maahan ja Jumalan valtakunta tulee…. Avatessani silmäni oli valtava muutos tapahtunut huoneessa. Missään ei näkynyt ainoatakaan ruumisarkkua. Ikkunat olivat aivan kristallinkirkkaat, ja aamuaurinko loi niiden kautta ensimmäisiä säteitään. Ympärilläni liikkui iloisia ja onnellisia ihmisiä pukeutuneina puhtaanvalkoisiin viittoihin. He alkoivat kiittää minua siitä sanomasta, jonka olin puhunut. - Älkää minua kiittäkö, sanoin. - Tässä huoneessa on tapahtunut valtava Jumalan ihme. Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, niin läksin kauhuissani pakoon, sillä joka puolella näin ympärilläni pelkkää kuolemaa. Kiittäkää Jumalaa, sillä Hän on tehnyt valtavan ihmeen teidän kohdallanne! Enkeli tuli vierelleni ja sanoi: - Kerro näille ihmisille, että he joutuvat vielä vähän aikaa odottamaan, kunnes tämä toteutuu… Ja sinä, valmistaudu kutsumustehtävääsi Minun omaisuuskansani keskuuteen Palestiinaan koko loppuelämäsi ajaksi. Tämä on sinun elämäntehtäväsi. Oli kuin verhot olisi vedetty eteen. Enkeli oli hävinnyt huoneesta, ja minä olin kuin unesta herätetty.

Syväntöjen hautamuistomerkki Israelissa
Ja Herra johdattaa sinua alati ja ravitsee sinun sielusi kuivissa erämaissa; hän vahvistaa sinun luusi, ja sinä olet oleva niinkuin runsaasti kasteltu puutarha, niinkuin lähde, josta vesi ei koskaan puutu. Sinun jälkeläisesi rakentavat jälleen ikivanhat rauniot, sinä kohotat perusmuurit, muinaisten polvien laskemat; ja sinun nimesi on oleva: "halkeamain umpeenmuuraaja" ja "teitten korjaaja maan asuttamiseksi." Jes.58:11-12.

Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista, murehtivat häntä katkerasti, niinkuin murehditaan katkerasti esikoista. Sinä päivänä pidetään Jerusalemissa suuret valittajaiset, niinkuin olivat Hadadrimmonin valittajaiset Megiddon laaksossa. Sak.12:10-11.

Kuulkaa minua, te Jaakobin heimo, te kaikki Israelin heimon tähteet, te, joita on pitänyt kantaa äidinkohdusta asti, nostaa hamasta äidinhelmasta. Teidän vanhuuteenne asti minä olen sama, hamaan harmaantumiseenne saakka minä kannan; niin minä olen tehnyt, ja vastedeskin minä nostan, minä kannan ja pelastan. Jes.46:3-4.
Muistomerkin muistolauseet

Katso, Herra on kuuluttanut maan ääriin asti: Sanokaa tytär Siionille: Katso, sinun pelastuksesi tulee. Katso, hänen palkkansa on hänen mukanansa, hänen työnsä ansio käy hänen edellänsä. Ja heitä kutsutaan "pyhäksi kansaksi", "Herran lunastetuiksi"; ja sinua kutsutaan "halutuksi", "kaupungiksi, joka ei ole hyljätty." Jes.62:11-12.

Auta meitä, Herra, näkemään enemmän kuin vain silmillämme. Auta meitä uskossa katselemaan asioita sinun sanasi valossa, muuten tukehdumme ihmismielipiteisiin ja kaikenlaiseen turhaan touhuiluun ja inhimillisiin heikkouksiin. Sinä olet laittanut meidät asumaan ja elämään näissä puitteissa ja lupauksiesi mukaan olet kanssamme kaiken aikaa, joka päivää. Kiitos ja kunnia nimellesi, Herra Jeesus. Pelasta kansasi jäännös, joka pikku hiljaa kulkeutuu takaisin omaan maahansa, kun sinä vaikutat heidän mielessään lähtemisen sinne. Anon uusia työmiehiä elopellollesi sadonkorjuuseen ja viinimäkeesi poimintaan. Anon oikeita paimenia, joilla on vastuu ja kutsumus hoitaa ostamaasi laumaa armossa ja totuudessa, etsien, kutsuen, rohkaisten, hoitaen ja rukoillen. Odotan aikaa, jolloin kansasi luo katseensa sinuun, jonka ovat lävistäneet ja Hengen vuodatuksen seurauksena itkevät sinua, niin kuin ainokaista, täydellistä ja ikuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti