perjantai 2. maaliskuuta 2018

Loistavia ja harhailevia tähtiä


Suuret urheilukisat tuottavat hetkeksi tähtiä, joita ihannoidaan ja palvotaan, joita päättäjät ylistävät ja kiittävät. Mutta pian nämä tähdet sammuvat, heidän kuntonsa ei riitä, eikä heidän sielunelämänsä kannattele heidän heikkouttaan. Romanttiset unelmat haihtuvat kuin tuhka tuuleen. Jäljelle jää vain entinen tähti, josta vain harva on kiinnostunut, paitsi jos hän keksii jotakin uutta tähteyteen edellyttävää kansan huvia? Sitten entinen tähti on alkoholisoitunut, huumeiden käyttäjä, katkeroitunut, joka voi yrittää uutta nousua vaikka lavalaulajana, tai pipokauppiaana.

Varsinaisia tähtihetkiä tavoitellaan ja niihin pyritään omien voimien äärirajoilla, taiteellisten taipumusten ja lahjojen avulla, poliittisten tavoitteiden ja sujuvan supliikin kanssa, yleisintä taitaa olla kuitenkin selvä rahan vallan rakentama tähtihetki.
Hengellinen tähtihetki alkaa Jeesuksen kohtaamisesta, Herra ilmestyy hänen elämäänsä ja syntyy uusi elämä, usko. Tämän tähtihetken syvyys riippuu siitä, miten syvälle tuo kokemus menee sisimpään. Mitä pinnallisempi tähtihetki, sen varmemmin siitä tulee luopuminen? Vanha uskova voi joskus kerrata mielessään elämänmatkan tähtihetket ja huomata, ettei niitä ole ollut kovin montaa? Eniten tähtihetkiä löytyy sellaisen ihmisen elämässä, joka tyytyy vähään ja osaa olla kiitollinen Luojalleen kaikesta.

Pastori F. G.Hedberg kirjoitti ystävälleen 1838 kokemuksia seurakunnastaan Lohjalta:
- Kiskon pitäjässä on Kurkela niminen kylä. Ensimmäisenä siellä tuli eräs vanha torpanleski syvällisen herätyksen kautta elävään tosiyhteyteen Vapahtajan kanssa. Rakkaudella alkoi hän sitten jakaa valoaan muille. Monta nuorta palvelijatarta ja talontytärtä alkoi mieltyä hänen puhumaansa Herran sanaan. Kun työnsä heitä päivällä estivät, uhrasivat he yön levon, saadakseen syrjäisissä huoneissa keskustella eukon kanssa ja kuunnella hänen puheitaan. Hänen rakkaudentyötään on Jumala siunannut, niin että noin 20 henkilöä sillä paikkakunnalla viime kuluneina vuosina on herännyt, toiset hyvinkin syvälliseen synnintuntoon.
- Siellä on myöskin toteutunut tuo vanha sana, ettei Kristus ole tullut antamaan rauhaa maan päällä, vaan eripuraisuutta. Eukkoa pidetään yleisesti viettelijänä, joka tekee ihmiset hulluiksi, vaikkei kukaan saata moittia hänen elämäänsä. Erään talon isäntä, jonka tytär on tullut herätykseen, on tuosta niin suuttunut, että hän monesti on uhannut ajaa tämän lapsensa kodista pois. Viisi näistä hyvistä ihmisistä kävi eräänä sunnuntaina Nummen kirkossa, pyytäen minua tulemaan heitä ja heidän kotona olevia ystäviänsä tervehtimään. Elokuun 19 p:nä kävin heidän luonaan ja sain silloin tavata melkein heidät kaikki. He kokoontuivat näet majatalooni sunnuntai-iltana ja maanantaina aamulla. Puhuttelin jokaista ja neuvoin heitä paraan ymmärrykseni mukaan.

Siellä oli syntynyt Jumalan vaikutuksesta "tähtityttö", joku torpanleskeksi mainittu mummo. Hänellä oli ilmeinen karisma ja Jumalan valtuutus, valo ja viisaus ohjata ihmisiä Kristuksen luokse. Niin se työ oli pietistiseen tyyliin muotoutunut pieneksi seurakunnaksi isossa seurakunnassa. Nainen toteutti uskoa elämässään ja se oli siunaukseksi monelle, vaikka emme edes tiedä hänen nimeään? "Tähtitytön" vaikutuksesta pastorikin sai valoa ja rohkaisua uskossa, hän löysi paremmin paikkansa paimenena, opettajana ja sielunhoitajana. Ilmeisesti tuolla naisella oli suurempi valo kuin papilla, vaikka historia ei häntä mainitsekaan? Näin se usein on, mutta vain rikkaat kirjoittavat historian muistiin, siksi köyhät eivät ole täällä ajassa mitään.
Mutta muistissa on, että maailmanhenki oli noussut "tähtityttöä" vastaan ja ilmeisesti etunenässä olivat olleet kääntymättömät seurakunnan jäsenet, joita voi nimittää "harhaileviksi tähdiksi". "Nämä ihmiset ovat häpeätahroja teidän rakkaudenaterioillanne, kun he mässäilevät mistään piittaamatta. He ovat paimenia, jotka huolehtivat vain itsestään. He ovat pilviä, jotka tuuli vie ja jotka eivät vettä anna, puita, jotka syksyllä eivät kanna hedelmää, kahdesti kuolleita, juuriltaan repäistyjä, pärskyviä meren aaltoja, joiden vaahtoharjana on heidän häpeänsä, radaltaan harhautuneita tähtiä, joille ikuisiksi ajoiksi on varattuna synkin pimeys. Juuda 12-13.

Raamattu antaa selvän kuvan siitä, että jokin on mennyt pieleen uskovaisuudessa, koska ihmisistä on tullut tuollaisia. Nämä ihmiset käyvät ehtoollisella seurakunnassa, mutta eivät elä Jumalaa ja Raamattua elämässään kunnioittaen. He ovat ääntä pitäviä aaltoja, jotka pärskivät pitkin rantakallioita, siis aikaansa haaskaten sähläävät saamatta aikaan mitään hyvää. Häpeä on julkisynti, josta he ovat ylpeitä yrittäen saada muutkin mukaan samaan lätäkköön. He ovat juurettomia puita, jotka eivät elä hengellisistä asioista. He ovat poutapilviä, joiden lähellä ei ole siunauksen sateen vaikutusta. He keskittyvät itsensä rasvaamiseen, kestittämiseen, mässäilemään toisten hädästä piittaamattomina. He ovat kätkeneet armolahjansa, he eivät todista Vapahtajasta, eivätkä he rakenna Kristuksen kanssa seurakuntaa. He ovat harhailevia tähtiä, jotka ovat kadottaneet ratansa, jonka Jumala on heille suunnitellut. Tie, Jumalan tie on kadoksissa. Erikoista tietenkin on se, että he kuitenkin roikkuvat mukana, eivätkä jätä seurakuntaa? Ehkä heitä kiinnostavat virka, valta, raha, suojatyöpaikka. Uskonnollisuus pitää heidät nimikristittyinä.

Olin saarnaamassa eräässä kirkossa, sakastissa oli ämpärillinen kiviä nurkassa. kysyin suntiolta, että mihin ne olivat tarkoitetut? Hän kertoi heillä olleen hiljattain kirkossa "kivimessu", jossa ihmiset kantoivat kiviä alttarille markkeraamaan kuviteltuja syntejä. Sitten synnit olivat poissa heidän elämästään - kuulemma? Sanoin suntiolle, että kyllä heillä oli helppoa, mutta ”synnit” näyttivät jääneen vielä sakastin ämpäriin – eivät ne siis olleet poissa?
Tällainen leikkiminen on yleistynyt ja tuntuu siltä kuin työntekijät vain yrittäisivät keksiä yhä uusia leikkejä vakavan asian korvikkeeksi ihmisten kustannuksella.

Uusi Tie lehden helmikuun numerossa oli juttu otsikoituna: Kuolemanpelko sai etsimään Jeesusta. Siinä Kirsi niminen nainen kertoi kokemuksistaan avoimesti:
- Uskoin pitkään, että Jeesus on totta, mutta minulla ei ollut omaa suhdetta häneen, kertoo Kirsi Nuutila, joka lopulta vuosien jälkeen sai vastauksen sydämensä hätään ja kaipaukseen.
- Eräässä tilaisuudessa pappi sanoi, että seuraavalla kerralla puhuttaisiin asioista, joiden kanssa joudumme usein kilvoittelemaan. Jokainen voisi jo valmiiksi kirjoittaa muistiin omat kilvoittelun aiheensa. Kirsi oli innoissaan. Hän ei tyytynyt kirjoittamaan vain muutamaa sanaa, vaan vuodatti Jumalan kaipuunsa kahden sivun mittaiseen kirjeeseen, jonka ajatteli vievänsä papille.
- Kun seuraava kerta sitten tuli, se olikin aivan erilainen kuin hän odotti. Pappi kantoi keskelle seurakuntasalia paperisilppurin ja kehotti kaikkia tuomaan lappunsa ja niissä olevat kilvoittelun aiheet siihen. Tällä oli varmasti tarkoitus jotenkin havainnollistaa illan opetusta, mutta Kirsi ei jäänyt kuuntelemaan selitystä.
- Romahdin täysin. Koin, että kaipuuni ja hätäni haluttiin nyt laittaa silppuriin. Ampaisin vessaan ja itkin siellä silmät päästäni. Ajattelin, että tästä ei tule mitään. En tuntenut seurakunnasta ketään, jolle olisin voinut puhua ajatuksistani. Ahdistus oli kuitenkin niin kova, että sain kerättyä rohkeutta ja soitin päivystävälle papille, joka neuvoi minut diakonin luokse.... Kun hän lopuksi rukoili puolestani, jotain tapahtui.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, Jeesus ja syntinen löysivät toisensa. Mutta varmaan joku keksii tuoda seuraavaksi sylkykupin keskelle kirkkoa, että siihen voi käydä sylkäisemässä pois pahuutensa? Ehkä joku kehittää älynauhurilla varustetun rippituolin, josta voi automaattisesti valita mobililaitteen tavalla mieleisiään vastauksia ja kuunneltavaa nimikkeellä viikonvihje tai kappelin kaikuja?

Olin menossa pyydettäessä Tuomas-messuun saarnaajaksi, kunnes palaverissa minulle ilmoitettiin, että puhe on sitten vain 12 minuuttia. Kieltäydyin kunniasta ja annoin mahdollisuuden seuraavalle. Kenellekään muulle ohjelmansuorittajalle ei ollut määrätty aikarajoitusta? Kun kysyin siihen syytä, en saanut vastausta? He kysyivät sitten, että mitä aikoisin saarnata, johon vastasin, että Jumalan sanaa. Se oli varmaan yllätys? Mielenkiintoista näin reformaation juhlan aikoihin, että Jumalan sanan arvostus on mennyt näin alas, vaikka pitäisi tietysti päinvastoin. Julistetun Raamatun sanoman pitäisi tuoda Kristus Jeesus ihmisille ja olla kaiken keskus, jota myös tukevat laulut, liturgia, rukoukset. Nyt tämän tyyppisissä messuissa, majataloissa ja muissa vastaavissa jutuissa viihtyminen ja ihmisten mielenliikutukset ovat pääasia. Pitää olla toimintaa, liikettä, mukavaa menoa ja jutustelua, mainoksia ja irrottelua? Juontajat ovat kuin television viihdeohjelmista ja mallit ovat sieltä lainatut. Jumalan pyhyyttä ei muisteta. Mietin, että nämä illat voisi nimetä uudelleen "Harhailevien tähtien" illoiksi? Sillä, mitä hyödyttää järjestää (harrastaa) kirkonmenoja, joissa ei Jeesus ole pääasia? Tällainen sopii juurettomille ihmisille, jotka eivät halua sitoutua, tunnustautua Vapahtajaan, ristiin ja Herran seuraamiseen. Ennen sanottiin, että täydestä meni kuin väärä raha. Nyt sen voisi muotoilla: Täydestä meni kuin radaltaan eksynyt tähti.

Jokainen uskova on tähti Kristuksessa, radalleen asetettu, Jumalan johdatukseen, tahtoon, valtakuntaan ja pyhitykseen. Hänet on asetettu myöskin osalliseksi Jumalan rakkaudesta, jonka seurauksena hänen mielensä on ohjattu parannukseen, armahdukseen ja uskovien yhteyteen. Se on itselleen ja omille suunnitelmilleen kuolemista, rukouselämää, joka etsii Herraa. "Tehkää kaikki nurisematta ja epäröimättä, että olisitte moitteettomat ja puhtaat, olisitte tahrattomat Jumalan lapset kieron ja nurjan sukukunnan keskellä, joiden joukossa te loistatte niinkuin tähdet maailmassa, tarjolla pitäessänne elämän sanaa, ollen minulle kerskaukseksi Kristuksen päivänä siitä, etten ole turhaan juossut enkä turhaan vaivaa nähnyt." Fil.2:14-16. Jumalan sanan esillä pitäminen on suuri kutsumus kristitylle ja sen ilmenemismuodot ovat moninaiset. He, jotka kadottavat tähteytensä, jotka menevät omille teilleen harhailemaan, ja ovat häpeäksi Herralleen ja uskovaisuudelle. Turhaan on heidän edestään vaivaa nähty, turhaan on opetettu, turhaan kastettu, turhaan seurakuntaan viety - kaikki mennyt hukkaan kuin Juudaksella. Mitä enemmän näitä harhailevia tähtiä, kieroja ja nurjia seurakuntaan pesiytyy, sen hullummaksi meno käy. Maailman ja Jumalan valtakunnan raja hämärtyy, kukaan ei tule herätykseen, eikä uskoon, kukaan ei kohtaa Kristusta, eikä saa hänen siunaustaan. Pimeys pitää suuria juhliaan näiden kustannuksella. "Hän oli palava ja loistava lamppu, mutta te tahdoitte ainoastaan hetken iloitella hänen valossansa." Joh.5:35.

Herra, koska tämä hullutus loppuu, koska sinä puutut näihin asioihin ja ihmisiin, koska alkaa herätys, koska näemme alttarisi edessä syntisiä, jotka rukoilevat armahdusta turmeluksestaan, koska harhailevat tähdet löytävät takaisin paikalleen yhteyteesi? Sytytä tähtesi tässä ajassa, tässä maailmassa, anna heidän loistaa radallaan sinun kirkkauttasi, ikuista valoasi pimeyteen. Tee ilosanoma uhristasi niin tunnetuksi, että kansa rakastuu siihen ja syntyy uusia tähtiä. Ohjaa tähtesi, etteivät he kadota uskoaan, ettei heistä tule harhailevia tähtiä, jotka joutuvat kadotukseen, ikuiseen kuolemaan ja pimeyteen, eroon sinusta. Erityisesti muista nyt heitä, joille on paljon uskottu vastuuta ja tähteyttä, että varjeltuisivat eksytyksistä, ihmispelosta ja Jumalan sanasta luopumisesta. Anna heille, jotka ovat tänään "tähtityttöjä" vailla nimeä ja kuuluisuutta, joiden kanssa eivät herrat syö voitonkakkua, suuri usko ja rakkaus sinuun, Jeesus. Rohkaise ja vahvista heitä, että löytäisit heidät kerran tullessasi Jumalan tähtinä radallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti